UppLYSning
Lysators föredragsserie

20/11: Datakompression

Med Niels Möller

Komprimerade filer stöter vi på nästan dagligen. De kan heta något som slutar med .gz eller .jpeg eller nåt ännu mer obskyrt. Hur går det till? Hur mycket kan man ta bort om man vill kunna återskapa den ursprungliga filen mer eller mindre exakt? Vad menas med entropi och informationsinnehåll?

Föredraget tar upp grundläggande teori och vanliga tekniker som run-length-kodning, Huffmankodning, Lempel-Ziv-kodning, prediktiv kodning och transformkodning. Vidare behandlas några vanliga programvaror för att komprimera text och bilder.

Förkunskaper: Ett kvantum sannolikhetslära kan vara bra att kunna för att förstå bakgrunden, men för övrigt krävs inga särskilda förkunskaper.

Niels Möller är Lysit, hacker och nästan klar Y-are.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2609]