UppLYSning
Lysators föredragsserie

9/10: GNU Emacs

Med David Kågedal

Emacs är ett riktigt kraftpaket som tyvärr bara används till en bråkdel av sin potential av många användare. Du kommer dels att få de grundläggande begreppen utredda, och dels lära dig hur man hanterar programmet för maximal effektivitet vid programmering och annan verksamhet.

Emacs är mycket mer än en texteditor. Därför ingår en orientering till andra användningsområden (filhantering, mail, news, LysKOM) också.

Det som gör Emacs så kraftfullt som det är är att det är skrivet till stora delar i Lisp. Detta gör att stora delar av funktionaliteten går att skriva om och anpassa av användaren genom Lisp. Föredraget visar dels vad man kan skriva i sin .emacs, och ger dels en introduktion till Emacs Lisp generellt sett.

Förkunskaper: Grundläggande Unix. Det kan vara lämpligt att ha provkört Emacs lite innan.

David Kågedal är medlem i Lysator sedan 1993, och pluggar till vardags på C-linjen. När han inte fördriver nätterna med att hacka Emacs Lisp, förstås.

Detta föredrag är en repris på förra årets populära föredrag på samma ämne, och kommer att ha ungefär samma innehåll. Till föredraget finns också ett par filer, som kan vara bra att titta på


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2485]