UppLYSning
Lysators föredragsserie

11/9: Lex och yacc för konfigureringsfiler

Med Marcus Comstedt

Lex och yacc är två kompilatorgenereringsverktyg som används för att automatiskt generera de delar av en kompilator som läser in källkoden och analyserar dess syntax. Dessa verktyg är dock generella nog att kunna användas i många andra sammanhang där man vill läsa in en textfil och kika lite närmare på dess innehåll.

Denna UppLYSning syftar till att lära ut grundläggande lex- och yacc-användning, samt att visa hur de kan användas i ett godtyckligt program för att på ett enkelt och flexibelt sätt läsa in exempelvis konfigurationsfiler, som dessutom kan både läsas och skrivas av människor.

Förkunskaper: programmering i C, grundläggande UNIX-kunskap.

Marcus Comstedt är medlem i Lysator sedan 1992, och fördriver för närvarande fritiden med att exjobba sig mot en examen från D-linjen. Han har skrivit en egen fönsterhanterare, LISP, raytracer, jukeboxklient, HTTP-server och LysKOM-klient (nåja) och uppfyller således alla kriterer på att vara en trendig hacker.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2499]