UppLYSning
Lysators föredragsserie

24/4: DNS - Domain Name System

Med David Kågedal

För att datoradresser på Internet ska kunna hanteras på ett smidigt sätt krävs det ett system för att namnge datorer. Detta bör dessutom ske på ett decentraliserat sätt. Det är just detta som DNS (Domain Name System) handlar om.

Har du någonsin undrat hur andra datorer vet vart de ska skicka din post? Har du någonsin undrat hur program som nslookup och dig fungerar? Om inte så kanske det är dags att börja!

Det finns inga direkta förkunskapskrav, men det kan vara bra att känna till hur Internet-adresser fungerar.

David Kågedal är medlem i Lysator sedan 1993 och pluggar till vardags på C-linjen. David är DNS-ansvarig på RydNet och medansvarig till de nya versionerna av LysKOMs elisp-klient.

Observera! På grund av febril konferensverksamhet på IDA (minst fyra konferenser på en vecka) så hålls denna UppLYSning i seminarierum Belöningen. Samma våning som Estraden, fast in en liten bit i B-huset, sväng sedan höger först och sedan vänster. Tiden är oförändrad (18-20).

Lite material för den som som vill läsa mer kan du hitta här.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2533]