UppLYSning
Lysators föredragsserie

14/2: Objective C

Med Niels Möller

Objective C är en objektorienterad utökning till ANSI C som uppfanns av Brad Cox omkring 1985. Numera förknippas Objective C främst med NextStep. Språket är inspirerat av Smalltalk. Några kännetecken är enkelhet, dynamisk bindning och flexibilitet.

En förutsättning för den snabba tekniska utvecklingen inom industrin i allmänhet och datorindustrin i synnerhet är att man använder standardiserade komponenter, med ett välspecificerat gränssnitt mot omvärlden. Brad Cox vision är att överföra detta sätt att arbeta även till mjukvaruindustrin. Objective C ska vara ett steg på vägen att skapa en marknad för det han kallar 'Software IC:s'.

Objective C består av ett språk, ett runtime-system, och ett antal klasser. Föreläsningen går igenom de viktigate egenskaperna hos dessa, och hur språket har utvecklats under de tio år som Objective C har funnits. Målet är att förklara varför Objective C är ett trevligt språk för att skriva det mesta från Mandelbrotprogram till mer magiska saker som grafiska användargränssnitt och distribuerade objekt.

Nyttiga förkunskaper: erfarenhet av ANSI C eller något liknande pråk.

Niels Möller är Lysit och student på Y-linjen. Han intresserar sig bland annat för hacking, matematik och filosofi. Just nu borde han ägna sig åt sitt exjobb.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2667]