UppLYSning
Lysators föredragsserie

1/11: Python

Med Rickard Westman

Python är ett ovanligt behändigt högnivåspråk. Sådant man behöver i nästan alla program är inbyggt i själva språket: strängar, listor, hashtabeller, felhantering och automatisk minneshantering. För att strukturera sitt program finns stöd för objektorientering och moduler. Allt är snyggt förpackat med hjälp av en enkel och konsekvent syntax.

En fri implementation av Python finns för många UNIX-system, Macintosh och PC. UNIX-versionen är särskilt välutvecklad med ett bra gränssnitt mot OS:et (inklusive sockets och trådar), databashanterare och fönsterbibliotek (däribland Tk).

På föredraget presenteras grunderna i språket Python, samt några av de intressantaste standardmodulerna. Python jämförs också med språk inom samma niche, såsom Perl, där även språkets brister tas upp. Vi avslutar med en frågestund.

Förkunskaper: Grundläggande programmeringskunskaper i något språk.

Rickard Westman är doktorand på IDA och samlar, som hobby, på programmeringsspråk. Python är ett av de bättre han hittills har hittat.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2667]