UppLYSning
Lysators föredragsserie

22/5: JBIG2

Med Mikael Stock och Henrik Sjöberg, Enea Epact

JBIG2 är en ny standard för kompression av svartvita dokument. Standarden är tänkt att användas i faxar och skrivare eller för dokumentdistribution över Internet.

En rad komprimeringstekniker används i standarden och därför kan JBIG2 optimeras antingen för hög kompression (varvid aritmetisk kodning används) eller för snabb komprimering (varvid Huffmankodning och MMR-kompression används).

JBIG2 kommer att konkurrera med PDF, men till skillnad mot PDF är JBIG2 en öppen standard. Ett antal företag utvecklar idag JBIG2-produkter, däribland IBM, Xerox och AT&T.

Mikael Stock och Henrik Sjöberg har gått D-linjen och exjobbade i höstas på IBM Almaden Research Center i San Jose, där de implementerade ett JBIG2-kodar/avkodarbibliotek åt IBM.

Enea Epact bjuder på fika i samband med UppLYSningen.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2572]