UppLYSning
Lysators föredragsserie

21/11: Postscript

Med Anders 'Pugo' Karlsson

Postscript har du förmodligen använt många gånger för att skriva ut saker från program direkt till skrivare. Men visste du att det döljer sig ett helt programspråk bakom din utskrift? Språket är flexibelt och går att använda till allt från enkla textutskrifter till webb-servrar.

Språket är ett stackbaserat språk som har en del likheter med språket Forth. Det innehåller det mesta du hittar i andra interpreterande språk, exempelvis styrfunktioner, stränghantering och så vidare - och ej att förglömma, man kan rita också!

UppLYSningen kommer dels att täcka själva språket och dels hur du använder det för att rita dina utskrifter med text och grafik. Förhoppningen är att du efter uppLYSningen skall kunna gå hem och skapa utskriftsfunktioner i ditt eget program eller förstå utskrifter från andra. Lite historia och fula knep kommer kastas in vid behov.

Anders Karlsson har ett förflutet som student på D- och C-linjen. Numera jobbar han på Cendio Systems AB. Dessutom har han fler hemdatorer än du kan tro.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2483]