UppLYSning
Lysators föredragsserie

14/11: KDE och Gnome

Med Karl Backström och Peter Åstrand

Både KDE och GNOME är grafiska miljöer ovanpå X11 som utvecklas i mer eller mindre fredlig tävlan. Båda hoppas kunna göra anspråk på titeln som framtidens skrivbordsmiljö för Unix-system. De flesta nyutvecklade X11-applikationer använder KDE eller GNOME som plattform.

KDE är en väl fungerande miljö som bygger på toolkitet Qt och har fått många utmärkelser. GNOME bygger på GTK+ och kommer t.ex. att ersätta CDE i framtida Solaris-versioner. På dagens UppLYSning får du lära dig mer om båda miljöerna.

Peter Åstrand studerar fjärde året på D-programmet och har följt utvecklingen av GNOME från starten. Han har gjort GNOME-installationen på IDA.

Karl Backström studerar andra året på Ii-programmet, har varit med utvecklingen av KDE från tiden före 1.0 och är nu koordinator för den svenska översättningen av KDE.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2615]