UppLYSning
Lysators föredragsserie

7/11: Två nya e-post-system på LiU

Med Joakim Björklund, UNIT; Erik Forsberg, Lysator

Studentmail: Linköpings universitet har sedan flera år en lösning där studenter erbjuds epost-konton. Under hösten har denna lösning uppgraderats till en lösning baserad på Sun-hårdvara och iPlanet-mjukvara. Lösningen erbjuder förutom epost även maillistor, inloggning och fillagring. Systemet bygger på en LDAP-struktur där alla studenter finns.

Under denna presentation kommer du få höra varför Sun valdes, hur den tekniska lösningen ser ut, varför vi valde ofri programvara och mycket mer.

Lysators nya mailserver är baserad på en kombination av enbart fria programvaror. Hur välfungerande kan en sådan bli? Hur lättkonfigurerad är egentligen Postfix och varför vill man blanda in MySQL i det hela? Vad kan medlemmen göra i det skojiga webbinterfacet och hur hänger det ihop med resten av systemet? Hur skyddas medlemmen från spam, och vad finns att säga om maillisthanteraren Mailman? Erik ger svaren!

Joakim Björklund är nybliven chef för universitetets IT-enhet (UNIT), medlem i Lysator och projektledare för LiU:s IT-satsning för ökad självbetjäning för studenter. Erik Forsberg är C:are och ansvarig för Lysators Unixsystem.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2599]