UppLYSning
Lysators föredragsserie

9/5: Fröken Ur

Med Kenneth Jaldehag, SP; Jan Smith, Anders Karlsson, Cendio Systems

Den åttonde mars 2000 sändes de första signalerna ut från nya Fröken Ur till Sveriges telefonabonnenter. Det var inte bara rösten som var ny. Den elektromekaniska konstruktion som stått hos Telia i Stockholm sen 60-talet är idag utbytt mot ett modernt datoriserat system placerat på SP i Borås.

Tiden från Fröken Ur baseras på den nationella tidsskalan som upprätthålls på SP med hjälp av flera atomklockor. Tidssynkroniseringen av de tre Linux-baserade servrarna sker bland annat med hjälp av Internet-protokollet NTP.

Föredraget beskriver hur systemet är uppbyggt och tar upp frågor som:

Kenneth Jaldehag jobbar på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Jan Smith och Anders Karlsson jobbar på Cendio Systems AB.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[2947]