Smidigt hoppade pojken in genom fönstret och befallde:

- Släpp genast prinsessan ditt fula troll.

- Men vad är det här för ett litet gapyngel undrade trollmor förvånat.

- Jag är inget gapyngel, jag är en pojke.

- Jasså, jag tycker mer du liknar en korp.

Och se, när trollmor yttrade de orden förvandlades den stackars modiga pojken till en korp. Bäst som han flaxade omkring i kammaren, klappade det på porten. Dunk!

- Det låter som Store-bror, sa troll-mor, och så gick hon och öppnade. Och Store-bror klev in, hälsade och lade ifrån sig säcken.

- Här är nåt prinsessan att snaska på, sa han och räckte fram sin snok. Da klappade det på porten. Dunk, dunk!

- Det låter som Mellan-stor, sa troll-mor, och så gick hon och öppnade. Och Mellan-stor klev in, hälsade och lade ifrån sig säcken.

- Här är åt prinsessan att snaska på, sa han och räckte fram sin groda. Då klappade det på porten, Dunk, dunk, dunk!

- Det låter som Lille-bror, sa troll-mor och så gick hon och öppnade. Och Lille-bror klev in, hälsade och lade ifrån sig säcken.

- Här är åt prinsessan att snaska på, sa han och räckte fram sin padda. Och prinsessan måste tacka och ta emot.

- Älvorna kommer nog snart tillbaka, tänkte hon. Älvorna kommer nog och hämtar de otäcka djuren, och hjälper den stackars pojken. Jag vill hellre dö än äta sådan mat. Och trollmor flaxade omkring och skrattade med full hals.

- Jag är på så gott humör, sa hon. På riktigt trollhumör. Jag tror att vi ställer till med förlovningen i kväll. Prinsessan skall gifta sig med en av mina söner. Hon får själv välja vem hon vill ha. Hon vill kanske ha dem alla tre, men hon får nöja sig med en. Och trollmor skrattade så hon måste hålla sig för magen. Och trollbröderna log så brett alla tre och såg så belåtna ut, ty var och en trodde att prinsessan helst ville ha honom. Men prinsessan själv blev så rädd och bedrövad. Ingen vän hade hon i sin närhet. Älvorna syntes inte till. Bara stjärnan lyste.

- Titta på dem, sa trollmor. Titta på mina söner. Vackrare troll finns inte på denna sidan månen. Men så liknar de också mor sin. Titta vackert på dem, lilla prinsessa. Men prinsessan satt med tårade ögon och såg ut mot stjärnan. Större sorg har ingen haft och hon såg ingen räddning. Här satt hon instängd i berget bland de fula trollen, och ingen kunde hjälpa henne ut.

- Nå, vem vill du ha? Fortsatte troll-mor. Du väljer bra, vem du väljer. De är trollkunniga alla tre. Och giftasvuxna är de också. Lille-bror som är yngst, fyller år i nästa vecka. Och om allt går väl, skall de leva i många tusen år till.

- Nå, varför svarar du inte? Sa troll-mor. Sitter du och sover. Det är visst bäst jag ger dig ett litet nyp. Och så nöp hon prinsessan så hårt i hennes arm att prinsessan måste skrika högt. Det gjorde så förfärligt ont.

- Är prinsessan för blyg att välja? Sa trollmor.

- Nå, då skall jag välja åt henne. Hon skall få Store-bror som är äldst. Är hon nöjd nu?

- Nej, sa prinsessan. Nej, nej. Jag vill inte gifta mig med någon av de fula trollen. Jag vill komma hem. Jag vill inte äta snuskig trollmat, och jag vill inte andas dålig luft.

- Jaså, låter det på det viset, sa troll-mor. Hon hade blivit alldeles grön i ansiktet av ilska, och hon fräste mellan vartannat ord.

- Jaså, låter det på det viset. Nej, du kommer aldrig hem mer. Där hemma i kungariket har syster min blivit drottning, och hon är ett lika bra troll som jag. Det är hon som skickat dig hit, och hon vill inte ha dig tillbaka. För nu skall hennes trollunge bli prinsessa efter dig och ärva riket. Ha-ha-ha! Du kommer aldrig hem mer.

- Och hädanefter skall du få bo inne i min kammare. Där är det skön luft för en prinsessa. Och jag skall mata dig med trollmat sju gånger om dagen. Och så skall jag gifta bort dig med Store-bror. Men först skall jag uppfostra dig litet bättre. Det kan behövas. Jag skall nypa dig, och jag skall ge dig av riset som jag har därinne. Och så grep hon prinsessan hårt i armen och drog henne med sig.

- Under åren som följde var prinsessan enda tröst den lilla korpen som en gång varit en övermodig pojke. De få stunder trollmor hade annat för sig än att lära prinsessan trolletikett, livade han upp prinsessan med sina lustiga flygkonster..

Börja om.