Alex på RydNet

Vad är Alex?

Alex är ett program som gör anonyma FTP-areor åtkomliga som om de vore ett vanligt filsystem. Varje FTP-server får sin egen sökväg från Alex' rotkatalog genom att namnet delas vid punkterna och sedan tas baklänges, t ex återfinns "ftp.sunet.se" i Alex-katalogen "se/sunet/ftp". Därunder hittar man FTP-serverns katalogträd som om den vore NFS-monterad; man kan alltså flytta sig runt bland katalogerna, lista filer, kopiera o s v precis som på sin egen hårddisk.

Alex fungerar som en NFS-server och körs på datorn "alexhost" (ett alias som f n pekar på Winona). Denna monterar man från sin dator på ungefär samma sätt som en vanlig NFS-server.

För att snabba upp åtkomsten av ofta eftersökta kataloger och filer använder sig Alex av en filcache (c:a 140 Mb stor för tillfället). Filer i Alex-katalogen finns därför med stor sannolikhet kvar lokalt på RydNet så det går bra att symlänka till dem istället för att kopiera dem till sin lokala disk. Dessutom får man då filerna uppdaterade automatiskt.

Hur får jag igång Alex?

Du monterar Alex ungefär som en vanlig NFS-server, men med den skillnaden att du explicit måste ange både port för montering, 2051, och port för exportering, 2050. Anledningen till detta är att Alex inte ska krocka med de vanliga NFS-servrarna som körs på samma dator. Det krävs därför att du har ett monteringsprogram som klarar av att man anger båda dessa portnummer.

En hyfsat modern mount för Linux (t ex den som finns i Slackware 2.2.0) funkar bra. Monteringen ser då ut ungefär som följer:

mount -t nfs -o port=2050,mountport=2051,retrans=1000 alexhost:/ /alex

Detta förutsatt att du har en tom katalog /alex som du vill montera Alex under. Flaggan retrans=1000 gör att datorn inte ger upp så lätt om svar dröjer, vilket inte är så dumt eftersom FTP-uppkopplingar kan ta rätt lång tid. Det går också bra att krydda med andra NFS-flaggor efter behag; själv slänger jag på lite soft, intr och rsize=8192 också.

Not: Den mount som finns i Slackware 2.3.0 är en äldre version än den i 2.2.0 och klarar inte av att montera Alex. Kopiera /bin/mount från en 2.2.0-installation för att fixa problemet. Den finns även i rydlocal-katalogen som mount-for-alex.

(Om du känner till hur man monterar Alex under andra OS så får du gärna skriva en liten text om det så lägger jag in den här.)

Min mount klarar inte av detta. Hur ska jag göra?

  1. Det finns ett program forcemountalex som kan montera Alexservern. Det är tyvärr ett gräsligt fult hack; jag lyckades inte kompilera det på Linux, men på en Sun 4 körandes SunOS 4.1.4 funkar det fint.

  2. Om du har eller kan skaffa källkoden till ditt mount så kan du alltid försöka hårdkoda portnumren direkt.

  3. Om inget av ovanstående fungerar så finns Alex återexporterat via vanlig NFS på ventus:/alex, som Mats Kronberg vänligen har satt upp. Detta ska dock ses som en sista utväg eftersom det slöar ner både hans och din dator och belastar nätet mer än en direkt montering.

Mats Kronberg kör även en Samba-server på Ventus som gör Alex åtkomligt för Windows-användare. Montera \\VENTUS\ALEX. Kom ihåg att datorer som inte finns i Alexs cache inte syns i filhanteraren. För att gå till en viss dator som inte finns i cachen måste du ange den på något sätt, t.ex. genom att göra cd till den i ett dosfönster.

Hur använder jag (inte) Alex?

Ett bra sätt att använda Alex på är att symlänka till sina skattkammare på Internet, både kataloger och, tack vare filcachen, enskilda filer.

Ett mycket dåligt sätt att använda Alex på är att söka efter filer med de verktyg man har som är gjorda för att användas på en relativt lokal hårddisk, t ex find och grep. Det finns andra mycket snabbare och kraftfullare sätt att leta rätt på filer, bl a genom Archie. Mer om detta i filen README.RydNet som ligger i Alex' rotkatalog.

Om Alex strular


Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Martin Stjernholm <mast@lysator.liu.se>. [45]