Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Förfalskningar - Droger och medikament
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
cayennepeppar, ingefära, nejlikor, piment, kardemummor,
romersk kummin, bockhornsfrö (trigonella foenum graecum), och
mixed-spice, bestående af ingefära, piment och krydnejlikor.
Huru mycket allmänheten bör vara på sin vakt vid
inköp af kryddor, synes tydligt, då vi förråda,
att ingefärspulver ofta är försatt med mjöl och
potatisstärkelse och färgadt med litet gurkmeja
samt ofta äfven parfymeradt med litet cayennepeppar;
att pepparpulver ofta innehåller mjöl af åtskilliga
sädesslag eller skidfrukter, stjelkar och dam af
peppar, lagerblad m. m.; att pulvret af cayennepeppar
ej sällan är uppblandadt med rismjöl, koksalt,
gurkmeja, ja, äfven med den giftiga mönjan, cinober
eller med tegelmjöl och ockra. Målen senap förfalskas
ofta med mjöl, oljkakor och gurkmeja och göres skarp
med litet cayennepeppar. Kanelpulver består ofta
af den sönderstötta barken af billigare kanelslag,
ibland äfven af bark, hvilken genom distillering
blifvit beröfvad sin flygtiga olja och parfymerad
med ett par droppar kanelolja, ja, man har deri
till och med upptäckt pulveriserade mandelskal,
målet cigarrlådeträ, ekbark o. d.; pulvret af
kryddnejlikor är ofta uppblandadt med pulvret af de
mindre aromatiska blomskaften af samma växt.
Till förvaring under längre tid lämpa sig kryddor i
pulverform mindre väl, emedan de då lättare förlora
sin arom, än om de bibehållas i sin ursprungliga
form. Under alla förhållanden är det bättre att i
stället för pappersomslag använda väl tillslutande
kärl af glas, lera, trä och dylikt.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>