- Project Runeberg -  Uppfinningarnas bok / Femte bandet. Det dagliga lifvets kemi /
143

(1873-1875) Author: Friedrich Georg Wieck, Otto Wilhelm Ålund
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Jäsningen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

vinna något insteg i praktiken. Vida förmånligare
har man funnit vara att behandla stärkelse med varmt
vatten och malt, då det senares halt af diastas
verkar stärkelsens förvandling i socker. Detta är
det förfarande, som allmänt användes vid beredning
af sprit, bränvin och öl.

I Sydamerika bereda indianerna af majs en jäst dryck,
kallad chica, genom att tugga majs och utspotta
det tuggade i ett kalebasskal, omkring hvilket de
sitta. På den sålunda erhållna grötformiga massan
hälles hett vatten, och allt öfverlemnas till jäsning,
som äfven snart inträder. Saliven innehåller, såsom
ofvan blifvit nämdt, ett ämne, ftyalin, hvilket,
liksom maltets diastas, förmår omvandla stärkelse
till socker. Majsens stärkelse förvandlas sålunda
till jäsbart socker. Inom kort är drycken färdig,
och indianen bjuder

illustration placeholder

Fig. 87. Insamling af agavesaft för beredning af
mejikansk pulque.

främlingen ett krus chica mascada, liksom vi våra
gäster ett glas eldigt vin. I Mejico beredes chica
af kornmjöl, utrördt med vatten, och majsmjöl,
hvartill sättas ananasskifvor, socker, nejlikor
och kanel. Ren ananassaft lemnar ananasbränvin, som
genom sin syrlighet står mellan sprit- och vinartade
drycker. Mejikanernas tepache är sockerrörets jästa
saft.

Mjöd, våra förfäders högt prisade dryck, bereddes och
beredes än i dag i Polen, Ryssland o. s. v. genom
kokning af honung med vatten samt afskumning af
vätskan. Den af kylda lösningen blandas med jäst och
försättes derigenom i jäsning. Mjödets egendomliga
lukt härleder sig af de aromatiska växtämnen, som
förekomma i honungen.

Agaveväxten, hvilken lemnar mejikanerna pulque,
blommar först efter

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 12:18:03 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/uppfinn/5/0155.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free