Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Jäsningen
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
vinna något insteg i praktiken. Vida förmånligare
har man funnit vara att behandla stärkelse med varmt
vatten och malt, då det senares halt af diastas
verkar stärkelsens förvandling i socker. Detta är
det förfarande, som allmänt användes vid beredning
af sprit, bränvin och öl.
I Sydamerika bereda indianerna af majs en jäst dryck,
kallad chica, genom att tugga majs och utspotta
det tuggade i ett kalebasskal, omkring hvilket de
sitta. På den sålunda erhållna grötformiga massan
hälles hett vatten, och allt öfverlemnas till jäsning,
som äfven snart inträder. Saliven innehåller, såsom
ofvan blifvit nämdt, ett ämne, ftyalin, hvilket,
liksom maltets diastas, förmår omvandla stärkelse
till socker. Majsens stärkelse förvandlas sålunda
till jäsbart socker. Inom kort är drycken färdig,
och indianen bjuder
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>