Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Bladens afplockning och vidare behandling
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
De blad, som skola lemna grönt te, läggas, strax
de blifvit af plockade, på ugnsplåtar eller flata
pannor, der de med händerna gnuggas och hopkramas,
för att fuktigheten hastigare skall afdunsta,
hvarjemte de rullas och krusas samt slutligen torkas,
först i fria luften på en ställning af korgverk och
sedan i ugnen. De till brunt te bestämda bladen få
deremot efter afplockningen först ligga utbredda
i luften någon tid för att torka. Framför hvarje
kinesisk bondstuga i tedistrikten finnas för detta
ändamål särskilda ställningar af bamburör uppförda
(fig. 42). Arbetarna kasta bladen derefter näftals upp
i luften, hvarunder de samtidigt klappas och kramas
med händerna för att bli mjuka och smidiga. Härpå
rostas och rullas de, liksom det gröna teet, några
minuter, utsättas derefter i halft fuktigt tillstånd
åter några timmar i flata korgar på torkställningarna,
rostas derpå ännu en gång och torkas slutligen, darras,
öfver rökfri koleld. Många sorter brunt te skola äfven
en längre tid ligga packade i lager, hvarvid bladen
råka i jäsning och delvis öfvergå i förruttnelse. I
följd af denna behandling innehåller det bruna teet
vanligen endast smärre mängder tein; dock ges det äfven
gröna sorter, som ega en vida mindre halt deraf än många
bruna.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>