- Project Runeberg -  Uppfinningarnas bok / Femte bandet. Det dagliga lifvets kemi /
74

(1873-1875) Author: Friedrich Georg Wieck, Otto Wilhelm Ålund
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Inledning - Kaffet - Historik

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Om vi undersöka den kemiska sammansättningen af
kaffe, te, kakao och alla de växtalster, som i olika
trakter af jorden användas till infusionsdrycker,
skola vi hos hvar och en af dem finna en egendomlig
beståndsdel, hvilken vi tillskrifva den särskilda
fysiologiska verkan, som utmärker dessa njutningsmedel
och hvarpå den menskliga instinkten äfven under de
mest olikartade former igenkänner dem. I kaffet och
teet är denna beståndsdel till och med den samma, och
hans jemförelsevis rikliga uppträdande och synnerligt
angenäma verkningssätt förklara lätt det välde, som
dessa bada växter obestridligt vunnit öfver största
delen af den bebodda jorden.

*



Kaffet.

Kaffebuskens och kaffedryckens ursprungliga hemland
anses vara Abessinien. Busken skall här än i dag växa
vild på bergsluttningarna i landskapen Enarea och
Kaffa, men sannolikt ar han äfven utbredd öfver hela
mellersta Afrika ända till Guinea och Senegambien. På
vestkusten förekommer han odlad och förvildad i flera
former. Deraf, att han på en trakt anträffas i vildt
tillstånd, kan man dock ej med full säkerhet sluta
till, att denna trakt är hans ursprungliga växtort. I
södra Asien och på Sundaöarna vet man t. ex., att en
mängd kaffebuskar utsås i skogarna af ett zibetkatten
liknande djur, viverra musanga, på det sätt,
att det förtär de mogna kaffebären i plantagerna och
derefter gifver ifrån sig de osmälta fruktkärnorna
i grobart skick.

Historik. Kaffedryckens tidigaste ungdom och historien
om upptäckten af hans värdefulla egenskaper förlora
sig, liksom alla framstående historiska gestalter,
i sagans hemlighetsfulla dunkel. Här är det
visserligen hvarken en Ceres eller en Bacchus, som
gör menskligheten uppmärksam på denna naturens gåfva,
men i stället tillägger en arabisk saga äran häraf ät
en hjord getter, som en dag kommit att äta af bönorna
och bladen af kaffebusken och derefter under natten,
i stället för att hvila, roat sig med allahanda
lustiga get- och bocksprång. Några munkar, som blifvit
uppmärksamma på denna ovanliga munterhet hos djuren,
hade efterforskat orsaken härtill och funnit henne
ligga just i njutningen af kaffebuskens frukter samt,
då de följt getternas exempel, äfven hos sig försport
de angenäma verkningarna deraf. Huru bönornas bränning
blifvit upptäckt, förtäljer ej historien. Enligt
berättelse af abessinska kristna skall priorn i
ett maronitkloster låtit servera sina munkar med
kaffe, för att hålla dem vakna under de nattliga
andaktsöfningarna, och sålunda varit kaffedryckens
förste uppfinnare; muhamedanerna deremot taga denna
ära i anspråk för en af sina trosförvandter, molla
Sjadelly, som undfägnat sina dervisjer med den på
det nya sättet tillredda drycken.

Från Abessinien synes bruket först ha kommit till
Persien, der det redan omnämnes omkring ar 875. Den
lärde araben Sjeha-beddin-ben berättar, att

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 12:18:03 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/uppfinn/5/0086.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free