- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
695

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 37

SVENSK LÄRARETIDNING.

695

de sämre skolformerna kommer med. Detta krav måste ovillkorligen respekteras, om S. A. F. skall bevara förtroendet bland det skikt inom kåren, som i alla fall utgör det stora flertalet. Huruvida kandidaten ar framstående medlem av F. F. eller ej, ar jämfört med detta av (underordnad betydelse. Vi böra väl ha en sådan representation i centralstyrelsen, att när den skall uppvakta statsutskottet i lömfrågan, den inte behöver inkalla »en levande landsbygdsliärare», för att tala med en skribent i Sv. Ltg. - For övrigt bor man väl också beakta den synpunkten, att kandidaten vid eventuellt val har tid att ägna sina krafter åt S, A. F:s arbete. Det kan val mycket starkt dras i tvivel, att sa ar fallet med en person, som bekläder den krävande posten som ordförande i en annan lärarorganisation.

Katte mannen att få in i centralstyrelsen vid detta val ar hr Sjögren. Han ar en »levande landsbygdslärare», som genom sin dagliga gärning av erfarenhet känner de sämre Skolförhållandena och ’lärarnas ekonomiska ställning. En mycket god talare och i hög grad representativ ar hr Sjögren den bäste representanten. FOT S. A. F. har han alltid visat det största intresse och verksamt tagit del i dess arbete, bi. a. som ordförande i Södra Olands lärarförening, samtidigt som han står F. F. mycket nara och åtnjuter även där stort förtroende, vilket bevisas av att han var ombudssuppleant till årets förbundskongress. JSTu ar han kanske inte sa känd ute i landet, men att det ar en kraft att räkna med bevisas bi. a. av att han flera gånger varit anmodad att föra kamraternas talan inför statsutskottet, riksdagsledamöter och regeringschef.

På det livligaste vill jag således instämma i hr Öhmans förslag, att samtliga enas om hr Bror Sjögren, Alunda, som kandidat for landsbygdens lärare och tar mig samtidigt friheten att föreslå följande kandidatlista till årets centralstyrelseval:

1) Carl Lidman, Stockholm.

2) Anders Johansson, Malmö.

3) Anna Olsson, Kolbäck.

4) Bror Sjögren, Alunda.

ö) Frida Hamer, Stockholm.

Evert Mattsson.

11.

Härmed föreslås till centralstyrelsevalet en kandidat:

som äger god kännedom om den svenska folkskolan och de pedagogiska strömningarna inom och utom landet och i synnerhet en ingående kännedom om landsbygdens skolväsen,

Stow i ganska ovanlig utsträckning ar känd och välkänd av landets lärarfolk inte minst som en vederhäftig och orädd skribent i både pedagogiska- och kårangelägenheter,

som på ett mycket verksamt satt medverkat till det nu rådande förtroendefulla förhållandet olika lärargrupper emellan,

som i olikhet med en del andra -föreslagna kandidater ej redan ar överhopad av uppdrag i de olika lärarorganisationernas ledning,

som av exempelvis i tryck utgivna arbeten dock visat sig förena en lika god uppslagsrikedom som stor arbetsförmåga,

som slutligen utåt dels med god framgång hävdat lärarkårens krav och dels i sin provins skaffat sig ett aktat namn som en kulturellt och socialt intresserad personlighet.

Den kandidaten ar: Folkskolläraren Gustav Ekeberg, Klack a-L e r b e r g.

Gammal i katedern.

12.

Bland de upprop, som hittills varit synliga beträffande årets centralstyrelseval, synes det oss, som om ett borde vara ägnat att vinna beaktande. Det åsyftade uppropet <är undertecknat av två lärare och två lärarinnor, vilka framhålla önskvärdheten av att få till stånd ett val i enighetens tecken. De kandidater, som i detta syfte framförts av L. Wallerius, A. Åsblom, iKaemi Uddenberg och Klara Jonsson, böra i ar kunna bli samlande namn. Undertecknade vilja därför upp-

mana föreningsmedlemmarna att vid de nyval, som i ar skola verkställas, rösta på:

Frida Härner, Stockholm, och Martin Liander, Jularbo.

J. V. Johansson, Erland Meurling,

G: la Uppsala. Uppsala.

Henning Ed, Tierp.

Från kretsmötena.

Karlshamnskretsen sammanträdde den l sept. i Vekerum, varvid även det 90-åriga minnet av Sveriges första folk-skollärarförenings stiftande blev högtidlighållet. Sammanträdet och fästlig-heten avhöllos dels å det s. k. Lundaberget i Vekerum och dels i folkskolan därstädes. Mer an ett hundratal lärare och lärarinnor och dessutom ett stort antal andra intresserade hade kommit tillstädes. Dagen till ara flaggades allmänt i Vekerum.

Fästligheten inleddes å Lundaberget med avsjungande av psalm 33. Kretsens nyvalde ordförande folkskolläraren G. Lindström, Karlshamn, hälsade därefter de närvarande välkomna och erinrade därvid i sitt hälsningsanförande om den historiskt betydelsefulla dag kretsen samlats for att fira.

En blandad kör sjöng därefter under ledning av folkskolläraren E. Hedberg, Högadal, ett antal sånger. Körens prestationer mottogos med livligt bifall.

Därefter följde ett av fil. kand. H. Witzell, Karlshamn, hållet minnestal med anledning av dagens betydelse.

Tal. lämnade i detsamma en ingående och intressant redogörelse över de fem märkesmännens liv och verik, om vilka de på Lundaberget resta fem . minnesstenarna bara vittne. Å Lundaberget finnas nämligen minnesstenar över de fem män, som redan ar 1838 där bildade Sveriges första folkskollärarförening.

De fem pioniärer nas namn - S. Rosenberg, G. O. Wikander, J. J. Holmberg, P. Paulsson och G. Håkansson, samtliga en gång lärare i bygden - vittna ’ännu, inristade i den grå graniten, om det initiativ, som från en ringa början med fem personer under ett snart tilländalupet sekel resulterat i en sammanslutning av landets folkskollärare, räknande bortåt 20,000 medlemmar.

Med citat ur olika källor och från en mängd olika håll inhämtade uppgifter lämnade hr W. en livstectkning av samtliga de fem föregångsmännen.

Föredragshållaren avtackades med hjärtliga applåder, varefter ordf. framförde föreningens tack.

Efter en kort paus och sedan sångkören ånyo låtit hora sig, vidtog därefter de egentliga mötesförhandlingarna i Vekerums folkskola. På revisorernas hemställan beviljades ansvarsfrihet åt centralstyrelsen. I arvode åt sekreteraren och kassaförvaltaren beviljades resp. kr. 5,000 och 1,500.

Från centralstyrelsen förelåg förslag om ändring av föreningens stadgar i sådan riktning, att om på en plats redan fanns en kretsförening, centralstyrelsen skulle få avgöra, om ny kretsförening skulle där få bildas. Kretsen be-

slöt enhälligt avstyrka centralstyrelsens förslag till stadgeändring.
Nästa ärende på dagordningen var frågan om Betygssättning och betygsgrunder. Ärendet inleddes av kantor Lagerkvist, Mörrum. Kretsen beslöt göra följande uttalande:
De av statens folkskolinspektör förelagda proven torde ha verkat sporrande på arbetstakten i skolorna men samtidigt hetsande och enerverande på såväl barn som lärare både till följd av uppgifternas svårighetsgrad under ett föregående ar som ännu mer på grund av att resultaten offentliggjorts genom pressen eller på annat sätt, varigenom vissa skolor stämplats som undermåliga och andra förklarats utmärkta, utan hänsyn tagen till andra medverkande omständigheter såsom skolform, lärjungmaterial m. m.
Kretsen gjorde vidare det .uttalandet, att barn borde kunna flyttas med underbetyg även i kristendom, räkning och modersmål, om motsvarande överbetyg funnos i andra ämnen. I fråga om flit- och uppförandebetyget ’uttalade sig kretsen for att dessa borde ändras till »god» och »mindre god», men att denna ändring samtidigt måtte göras i alla under kungl, skolöverstyrelsen stående skolor.
Därpå följde ett föredrag av fröken Svea Jönsson, Siggarp, om arbetsprincipens tillämpning i geografi-, naturkunnighets- och historieundervisningen.
På förslag av ordföranden konfirmerades ett förut framställt förslag om att kretsen till hedersledamot måtte invälja överlärare Nils Brorsson, Åsa-rum, varpå hr Brorsson framförde sitt tack för hedersbetygelsen. Till kretsens hedersledamot Åke Herrlin avsändes telegrafisk hälsning.
Slutligen beslöt kretsen på förslag av hr Witzell ingå till centralstyrelsen med förslag om att Sveriges allmänna folkskollärarförening måtte undersöka möjligheten av att inköpa det område i Vekerum, där minnesstenarna över stiftarna av den första lärarföreningen äro resta. Preliminär undersökning skulle verkställas av styrelsen med folkskolläraren H. Hast som adjungerad ledamot.
Uppvidingekretsen höll den l sept. årsmöte i Älghult.
Sedan Älghults lärarkår bjudit samtliga på kaffe, hälsade ordföranden, kantor J. E. Herrlander, Åseda, deltagarna välkomna,
Till behandling företogs först allj-männa föreningens ärenden. Därvid beviljades full och tacksam ansvarsfrihet åt centralstyrelsen för det gångna årets förvaltning.
Föreslagna arvoden, 5,000 kr. till sekreteraren och 1,500 kr. till skattmästaren, godkändes.
Frågan* om ’betygssättning och ~be\-tygsgrunder inleddes av kantor Herrlander. Efter en stunds diskussion beslutade mötet i överensstämmelse med inledarens förslag göra följande uttalande :
Frågan: »Anser kretsen, att fastställande av minimikurser för folkskolans klasser vore till gagn för folkskolan och dess undervisning?» besvarades med enhälligt nej.
På frågan: »Anser kretsen önskvärt, att normalexempel for skriftliga prov i folksko*

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0703.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free