- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 47:e årg. 1928 /
583

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 32

SVENSK LÄKAKETIDNING.

583

Kurs i talteknik och sång.

Bödöns pastorats lärarförening hade den 14-20 juni en arbetsvecka av angenämaste slag. Föreningen hade den stora glädjen att, tack vare sin ordf. hr Granbergs initiativ och ett bidrag av 350 kr. av Skriv- och Kitboksaktie-bolagets anslag, som föreningen erhållit genom S. A. F., under ledning av läraren Frans Erlanson från Göteborg få en kurs i talteknik och sang.

Denne lärare hann under den korta tid, som stod honom till buds tack vare ett intensivt och intresserat arbete med tal-, andnings-, tonbildnings-, takt- och sångövningar dels med kursen i sin helhet, dels med Hissmofors sångkör på extra tid. Härtill kommo lektioner med barn och extra övningar med dem, som behövde sådana. An var det andningen, an tonansatsen, an textuttalet, som behövde förbättring, och anda bestod kursen av i stort sett yngre lärare och lärarinnor.

Att lära genom att göra ar numera tidens lösen. Hr Erlanson liar tagit fasta på satsen och på ett synnerligen enkelt men rent av genialiskt satt utarbetat sina sångtavlor, som val torde vara bekanta över hela vart land, och han har löst uppgiften att lära barnen sjunga efter noter och själva bygga skalor. Själv säger han sig ha lärt av barnen. Det ar helt säkert den sanne pedagogens sätt att lära.

Kursen hade ett par utflykter till Asp as oeh söndagen den 17 till Rödöns nyuppförda kyrka. I Rödön, som bjöd på strålande vackert vader, hölls en stämningsfull hembygdsfäst med ett val valt och förträffligt sjunget sångprogram, varav flera solo av hr Erlanson. Föredrag om hembygden hölls av dr Algot Holmqvist, och hela fästen var for de talrikt besökande sockenborna

en högtidsstund som få. Efter fästen besöktes Tibrandshögen.

Sista aftonen under kursen var ett samkväm anordnat med gemensam middag. Hr Erlanson hyllades varmt med tal, sång och presenter.

Vi önska, att var lärares ideer och nyskapande arbete på skolsångens område må komma till heders oeh efterföljd inte blott i vårt land utan i hela Norden. Varhelst nordisk ungdom finns, må det finnas kärlek till sang och höras glädjetoner med »mjuk ansats och fyllig resonans».

Karin Larsson.

Sommarens teckningskurs i Stockholm.

Den av S. A. F. med bidrag av statemedel även i ar anordnade fortbildningskursen i Stockholm pågick under tiden 11 juni-30 juni. Som ledare for denna kurs hade S. A. F. lyckats förvärva den inom vart land f. n. kanske främsta förmågan på teckningsmetodikens område, överläraren vid Tekniska skolans teckningslärarseminarium K. Hugo Segeri) or ff. Tekniska skolans lokaler ’hade välvilligt ställts till förfogande.

Kursen omfattade övningar i friarms-, åskådnings-, profil-, perspektiv-, skiss- och orneringsteckning. Skissteckningen var förlagd till Nordiska museet och Skansen, som välvilligt ställt gratiskort till förfogande. Dessutom höllos av kursledaren föredrag om färglärans grunder, det perspektiviska seendet och om det konstruktiva perspektivet. Deltagarna arbetade med lust och iver, och resultaten blevo de allra bästa. Kursledaren förstod att på ett angenämt satt skänka åt lektionstimmarna uppfriskande gemyt och leda sina elever med kamratlig förtrolighet. Han vann också samtligas odelade sympati.

Kursen öppnades och avslutades med tal av undervisningsrådet Hjalmar Berg. Vid en på Skansens högloft anordnad gemensam middag, vartill utom kursledaren med fru även ombud for S. A. F. inbjudits, höllos tal for hr Segerborg och framförides deltagarnas tack till S. A. F., som tagit initiativet till dessa nyttiga fortbildningskurser. Vid ett annat tillfälle uttalades också förhoppning om att en fortsättningskurs i teckning måtte for årets deltagare i framtiden kunna anordnas.

Teckningskursen i Stockholm.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:47:56 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1928/0591.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free