- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
1068

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

1068

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 53

Svensk Läraretidnings redaktion

vill härigenom bringa tidningens många medarbetare och prenumeranter i rikets olika bygder sitt tack för det gångna året och särskilt betyga de förstnämnda sin erkänsla för det prisvärda tålamod de ådagalagt, då de ibland under lång tid fått vänta på att se sina insända artiklar intagna i tidningen. På vårt bord vilar fortfarande ett stort antal värdefulla artiklar av olika slag, men vi hoppas att efter hand kunna under det nya året sa småningom bereda dem plats. Även under det kommande året motse vi med tacksamhet bidrag till tidningen från skilda hall.

Någon särskild anmälan av Svensk Läraretidning torde icke nu vara påkallad, då en sådan var intagen i det propagandanummer för Sveriges allmänna folkskollärarförening, som tidigare utgivits. Vi hänvisa till denna anmälan (Sv. Ltg nr 44). Därav framgår, att tidningens program fortfarande blir detsamma som förut, och att Svensk Läraretidning sålunda skall sträva att bliva sina gamla traditoner trogen. Detta ar sa mycket mera nödvändigt, som folkskolan och hennes lärarkår för närvarande har att arbeta under starkt motstånd, för att icke säga en förbittrad fientlighet, från vissa håll.

Tidningens ledning blir under ar 1925 oförändrad.

Under förhoppning att Svensk Läraretidning under ar 1925 får behålla sina nuvarande medarbetare och läsare och därtill vinna många nya, tillönska vi dem alla och en var:

Ett gott och lyckosamt nytt ar!

De, som hava fordringar for lämnade artiklar, utlagda postporton, fotografier o. s. v., ombedjas vänligen att under de närmaste veckorna insända räkning härå till Svensk Läraretidnings redaktion. For räkenskapernas avslutande vore önskligt, att dessa räkningar - eller åtminstone uppgift på huru många spalter de lämnade bidragen utgöra -. komme oss till handa före januari månads utgång. (För smånotiser, personliga meddelanden angående bemärkelsedagar, hyllningar o. d. kan icke lämnas honorar.)

Förkortning ay undervisningstiden.

På framställning av skolrådet i Voxtorps församling har skolöverstyrelsen medgivit, att undervisningen i tredje och fjärde

klasserna i Kjerre skola må under läsåret 1924-1925 och 1925-1926 för tiden fr. o. m. den 15 oktober t. o. m. den 15 december samt fr. o. m. den 15 februari t. o. m. den 15 mars inskränkas till 24 under visnings timmar i veckan för vardera klassen.

- På framställning av skolrådet i Mörlunda församling har skolöverstyrelsen medgivit, att undervisningstiden för tredje och fjärde klasserna i Mörlunda kyrkskola må intill utgången av mars månad 1925 inskränkas till 24 undervisningstimmar i veckan för vardera klassen.

Seminarierna. E. o. övningslärarin-nan Katarina (Karin) Ahlin har utnämnts att vara övningsskollärarinna vid folk-skolseminariet i Uppsala.

Tillfällig ändring ay skolform.

Hos k. m: t hade småskollärarinnan Kristina Pihlgren anfört besvär över domkapitlets i Härnösand den 2 april 1924 meddelade utslag i mål angående ändrad anordning av en skola i Torps församling.

Vid sammanträde den 28 aug. 1923 med skolrådet i ovannämnda församling beslöts, att på grund av »överbefolkning» i folkskol-avdelningen vid skolan i Flata och då för det dåvarande icke någon lämplig skollokal därstädes stode att förhyra, folkskolans lägsta klass skulle tills vidare förläggas till små-skolavdelningen, vadan småskolan skulle fr. o. m. höstterminen 1923 tills vidare vara treklassig.

Över skolrådets beslut besvärade sig klaganden hos domkapitlet. Beslutet, vilket inne-bure, att den av skolrådet anmärkta överbefolkningen i folkskolan skulle avhjälpas med överbefolkning i småskolan, vore ur pedagogisk synpunkt olämplig. Skolformen hade i stället bort ändras från andra B-formen i undervisningsplanen för rikets folkskolor till första B-formen i undervisningsplanen. Om lokalfrågan i god tid gjorts till föremål för utredning, hade den säkerligen kunnat ordnas genom förhyrning eller på annat sätt. Klaganden hade valts till småskollärarinna i Flata med skyldighet att undervisa i en småskola med två årsklasser. Då skolrådet genom klandrade beslutet ålagt klaganden att undervisa även folkskolans första klass, och detta utan att skolrådet därvid erbjudit klaganden någon särskild ersättning for den ökade tjänstgöringen, samt ett sådant beslut saknade stöd i gällande författning, hade skolrådet i högsta grad överskridit sin befogenhet. Skolrådet hade handlat olagligt även därutinnan, att skolrådet icke underställt beslutet domkapitlets prövning och fastställelse, vilket bort ske, enär beslutet avsåge en ändring av vederbörande skolreglemente. Klaganden yrkade, att klandrade beslutet matte undanröjas och klaganden befrias från vidsträcktare tjänstgöringsskyldighet an den, som fastställts lör småskolan i Flata.

Sedan skolrådet förklarat sig samt folkskolinspektören avgivit yttrande över besvären, utlät sig domkapitlet genom överklagade utslaget: Enar skolrådet upplyst samt folkskolinspektören vitsordat, att klandrade beslutet endast vore avsett att utgöra en tillfällig förändring i arten av klagandens tjänstgöring vid den skola, där hon vore anställd, samt skolrådet vid sådant förhållande, och då klaganden ej påstått an mindre visat, att berörda förändring icke varit av behovet påkallad, måste anses hava jämlikt § 22 mom. 6 folkskolstadgan ägt att

vidtaga densamma, prövade domkapitlet rättvist ogilla besvären.

I besvären fullföljde klaganden sin hos domkapitlet förda talan.

K. m:t har genom utslag den 12 dec. 1924 ej funnit skäl att göra ändring i domkapitlets utslag.

Ny ordlista i skolorna, i avgivet yttrande över Svenska akademiens framställning om användning av 8:e upplagan av Ordlista över svenska språket, utgiven av Svenska Akademien, vid undervisning i svensk rättskrivning hemställer skolöverstyrelsen, att det täcktes k. m:t med ändring av denna punkt av cirkuläret den 7 april 1906 angående gemensam norm för undervisning i svensk rättskrivning vid åtskilliga läroanstalter föreskriva, att åttonde upplagan av nämnda ordlista skall i stället for sjunde upplagan läggas till grund för undervisningen i svensk rättskrivning vid de läroanstalter, som stå under överstyrelsens inseende, dock att i fråga om beteckning av t-ljudet skall iakttagas vad därom i nyssberörda cirkulär föreskrives.

John Ekströms samlingar. Styrel-relsen för Pedagogiska biblioteket i Stockholm hemställer hos k. m:t om ett extra statsanslag på 7,000 kr. i och för inlösen av de av avlidne förre teckningsläraren vid högre realläroverket på Norrmalm i Stockholm John Ekström i livstiden med mångårigt intresserat arbete och med betydande ekonomiska uppoffringar hopbragta rikhaltiga, synnerligen värdefulla samlingar av företrädesvis pedagogisk litteratur och undervisningsmateriell.

I ansökningen framhålles, att det uppenbarligen för de pedagogiska studierna och den pedagogiska forskningen i vårt land måste betecknas som en betydande förlust, om samlingen skingras. Den av Ekströms närmaste efterlevande begärda summan av 7,000 kr. för samlingen understiger väsentligt de kostnader, som nedlagts på samlingarnas hopbringande.

Sunnerdahlska stiftelsen. K. m:t har

förordnat Stockholms stads andre folkskolinspektör Carl Lidman att fortfarande under åren 1925-1929 vara ledamot av direktionen för stiftelsen Sunnerdahls hemskolor på landet.

SkOlbyggnadSlån. K. m:t har lämnat Näs-hults församling tillstånd att upptaga ett 25-årigt amorteringslån å 22,500 kr. till bestridande av kostnaderna för uppförande i Kejsarekulla av ett skolhus. ..
- K. m:t har bifallit av Oster-Färnebo församling gjord anhållan om tillstånd att till bestridande av kostnaderna for uppförande i Bastfallet av ett skolhus och ett lärarbostadshus upptaga ett 20-årigt amorteringslån å 40,000 kr.
Berättelser om Borås stads folkskolor under läsåren 1921–1924, avgiven av stadens folkskolinspektör A. V. Hammer samt om Hälsingborgs folkskolor för läsåret 1923- 1924 av stadens folkskolinspektör A. Gierow ha utkommit.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/1076.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free