- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
942

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

942

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 47

till sådana belopp, att de äro ägnade att locka de bästa krafterna till lärarbanan, och. att han på grund av de upplysningar, som han hade tillgång till, inte hade anledning tro, att några planer vore å bane för åstadkommande av en lönreduktion. Han hoppades på en nationell lösning genom Burnham-kommittén. Skulle emellertid detta icke bliva fallet, ämnade han föreslå, att frågan i hela dess vidd måtte upptagas till lösning av en opartisk kommitté.

Vi ha att hålla oss till dessa löften, nu då Mr Baldwin kommit till makten. Lärarkåren torde nu inse, hur klokt det var av dess ledande män att i tid försäkra sig om dylika auktoritativa löften. Alldeles visst ar, att de icke hade kommit att givas, om icke den allmänna folkskollärarföreningen varit sa stor och inflytelserik, att den icke kunnat ignoreras. Lärdomen härav ha särorga-nisationerna inom kåren all anledning att taga ad notam.

Närmast med anledning av den ovissa utgången av de hittills resultatlösa förhandlingarna inom lönkommittén sammanträdde den 15 november i London folkskollärarnas förtroendemän till ett antal av omkring 2,000, representerande en kår om i runt tal 200,000 personer. Enhälligt motstånd restes mot myndigheternas försök att minska lärarlönerna med 10 procent. Det tros, att om en . dylik minskning skulle komma att genomföras, detta skulle föranleda en allmän folkskollärarstrejk i både England, Skottland och Wales. Sannolikt kommer löntvisten att underställas skiljedom under ledning av den för lärarnas fordringar gynnsamt stämde lord Burnham.

a ord.

Till lärare vid Värmlands folkskolor.

I fråga om idrottsutövande i skolan äro intresserade läkare och skolmän i ansvarig ställning eniga om att beteckna Skolidrotten som varande ej blott vår viktigaste Skolhygieniska fråga utan jämväl som ett betydelsefullt medel att understödja den psykiska, etiska och moraliska utvecklingen. Undervisningsplanens (for rikets folkskolor) anvisningar for gymnastik-, lek- och idrottsundervisningen lämnar också idrottsintresserade lärare möjlighet att hos det uppväxande släktet lägga grunden till en fördjupad och förädlad uppfattning om idrotten, dess mål och medel. Även om idrottens plats i skolundervisningen sålunda ar given, erkänna helt säkert alla lärare betydelsen av att på frivillighetens väg något åtgöres för att stegra de ungas intresse för sunda lek- och idrottsformer, samt för att höja lärarkårens förmåga att handleda skolungdomens obligatoriska såväl som frivilliga gymnastik-, lek-och idrottsövningar. Vid den i Karlstad i sommar av Sveriges allmänna folkskollärarförening och Sveriges skolungdoms gymnastik-, lek- och idrottsförbund anordnade utbildningskursen i gymnastik-, lek- och idrott för folkskollärare beslöto de från olika delar av landet närvarande lärarna, att inom resp. landskap verka for organiserandet av folkskolornas idrottsliv. Från kursdeltagarna ingå samstämmiga yttranden om, till vilken glädje för såväl lärare som elever upptagandet av systematiskt bedriven skolidrott blivit. Under kursen framhölls som lämpligt, att då minst tio skolidrottsföreningar bildats inom ett landskap, ett landskaps-folkskolidrottsförbund borde bildas. För Värmland utsagos undertecknade for att förbereda frågan om bil-

dandet av ett »Värmlands folkskolors gymnastik-, lek- och idrottsförbund».

Vår uppgift att söka intressera kamrater inom Värmland för .skolidrott har varit tacksam och har omfattats med förståelse och intresse av alla dem, med vilka vi hittills lyckats komma i förbindelse. Vid vårterminens slut 1924 fanns det sålunda inom Värmlands folkskolor endast en" skolidrottsföre-ning; efter höstterminens arbete hittills finnas nu omkring 20-30 sådana. t Ett betydelsefullt medel för idrottens utövande i allt större kretsar har vårt land haft i det allmänna idrottsmärket. Kommitterade från Sveriges allmänna folkskollärarförening och Sveriges skolungdoms gymnastik-, lek- och idrottsförbund ha även fastställt ett sådant för folkskolans ungdom. Fordringarna för erhållande av detta återfinnas i S. A. F:s tidskrift »Föreningen» 2:a häftet för 1924. Med kännedom om det stora intresset för detta idrottsmärke och på grund av många förfrågningar, bedja vi få påpeka, att för erhållandet av detsamma man måste tillhöra förening, ansluten till förut nämnda idrottsförbund, vilket lämpligast sker genom bildandet av en skolidrotts-förening, som sedermera genom landskapsförbundet anslutes till riksförbundet.

I förvissning att vår maning ej skall klinga ohörd få undertecknade enligt givet uppdrag härmed till våra kamrater runt Värmlands bygder rikta en enträgen maning att i anslutning till gymnastik-, lek- och idrottsundervisningen bedriva systematiskt planlagda lek-, och idrottsövningar, till fromma för den ungdom, som ar ställd under vår fostran. Vi vilja framhålla betydelsen av att skolidrottsföreningar komma till stånd inom varje skola. Av Sveriges skolungdoms gymnastik-, lek- och idrottsförbund utarbetat förslag till normalstadgar för skolidrottsföreningar, bestämmelser för gossars och flickors idrottsprov, propagandalitteratur m. m. erhålles genom undertecknade Linderholm, adr. Deje och Liss, adr. Skoghall.

Sixten Linderholm. Deje.

Olof Liss, Skoghall.

Otto Hellgren, Filipstad.

Einar Blomberg, Karlstad.

Sigurd Gustavsson, Karlstad.

»Folkskollärarnas Tidning.»

När mina ögon föllo på ovanstående rubrik i nr 46 av Svensk Läraretidning och de salvor, som där levereras organet ifråga, måste jag gå efter propagandanumret och läsa igenom artikeln »Efter fem ar» ännu, en gång.

Vad innehåller den då i all rimlighets namn, efter som Sv. Ltg kunnat hetsa upp sig till en ton och ett språk, som - det måste sägas - inte hedrar den?

Låt mig då först som min personliga mening säga, att anmärkningen om uteblivet referat i Sv. Ltg av folkskollärarkongressen i Östersund gärna kunde undvikits, även om den ingalunda var opåkallad.

När nu emellertid saken vidröres - sa bagatell den ar - med ty åtföljande urladdning, sa må det likvist sägas och vidhållas, att det måste anses synnerligen anmärkningsvärt, det Sv. Ltg - språkrör för över 17,000 svenska lärare och lärarinnor - förmenar, att beslut och uttalanden av ett sextiotal representanter för cirka 3,000 manliga folkskollärare icke förtjäna ens ett omnämnande.

Det må vara F. T. förlåtet, om hon i detta sakförhållande spårat förekomst av »gammal surdeg». Och visst måste den bort, om den finnes. För vår gemensamma saks, ja, för skolans skull måste den bort. Det må vara en vädjan eller ett »kommando» till Sv. Ltg, F. T. och till var och en, som tilläventyrs, avsiktligt eller ej, gjuter ny »syra» i »gammal deg».

^Då Sv. Ltg uppfattar detta ganska stilla påpekande av fakta såsom ett bevis for att F. T. tar »kommandoton», ar »uppblåst», »hög s träff ar e», »reser kammen och agerar stridstupp» etc., torde detta möjligen också »vara betecknande för den ståndpunkt, på vilken tidningen ännu befinner sig».

Sv. Ltg vill liksom lata framskymta såsom en förtjänst hos sig, att »den nuvarande ledningen anslagit en förstående och försonlig ton gent emot alla särorganisationer inom folkskolkåren».

Kunde den »ton» ock anslås och bli den ljudande, ja, bli en »h j ärteton», Sv. Ltg och F. T. emellan, sa att vi sluppe också i våra facktidningar finna futtigt och huvudlöst gräl, skulle säkert många med mig känna sig tacksamma.

-II.

Till svar på ovanstående behöva vi endast hänvisa till tonen och ordalagen i den artikel i F. T., vari denna angripit oss. I dylika obefogade angrepp komma vi icke att stillatigande finna oss, varifrån de an må komma. Och när vi ingå i svaromål, välja vi den ton och de ordalag, som svara mot angriparens.

Red.

ffirevfåcfa.
(Förfrågningar, som icke äro undertecknade med avsändarens namn och adress, lämnas utan avseende.)
Las uppmärksamt igenom de nya skolförfattningarna! Det inbesparar Eder många onödiga frågor och redaktionen många onödiga svar!
764.. Kursus-25. Skolöverstyrelsen tar säkerligen hänsyn till all utbildning, som kan anses ha något verkligt värde for ämnet i .fråga. Huruvida Ni kan på angivet sätt förvärva sådana insikter, att överstyrelsen kommer att anse sig kunna meddela Eder den åsyftade behörigheten, kunna vi ej yttra oss om.
765. C. N. Kådgör med provinsialläkaren eller förste provinsialläkaren!
766. Oerfaren. Vikaries arvode ar 1,000 kr. för ar eller 4,13223 kr. för dag under fortgående lästermin. Därtill hostad om ett rum och kök jämte bränsle samt dyrtidstillägg enligt våra tabeller.
767. J. E. Ugn. Uppflyttning den i jan. 1925. Jfr svar 556 i nr 35!
768. Insp. lod. Intet hinder. Men då tjänst annonseras ledig, kan som villkor för löneförmånen utöver laga minimilöner inklusive ersättning för övertidsläsning bestämmas, att läraren skall vara bosatt och mantalsskriven inom kommunen.
769. Jonas. 1) Ja, men hela skolområdet måste inhägnas. 2) Har Ni på något för församlingen bindande sätt blivit tillförsäkrad den omnämnda förmånen, sa kan den ej tagas från Eder eller minskas. Eljest ar det mera ovisst, men Ni kan ju lata länsstyrelsen och eventuellt k. m:t pröva saken. 3) Uppgiv till Sv. Ltg namnet på den, som minnesrunan gällde.
770. Fårö. Vi känna ej närmare till sådan litteratur. Skriv till veterinären eller också till stadens bokhandel och begär uppgift om utkomna böcker i ämnet! En mindre bok annonseras å sista sidan i nr 41.
771. Bn. Kan ej väljas till ledamot men till kassaförvaltare. Se § 33!
772. 11. 11. 24. E. 1) Ej otänkbart. Beloppet skulle bli ^|0X2,400 kr. Märk dock, att kyrkostämman ej beslutat införa övertidsläsning, och att läsåret ej förlängts! 2) Nej.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0950.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free