- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
205

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 11

SVENSK LÄKARETIDNING.

205

ner. - Ett stadgeändringsförslag, gående ut på större antal styrelsemedlemmar och suppleanter bordlades. Ett av fru Tobin framlagt förslag att söka åstadkomma en särskild sommarkoloni för hjälpklassbarn ledde till tillsättandet av en kommitté för detta ändamål, bestående av överlärare Ohlander, fröken Tyra Fogel, Troll hättan, fröken Anna Ridder-ström, Halmstad, fru Inez Tobin och fröken Ebba Andersson, Göteborg. För att förbereda skrivelse till skolöverstyrelsen angående inrättandet av utbildningskurs för hjälpskollärare vid seminariet i Göteborg tillsattes en kommitté, bestående av rektor K. A. Westling, överlärare Ohlander och prof. Jsederholm. - En skrivelse till skolmyndigheterna i vissa samhällen angående behovet av att ordna hjälpklassväsendet skall utarbetas av folkskolinspektör A. W. Hammer, överlärare Enoch Andersson, fröken Fogel, fru Tengstrand och folkskolinspektör A. Warne. Därjämte lämnades meddelanden angående pågående förberedelser för utgivandet av en på nordiska språk avfattad handbok i hjälpskolvä-sendet.

Aftonens föredrag hölls av fröken Tyra Fogel över Kristendomsundervisningen i hjälpskolan. I det synnerligen intressanta, med talrika belysande exempel ur en rik erfarenhet illustrerade föredraget framlade talarinnan ett flertal viktiga metodiska synpunkter på denna synnerligen svåra undervisning. Föredraget, som hälsades med livligt bifall, kommer att publiceras i »Skola och Samhälle».

De kommunala ungdomsskolorna.

Sveriges kommunala ungdomsskolors lärarförening. Vid av föreningens styrelse hållet sammanträde i Stockholm den 2 och 3 mars har utsetts till ordförande undervisningsrådet N. O. Bruce > Stockholm, till vice ordförande ämnes-läraren N. O. Ekström, Malmö, samt till sekreterare och kassör rektor L. F. Bäckström, Malmö. Övriga ledamöter av styrelsen för ar 1924 äro överläraren E. Granath, Stockholm, och rektor Signe Westelim, Göteborg. Till styrelsesuppleanter ha av föreningen utsetts rektor M. E. Fries, Hälsingborg, och lärarinnan Fanny Månsson, Söderköping, till revisorer folkskolinspektören K. Lindahl, Norrköping, och rektor H. Bjellerup, Arlöv, samt till revisorssuppleanter rektorerna M. Strandberg, Ystad, och A. Lindén, Huskvarna.

Vid sammanträdet meddelades, att föreningens kretsar med samtliga avgivna röster beviljat styrelsen ansvarsfrihet för 1922 års förvaltning. Även förelåg av revisorerna avgiven berättelse över 1923 års räkenskaper, av vilken framgick,, att revisorerna tillstyrkt full och tacksam ansvarsfrihet för det senaste verksamhetsåret.

Styrelsen beslöt att till skolöverstyrelsen ingiva framställningar rörande de av kretsarna behandlade frågorna om fort bildningskurser för lärare vid högre folkskolor samt om anställnings-, tjänstgörings- och avlöningsförhållanden för vid högre folkskolor anställda övningslärare med full tjänstgöring. Samma åtgärd beslöts angående dels det i motion av Ystadskretsen väckta förslaget om förändrade grunder for statsbidrag till yrkesbestämd högre folkskola, fördelad på flera linjer, dels det av Lundakretsen framförda ärendet om att i högre folkskola med samundervisning och flera klassavdelningar borde författningsenligt finnas även kvinnlig ämneslärare.

Sedan Ystadskretsen hemställt, att föreningen med hänsyn till att det övervägande antalet medlemmar innehade anställning vid högre folkskolor borde ombildas till en speciell sammanslutning för denna skolform, beslöt styrelsen utsända denna fråga för behandling inom föreningens kretsar. Likaledes beslöts att till föreningen hänskjuta frågorna om lärarlönenämndens förslag till löner för högre folkskolans lärare och om fortsättningsskolpliktens förhållande till högre folkskolans undervisning.

Enligt styrelsens beslut skall allmänt föreningsmöte avhållas i Stockholm i början av juli månad och i anslutning till allmänna svenska folkskollärarmötet. Vid årsmötet kommer bi. a. lärarlönenämndens förslag och fortbildningsfrågan att upptagas till behandling. Uppgift på andra överläggningsämnen torde före den 15 april insändas till föreningens expedition, adress Repslagaregatan 8, Malmö.

Föreningen räknade vid början av innevarande ar 265 medlemmar. Då föreningen gjort till sin huvuduppgift att verka för tillgodoseendet av de högre folkskolornas och deras lärares intressen, riktar styrelsen en vädjan till de lärare och lärarinnor vid högre folkskola, vilka ännu ej anslutit sig till föreningen, att ingå som medlemmar i denna. Anmälan om medlemskap kan när som helst insändas till föreningens expedition.

Behörighet. Följande sökande ha förklarats behöriga att antagas till ordinarie lärare vid kommunal mellanskola: fil. kand. och måg. S. F. Andgren, fil. måg. Märtha Bernhardina Åberg och teol. och fil. kand. A. G. Herbert.

Var/e van till

Svensk Läraretidning

bor stödja densamma genom att insända meddelande om sådant, som kan intressera dess läsare,

att själv prenumerera på tidningen samt att uppmana sina kamrater att också bli prenumeranter på

Svensk Läraretidning

Dödsfall,

EDITH OLSSON.

Edith Olsson.
Den l febr. avled å Söderköpings lasarett efter endast en kort tids sjukdom folkskollärarinnan Edith Olsson. Hon var född i Mis-terhult ar 1884 och avlade folkskollärarinne-examen i Skara 1915. Den l sept. 1915 tillträdde fröken O.folkskollärarinnebefattningen vid den nyinrättade folkskolan i Yttersby, Börstils skoldistrikt. Här tjänstgjorde hon t. o. m. utgången av förra året. Den l jan. detta ar tillträdde hon en. befattning vid en folkskola i Borgs socken, Östg. Det var alltså knappt en månad efter hennes avflyttning från orten, som sorgebudskapet om hennes död nådde hennes förra verksamhetsfält, där det överallt spridde bestörtning och sorg.
Fröken O. hade under sin tjänstgöringstid i Börstil gjort sig känd som en begåvad och energisk lärarinna och som en god och trofast kamrat, varför hon var allmänt avhållen såväl av sina elever och deras föräldrar som av kamrater i tjänsten. Fröken O. innehade under sin tjänstgöringstid i Börstil flera förtroendeuppdrag. Sa var hon under en följd av ar lärarkårens representant i distriktets skolråd, där hon alltid, livlig och vaksam, tog sig an skolans och kårens intressen. Ävenså var hon under en tid medlem av Börstils kommuns fattigvårdsstyrelse samt av dess biblioteksstyrelse. Det frivilliga studiearbetet hade i henne en livligt intresserad deltagare.
Under hela sin tjänstgöringstid i Börstil var hon medlem av Norra Roslags kretsför-ening av S. A. F. Kretsens styrelse tillhörde hon en tid, och vid dess möten visade hon sig vara en god och saklig debattör. Jordfästningen ägde rum i Misterhults kyrka den 7 febr.
Tack för vad du var för oss, Edith Olsson! Sent skola vi glömma ditt ljusa vänfasta väsen.
_____ H.
L. H. Engström.
Pensionerade folkskolläraren L. H. Engström i Svartbyn, Överkalix, avled hastigt den 18 febr. 1924. E., som var född 1858, har ägnat hela sitt liv åt lärarkallet. I mer an* 40 ar har han arbetat i skolans tjänst. I sin hemby, Svartbyn, har han varit verksam under 32 ar till 1919, då han avgick med pension. Om E. kan utan Överdrift sägas, att han helt gick upp i sitt kall. Skolan fick allt, det första och det bästa av hans krafter. Grundlighet, reda och klarhet präglade hans undervisning. Genom sin redbara karaktär, var han i allt en förebild for sina elever och det fostrande momentet intog en central plats i hans lärargärning. E. var en god och pålitlig kamrat. Försynt och tillbakadragen ville han aldrig lysa utåt, men värmde genom den starka glöden i sin trofasthet. E. var med och bildade Överkalix lärarförening, vilken han tillhörde till sin död.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0213.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free