- Project Runeberg -  Sveriges land och folk /
516

(1901) [MARC] Author: Gustav Sundbärg - Tema: Statistics
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - VI.3. Mejeriväsendet. Af fil. dr N. Engström, Alnarp

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

516

VI. JORDBRUK OCH BOSKAPSSKÖTSEL.

till hufvudmejeriet för afkärning, s. k. afkärningsmejerier. Bland
dem, som kraftigt arbetat på dessa mejeriers uppkomst och
utbredning, förtjänar särskildt nämnas direktör H. A. Lidholm
på Nådhammar, grundläggaren af Sveriges första ångmejeri och
mejeribolag. Inom kort började flera gårdar äfven uppköpa
mjölk, som förarbetades med deras egen, och så uppstodo på
1870-talet s. k. herrgärdsuppköpsmejerier. Från 1890-talets
början har ytterligare tillkommit ett nytt slags mejerier, de
s. k. andelsmejerierna. Redan förut hafva enstaka dylika existerat
i Västmanland och Norrland, men först på 1890-talet fick rörelsen
starkare fart. Dessa mejerier ägas och bedrifvas af ett större
antal oftast mindre mjölkproducenter, hvilka vanligen återtaga och
på gårdarna tillgodogöra alla biprodukterna. Sistnämnda mejerier
hafva i hög grad bidragit att föra handteringen framåt, i det
de för de små mjölkproducenterna möjliggjort storproduktion; de
utbreda sig också mer och mer samt förtränga årligen ej så få af
de öfriga mejerierna. För åstadkommande af dylika andelsmejerier
bilda mjölkproducenterna föreningar, för hvilka de tills på senaste
åren varit solidariskt ansvariga men hvilka numera i enlighet med
lagen om registrerade föreningar af den 28 juni 1895 i de flesta
fall grundas på begränsad ansvarighet.

I omkring 80 % af mejerierna bedrifves uteslutande smörtillverkning,
i något öfver W % blott osttillverkning och i knappt 10 %
bäggedera. Mejerierna äro af mycket olika storlek, i det den dagliga
mjölkmängden växlar från några få hundra kg. till 5,000 å 30,000 kg.,
ja till och med däröfver i enstaka mejerier - i medeltal omkring
1,200 kg. Störst äro i allmänhet andelsmejerierna, ofta med en
daglig mjölkmängd af 5,000 å 30,000 kg., under det den i herrgårds-
och herrgårdsuppköpsmejerierna. sällan Öfverstiger 3,000 å 4,000
kg. Mejerierna äro mångenstädes rätt väl inrättade, med golf af
asfalt, cement, kalksten eller skiffer, och försedda med rätt goda
och ändamålsenliga inventarier. De drifvas vanligen med ångmaskin
men här och hvar äfven med vattenkraft. "Den i mejerianläggningar
och inventarier nedlagda summan torde kunna uppskattas till omkring
15 millioner kronor. - I allmänhet skötas mejerierna af kvinnlig
personal, men de största, särskildt andelsmejerierna, hafva manlig
föreståndare och till större del manlig personal.

Ar 1895 hade landet omkring 1,800 mejerier, i hvilka behandlades
mjölk och grädde motsvarande 746’8 mill. kg. söt mjölk eller
inemot 1/s af landets beräknade mjölkmängd. Af mjölken försåldes
31 -5 mill. kg. och förarbetades 715-3 millioner. Af sistnämnda
kvantitet kunna,

Andelsmejeri. Plan.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:49:21 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverig01/0532.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free