- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Åttonde bandet. Frihetstiden /
278

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Riksdagen 1755, 1756

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

rikes invånare befallas att åtlyda detta uppbåd, vid straff att eljest häktas och som riksförrädare bestraffas. – Detta är af oss underskrifna befälhafvare på församlingen i Borås författadt och tryckt den 1 Juni 1756.» Härefter följde namnen, diktade eller verkliga, vet man ej med säkerhet, på de så kallade befälhafvarne, sju borgare i Vexiö, Varberg, Kungsbacka, Göteborg, Uddevalla och Kungelf, samt 22 bönder från Halland, Småland, Vestergötland och Bohus län.

Budkaflen, tryckt i patentform, skickades norr ut, för att genom det diktade föredömet af ett uppror inom Vestergötland locka allmogen i Vermland, Nerike och Dalarne till likartade rörelser. En annan budkafle af samma innehåll, men daterad från Falun samt med underskrifna namn af borgare och bönder från Dalarne, skickades söder ut, för att med föredömet af ett Dal-uppror locka allmogen i Vestergötland, Halland och Bohus län. Så väl den ena som den andra budkaflen spriddes i flera hundra exemplar inom de södra landskapen af några mutade bönder; i Vermland genom en bankrutterad köpman Jonas Hellberg från Köping, som för skuld rymt till Norge och der gjort bekantskap med Wrangel; i Nerike och Dalarne genom den afskedade, likaledes till Norge rymde löjtnanten Erik Sahlefelt från Vestergötland, som före riksdagen varit en af hofpartiets röstvärfvare i detta landskap och nu uppträdde under hvarjehanda förklädnader, hvarjemte man sökte locka Dal-allmogen genom förhoppning om den frihandel med Norge, hvilken den i alla tider önskat erhålla.

Medan dessa och andra hofpartiets verktyg voro som bäst sysselsatta med dessa, jemte åtskilliga andra upprorsskrifters spridande, kom underrättelsen om sammansvärjningens upptäckt och Brahes, Horns med fleres arrestering; men i stället att häraf låta sig afskräckas, sökte hofpartiets uppviglare i landsorterna så mycket mera påskynda uppresningens utbrott derstädes. På kyrkbackar och krogar utdelades hundratals exemplar af budkaflen, med följande tillägg: »Konungen och drottningen äro arresterade under fyrdubbel vakt, så att ingen får tala vid dem. Alla redliga riksdagsmän inom alla fyra stånden ligga i Smedjegården, smidda i bojor. Den socken i Dalarne, som först går ut och kommer till Stockholm, får af de häktade herrarne 150,000 daler kopparmynt och af konungen och drottningen stora timliga fördelar. Tiden är kort! Ut! ut! ut!»

Man hade sålunda gjort sitt bästa för att få allmogen i rörelse, och lyckades äfven åstadkomma någon jäsning inom Dalarne; men landshöfdingen fick snart underrättelse om förhållandet samt for omkring i socknarne och lugnade folket. Han sände också genast ett ilbud till sekreta utskottet, med berättelse om uppviglingsförsöken, jemte några exemplar af upprorsskriften och budkaflen, med dess sista tillägg. Äfven från andra landsorter kommo dylika underrättelser till utskottet och till kommissionen, hvarigenom de tilltalades sak betydligt förvärrades, emedan man trodde sammansvärjningen vida mera spridd och för samhällets lugn vådlig, än den i sjelfva verket var, och ansåg

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:46:58 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/8/0298.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free