- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Förgätmigej Förra Nästa Index Innehållsförteckning

81. Förgätmigej, Myosotis scorpioides (L.) Hill.

N. Eng-Forgjæt mig ej. F. Lemmiki ("älskling").

Vår bild visar "äkta förgätmigej", den Myosotis-art, som i vår flora har den största blomkronan; den är även känd under namnet M. palustris och är allmän på våta ängar, i synnerhet gräs- och örtrika strandängar.

Vårt kalla klimats korta sommar skänker oss många blommor dem vi betrakta med glädje och bära i hågen med längtansfull förälskelse som symboler för det oss givna fosterlandet och den oss omgivande naturen. Bland dessa blomsterskatter intar förgätmigej en hög plats i allas våra hjärtan, ty oemotståndligt är det kärleksspråk som talar ur dess rena, milda ögon - månne därför, att ingen blomfärg kommer så nära vår nordiska vårhimmel och den trofasta skönheten i det blonda, blåögda nordanfolkets blick?

Men hur skall man förklara, att de gamla örtkännarna gåvo en så älsklig blomma växtnamnet "myosotis", som betyder "råttöra"? Ej ens örtbladen, som äro friskt gröna, göra skäl för den benämningen.

Man igenkänner denna art på blomfodrets jämnt avsmalnande rör och raka, tilltryckta hår. Liksom hos flera andra växter av denna familj (nr 81-87) undergår blomkronan under sin utveckling en färgcäxling från rosenrött (sällan gult) till blått (eller violett). Ett annat kännemårke som hos denna familj är mer eller mindre utpräglat, är blomställningens byggnad: den är ett ensidigt, i början inrullat knippe, som fått namnet boragoíd.

Artens utbredning inom vårt område omfattar hela Sverige och s. hälften av Norge samt Finlands s. och v. delar. Släktet har hos oss flera arter, men blott en, som till kronans storlek kan tävla med "äkta förgätmigej", nämligen M. silvatica Hoffm.; den är en lundväxt, sällsynt i Sverige och allmän först i Skandinaviens och Finlands norra delar, där den bebor fjälltrakternas björkdungar. Den är däremot allmänt odlad, såväl i kruka som på rabatter, som har förvildat sig i parker och trädgårdar. Den skiljer sig från föregående art genom blomfodrets krokiga, utspärrade hår.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:50 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/81.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free