- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Johannesnycklar Förra Nästa Index Innehållsförteckning

402. Johannesnycklar, Orchis militaris L.

N. St. Hansnökler.

Denna genom sin egendomliga blomform lätt igenkännliga art är liksom Sankt Pers nycklar en av de mest utmärkande växterna på Gottlands och Ölands ängar, men mycket mindre ymnig. Den finnes dessutom blott i ö. Skåne och s.-v. Blekinge. Först några veckor efter föregående art hinner den till full blomning; vår avbildning visar ett blott till hälften utvecklat exemplar. Växten kan bliva ända till 1/2 m hög med större blad och blomställning än de andra Orchisarterna. På grund härav har den även fått namnet "praktnyckelblomster"; ett annat namn är "riddarorchis", som jämte namnet "militaris" syftar på läppen, vilken man liknat vid en röd soldatrock.

I våra farmakopéer upptages en drog, som kallas "Tuber Salep" (saleprot). Därmed menas knölrötterna (de nybildade, vitaktiga amrötterna) av storväxtare Orchis-arter och några andra orchideer. De äro rika på växtslem och stärkelse, och i utlandet beredes därav "salep" på det sättet, att de skållas och torkas, varvid de bliva hårda som horn och något genomlysande samt förlora den feta, kväljande lukt, som de ga i färskt tillstånd. Salep i form av mjöl har värde för sjuklingar som ett mycket närande och på samma gång miljt och lättsmält födoämne.

Var och en, som sökt pressa en orchidé, vet att den i likhet med suckulenta växter, t. ex. Sedum, är mycket svår att få torr. Hela ståndet är nämligen rikt på slem, och man måste därför döda växten genom att under några minuter hålla den (utom blommorna) i kokhett vatten, varefter man med lätthet kan få den torr med bibehållna färger genom vanlig pressning. Samma resultat vinner man genom att med en nål tätt pricka blad och stjälk före pressningen.

Tavl. 402. Fig. 1 stjälkbasen med bladen delvis avskurna och amrötterna, 2 blomställningen, 3 blomma med skärmbladet, sedd snett från vänster (2/1), 4 blomma sedd rakt framifrån (2/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:07:58 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/402.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free