- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Hundkäx Förra Nästa Index Innehållsförteckning

263. Hundkäx, Anthriscus silvestris (L.) Hoffm.

N. Hundekjeks. F. Koiranputki ("hundpipa"); Metsäkirveli ("skogskörvel").

De nu närmast följande umbellifererna, nr 263-266, skilja sig från alla de föregående genom en långsgående ränna på fröet å den sida, där delfrukterna gränsa intill varandra (detta är bäst synligt på fruktens tvärsnitt, t. ex. tavl. 263 fig. 5 och tavl. 265 fig. 6). Hos Anthriscus äro även själva delfrukterna på samma ställe försedda med en långsgående fåra. För övrigt har detta släkte alldeles släta frukter, utan både åsar och oljegångar, fig. 4, 5.

Hundkäxen (även kallad hundkax och hundloka ) är vår allmännaste flockväxt, ymnig på torra ängar, gården, renar, vägkanter, i parker och trädgårdar m. m. genom hela norden och även högt uppe på fjällen. Liksom kumminörten blommar den tidigt (redan i maj), och under juni är den en karaktärsväxt för största delen av all vår ängsmark. En skogsäng, där hundkäxen står i sin fulla blomning, således omkring mitten av juni månad, tillhör den nordiska vegetationens fagraste och rikaste uppenbarelser. De välvda blomflockarna, som i ymnighet stå sida vid sida, över och under varandra, likna i solståndsdagarnas bländande middagsglans lätta, ljusa skyar, som stillastående sväva över gräset och från den vitskimrande ängen i det blånande soltäcknet strömmar ångan av blommornas milt syrliga vällukt. Då måste vi bekänna att även denna enkla växt har sin del i den lycka och njutning, som försommaren i norden skänker människosinnet.

Ehuru ej av de mest storväxta i sin familj, är dock hundkäxen sålunda ett gott bevis på den lysande blomning, som åstadkommes genom flockväxternas egendomliga blomställning och blommornas stora antal. Hos medelstora exemplar av denna art kan man ej sällan räkna 30 storjlockar, var och en med i medeltal 12 småflockar, och i medeltal 15 blommor i var och en av dessa, vilket ger oss över 5000 blommor. Hos några av de resligaste umbellifererna, t. ex. av sl. Angelica och Laserpitium, kan man någon gång finna detta antal tiodubblat.

Tavl. 263. Fig. 1 stjälktopp med blommor och fruktanlag, 2 blad från stjälkens bas, 3 blomma i börjande honstadium (5/1), 4 klyvfrukt med ett blad av småsvepet (5/1), 5 delfrukt i tvärsnitt (8/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:04:59 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/263.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free