- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Rågblomma Förra Nästa Index Innehållsförteckning

210. A. Rågblomma, Draba verna L.

N. Vaarblom. F. Kevåt kynsimö. ("vårnagelört").

B. Fjällnagelört, Draba rupestris R. Br.

N. Rublom. F. Lapin kynsimö ("lappsk nagelört").

Vi komma nu till ett av de största släktena bland de skandinaviska krucifererna, rikt på arter och former även i andra länder och ett av de släkten, som till om med på högfjällen och i polarländerna förete stor individ- och formrikedom.

Släktet Draba liknar till sin skida närmast Berteroa (nr 209), men sprötet är mycket kort, fig. A, 4. Dess arter, som styndom kallas "nagelörter", äro alltid småväxta och hava helt små, vita eller gula kronblad. De fyra Draba-arter, vi här avbilda (tavl. 210 och 211), äro alla av ungefär samma typ, rosettbladiga och med blommorna på stängel. Draba verna är enårig och oftast höstgroende med små övervintrande rosetter och mycket tidig blomning om våren (april, maj); de andra arterna äro mångåriga av samma typ som Berteroa. D. verna skiljer sig dessutom från sina nordiska samarter genom 2-kluvna kronblad, fig. A, 3.

Rågblomman är vid början av sin blomning blott ett par cm hög (se fig. A, 1). Dess utveckling till fruktmognad är oftast mycket brådstörtad (såvida den ej fördröjes av snöfall eller vårfrost), och därpå bortvissnar plantan. Den gör alltså skäl för namnet "verna" (vårlig) och kallas även "vårdraba". Blott under våta år ser man den ännu vegetera under försommaren. Dess växlokaler äro solöppna gräsbackar, där snön tidigt smälter och till vilkas vårvegetation denna växt hör; även bebor den mossiga berghällar med öppet läge. Den är allmän upp till Ångermanland och s. Nordlanden samt i Finlands s. provinser. I s. Sverige (Småland) har den fått namnet "rågblomma" av det skälet, att "när den står i flor, är tid att vårrågen gror". Trots dess litenhet och enkla byggnad har det befunnits, att denna växt som art är ofantligt månggestaltig, en samlings- eller kollektivart, som inom Europa innefattar ungefär 200 småarter.

Den andra arten, D. rupestris, har sin utbredning förlagd norr om rågblommans och även ovanför densamma, ty den är en fjällväxt. Den är allmän i Norges alla fjälltrakter och har i Sverige sin sydgräns i Härjedalen, i Finland ungefär vid polcirkeln. Allt efter fjälltrakternas olika naturbeskaffenhet varierar den betydligt till storlek, skidornas form, ytbeklädnaden m. m. Oftast är dock örtståndet hårigt av både enkla hår, gaffellika hår och stjärnhår. Liksom D. verna älskar den torr gräsmark, torvtak och mossiga berghällar samt dessutom klippavsatser och springor i klippväggarna.

Tavl. 210. A. Draba verna. fig. 1 plantor av olika utvecklingsgrad (naturl. storlek), 2 bladrosett (3/1), 3 blomma (12/1), 4 skida (5/1). -- B. Draba rupestris , 5 exemplar i naturlig storlek och två skidor något förstorade.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:03:46 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/210.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free