- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Jordrök Förra Nästa Index Innehållsförteckning

187. Jordrök, Fumaria officinalis L.

N. Jordrög. F. Emäkki.

En av de allmännaste bland de enåriga växter, som innästla sig i trädgårdsland och åkrar, en sommargroende, blågrön och något daggblå, svabbvuxen ört. Från en kort, svag pålrot uppstiger det slaka, saftiga och spröda örtståndet till några decimeters höjd, men stjälken äger ej nog stadga att hålla sig upprät under belastningen av det utspärrade grenverket och de rikliga blomställningarna. Till sitt växesätt är jordröken därför en liten lian, ty den klättrar: den håller sig under sin tillväxt upprät genom bladklängen, nämligen bladens och smågladens skaft. Dessa äro retliga och slå små bukter kring de föremål, som de komma att beröra, t. ex. gräsens blad och strån eller t. o. m. omkring varandra, så att hela örtståndet slutligen bildar en hoptrasslad härva. Den rikliga blomningen med de små prydliga, bjärt tvåfärgade blommorna fortgår hela sommaren och in på hösten.

Arten är spridd ända upp till Finnmarken, Lappland och mellersta Finland. Ofta ses den blandad med en likaså ymnigt förekommande samart, Fumaria Vaillantii Lois., som skiljer sig genom mera blågrått örtstånd, mindre och blekare blomkrona m. m.

Till sin blomma, fig. 2, liknar Fumaria i huvudsak föregående släkte, men har ej den långa sporren, utan i dess ställe en kort honungspung. Frukten är däremot skiljaktig, nämligen en liten rundad nöt, fig. 3.

Fumaria-arterna voro förr såsom något magstärkande och blodrenande i bruk inom medicinen, t. ex. mot leversjukdomar, utslag m. m. Om man tuggar den saftiga örten, smakar den först saltaktig, men sedan ytterst besk (därav namnet "gallgräs"). Den friska roten, sådan den drages upp ur jorden, har en vidrigt frän, kvävande lukt, ett förhållande, som rättfärdigar namnen "jordrök" och "fumaria" (fumus, rök).

Tavl. 187. Fig. 1 växtens översta del, 2 blomma (4/1), 3 frukt (5/1), 4 frö (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:03:18 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/187.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free