Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Kokning ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
erhålles en stor mängd pottaska. I blommorna och
yngre stamdelar finnes ymnigt en sockerhaltig
saft, som genom jäsning ger ett förträffligt
palmvin, och af hvilken destilleras ett slags sprit
("arrack"), eller ock inkokas saften till ett groft
socker ("jagery"). Kokosnötens kärna består af ett
litet växtämne samt en stor, fast, ihålig fröhvita,
som är en mycket närande föda och ur hvilken kan
pressas en förträfflig olja (kokosolja). I
fröhvitans hålighet finnes en ymnig, mandelsmakande
vätska, s. k. kokosmjölk, som är en värderad
dryck. Frukthöljets fibrer lemna ett ypperligt
material till rep och mattor. Ur stammarna utflyter
gummi, hvilket användes såsom toalettmedel. Liknande
gagn göra flere andra, men icke så allmänna arter,
exempelvis C. coronata Mart., C. flexuosa Mart.,
C. butyracea L., C. oleracea Mart., hvilka alla växa
i Brasilien.
Kokosplommonträdet. Se Icaco.
Kokoståga. Se Kokospalm.
Kokos-öarna. Se Keeling-öarna.
Kokpunkt, fys., den temperatur, vid hvilken en vätska
kokar. Se Kokning.
Koks (Eng. coke, plur. cokes), tekn., kallas det
kolhaltiga ämne, som återstår, sedan de flyktiga
beståndsdelarna i stenkol blifvit genom värme
utdrifna. Koksen, som innehåller större delen af det
i stenkolen ingående fasta kolet, är ett svartgrått,
metallglänsande, mer eller mindre poröst, icke
affärgande, skört ämne, hvars egentliga vigt är något
mindre än stenkolens. Den är mycket hygroskopisk
och kan upptaga ända till 30 proc. fuktighet ur
atmosferen; likaså kan den i sina porer uppsupa och
äfven vid ganska hög temperatur qvarhålla gaser. –
Koksningen, eller utdrifvandet af stenkolens
flyktiga beståndsdelar, utföres antingen i milor
eller ugnar, hvarförutom vid lysgastillverkningen
(jfr Gas) betydliga qvantiteter koks vinnas såsom
biprodukt i gasretorterna. Koksningen i mila är
helt och hållet likartad med vedkolning i mila
(jfr Kolning), ehuru materialets tätare och
mera svårförbränneliga beskaffenhet fordrar en
något olika form på milorna; i korthet kan angifvas,
att koksmilorna hafva en större ytutsträckning, men
mindre höjd än träkolsmilorna. – Omöjligheten att
vid milorna tillgodogöra destillationsprodukterna
gör emellertid, att man alltmer börjar öfvergå till
ugnskoksning, vid hvilken man kan tillvarataga och
nyttigt använda destillationsprodukterna. En enkel
konstruktion af en koksugn meddelas i fig. Stenkolen
inläggas dels genom sidodörren a, dels genom öppningen
b; sedan ugnen blifvit fylld och stenkolen antändts
af de sedan föregående kolning varma ugnsväggarna,
tillslutas öppningarna a och b, och värmen underhålles
samt regleras medelst insläppande af luft genom flere
eller färre af draghålen c, under det de bortgående
destillationsprodukterna uppsamlas vid d. Efter
fullbordad koksning utdrages den varma koksen genom
dörren a och släckes med vatten. Då emellertid värmen
i dessa ugnar måste underhållas genom förbränning
af en del af de inlagda stenkolen, har man i nyare
tider konstruerat koksugnar,
hvilka upphettas på det sätt att
destillationsprodukterna förbrännas i kanaler, som
äro ledda
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>