- Project Runeberg -  Husmanskost /
78

(1896) Author: Adriana Hollberg, Carl Anton Wetterbergh - Tema: Cooking
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - 5. Slakt och insaltning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

rent linne, spjälas utanpå med träspjälor som hårdt
ombindas med segelgarn. Rökes 2 à 3 dagar.

Detta är godt som spickemat till alla grönsaker,
potatis m. m.


Att salta kött, särskildt att röka.

Till 7 lit. (3 kannor) vatten tages 2 kilog. (5
skålp.) krossadt salt, 600 gr. (1 och 1 halft skålp.)
brunt socker och 50 gr. (4 lod) salpeter. Detta kokas
en half timme, röres ofta, att saltet smälter, och
skummas; det upphälles därefter att kallna. I en
väl urbönad bytta läggas de benfria oxköttstyckena
tätt vid hvarandra; äfven det tjocka af fårstekar,
som man vill röka, lägges dit, och då laken blifvit
väl kall, slås den öfver köttet; en liten renskurad
botten och en flat rentvättad sten pålägges och lock
sättes öfver hyttan. Efter åtta dagar vändes köttet,
laken af hälles, uppkokas, får kallna och slås öfver
köttet. Det bör förnyas ett par gånger till, åtta à
tio dagar emellan. Efter denna tid upphänges köttet
att torka, insys i tunna tyglappar och rökes ej hårdt.
Oxtungor och annat kött, som man vill hafva särdeles
godt att koka som salt, böra nedläggas i denna lake.

Slarf-sylta.

Sedan innanmätet af en slaktad oxe legat tillräckligt
länge i ofta ombytt vatten, upptages hufvud,
fötter och det tjockaste af magskinnet, lägges i en
stor järngryta med kallt vatten, att det står öfver
köttet, samt ett par händer salt. Då det kokar,
skummas det mycket väl. Därefter ilägges en stor
knippa persilja eller persiljestjälkar, 4 ingefärsbitar,
ett skedblad blandad krydd- och starkpeppar samt
några lagerblad; locket lägges på grytan. Om det
inkokar, spädes med kokt vatten, och då köttet är
väl kokt, upplägges det i stora fat att svalna. Innan
det kallnar skrädes det och skäres i stora bitar,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 08:15:27 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/husmans/0078.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free