- Project Runeberg -  Husmanskost /
55

(1896) Author: Adriana Hollberg, Carl Anton Wetterbergh - Tema: Cooking
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - 3. Kakor och munkar

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Ostkaka.

10 lit. (4 kannor) söt mjölk sättas på elden att
blifva så varm, att man knappt kan hålla handen
däruti; tag 25 centilit. (3 jumfrur) löpesvatten, slå
däruti 8 hela ägg, 8 skedblad hvetemjöl och vispa
väl om, hvarefter det nedröres i mjölken och lock
lägges på grytan. När nu mjölken är väl löpnad,
tager man upp osten i en slef, att bra nog vassla
följer med, och lägger det i en kastrull, som sättes
i varm ugn och får koka, tills vasslan blifver klar;
då vasslan är afhälld, stjälpes kakan upp i en med
smör smord form och istoppas socker- och smörbitar
och sättes i ugnen; men då hon stått en stund,
öfverhälles 1 lit. (3 kvarter) söt, tjock grädde och kakan
får stå och bli lagom brun, hvarefter hon serveras
med följande sås: tag 3 decilit. (1 kvarter) söt mjölk,
låt den koka upp och red med 3 äggulor, vispade
med litet mjölk, ett halft skedblad mjöl, en god
tesked kanel, ett skedblad socker och litet smör samt
vispa mycket väl, hvarefter den hälles i såsskål och
serveras.

Falsk ostkaka.

Vispa en smet af 45 centilit. (1 och 1 halft
kvarter) söt mjölk, 3 skedar smält smör och 3 ägg
samt så mycket mjöl att pannkakorna kunna vändas.
De bakas tjocka; låt dem sedan kallna. Koka upp
6 decilit. (1 halfstop) söt mjölk, red af den med 2
skedar socker, 3 äggulor och 1 skedblad godt
hvetemjöl; smörj en form, häll i 3 skedar af den kokade
mjölken, sedan den kallnat, och lägg uti en pannkaka,
häll ett halft skedblad smält smör därpå och
sedan åter af mjölken; fortsätt så, tills formen är full,
men öfverst skall vara af mjölkredningen; den sättes
då in i någorlunda varm ugn, men tages ett par
gånger ut och lossas med knif från kanterna, att
såsen rinner omkring, och då hon väl stannat och
ser ljusgul ut, är hon färdig. Låt formen stå ett

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 08:15:27 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/husmans/0055.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free