- Project Runeberg -  Husmanskost /
48

(1896) Author: Adriana Hollberg, Carl Anton Wetterbergh - Tema: Cooking
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Fyllning i pastejer

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

En annan sort märgfyllning till pastejer.

Till 50 pastejer tages 400 gr. (1 skålp.) märg,
6 decilit. (1 halfstop) söt grädde, 300 gr. (24 lod)
mjukt hvetebröd samt 8 ägg; brödet rifves, grädden
vispas till hårdt skum och äggen tills de fradga sig,
då grädde och ägg blandas och hälles öfver brödet.
Märgen behandlas som i föregående beskrifning och
röres uti smeten tillika med tre à fyra skedblad
socker, hvarefter den är färdig att fylla i formarna.

Små ägg-pastejer.

Sex ägg kokas hårdt, hackas tillika med 6 äpplen,
en god hand njurtalg, smör eller märg till en
smidig deg; blöt 100 gr. (8 lod) mjukt hvetebröd i
mjölk, men krama sedan väl ifrån mjölken, tag något
muskotblomma, en matsked rensade korinter, salt
och socker samt 3 à 4 skedblad franskt vin, madeira
eller punsch, samt 2 vispade ägg; arbeta detta väl
och lägg i små formar, beklädda med smördeg, och
grädda i någorlunda stark värme.

Kött till fyllning uti pastej.

Tag 3 decilit. (1 kvarter) kokadt och väl hackadt
kalf-, ko-, höns- eller fårkött, ensamt eller tillsammans,
och lägg uti en stenmortel; 8 centilit. (1 jumfru)
smalt smör, 8 centilit. (1 jumfru) grädde, 1 skedblad
mjöl och 8 hela ägg, muskotblomma, 1 skedblad socker
och något rifven citron stötes väl tillsammans, att det
blifver en smidig deg, hvilken fylles i små formar,
beklädda med smördeg, då man måste lägga smördeg
öfver eller ock uttaga små runda kakor; på ena kakan
lägges köttet, medan den andra, hvälfd i groft socker,
lägges öfver och gräddas i någorlunda varm ugn.
Rå köttfärs blir äfven god, men behöfver långsammare
gräddning.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 08:15:27 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/husmans/0048.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free