Telia and Ericsson demonstrate record-breaking speed and latency in live 5G field trial:

The trial in Kista, Sweden demonstrated 5G capabilities in a real world environment over a live network and included tests on speed and latency. The system used 800 MHz of spectrum in the 15 GHz band. During the test peak rates of 15 gigabits per user, and a latency below 3 milliseconds were achieved. This is more than 40 times faster than the current maximum speeds achievable on 4G.

Impressive.

T-Mobile to Pay $48 Million For Lack of Transparency About Throttling Data-Heavy Users on Unlimited Plans:

T-Mobile touts many (all?) of their plans as unlimited, when they are in fact riddled with constraints.

Windblown

av Linnea Björk Timm (LadyFrost)

den 16 June 2016 kl 16:47

My body’s aging fast
My mind ain’t coming back
My sweet dream for tomorrow happened years ago
My scars are made of stone
My talents still aren’t known
I’m windblown

I mars skrev jag på Instagram att jag knappt vågade skriva att Norrie kändes starkare än någonsin. I mars tävlade vi agility, klass 3, och kom snubblande nära certplacering. I april tog det slut. Han började plötsligt, under en agilityträning, röra sig konstigt och under kvällen fick han ont. Igen. Ryggen. Igen. Där och då förstod jag nog att vi blickade framåt på ett annat liv än det vi egentligen vill, det var ett återfall för många. Vi fick remiss för CT på Strömsholm där det syntes en mindre diskpåverkan på två ställen (dock utan ruptur av diskarna, bara förskjutning) som inte då kändes så relevant, och vi påbörjade rehab med tanken att det var en muskelskada. I förra veckan, den här gången utan utlösande faktor, fick han plötsligt ont igen, och vi satte in rimadyl och ringde Valla som hänvisade till Strömsholm och där fick vi en tid i onsdags. Vi satte ut rimadylen och stålsatte oss för ledsen hund med ont, för att veterinären skulle kunna se symptombilden.

Glad hund hade inte alls ont.

Hm. Nå, han har ju vilat med pyttekorta promenader. Vi tog två lite rejälare promenader på förmiddagen innan vi åkte till Strömsholm. Ingen reaktion. Jag tog med honom till gräsplanen utanför huset och kastade boll. Ingen reaktion. Inte heller någon fördröjd reaktion. Helt enkelt inga som helst reaktioner. Höpp?

Vi åkte och pratade med veterinären på Strömsholm som gick igenom honom led för led och muskel för muskel, och som lyssnade på hela vår historik. Hon konstaterade att det sannolikt ändå är den lite större diskprotrusionen i övergången bröst/ländrygg som ibland trycker till på nerverna i ryggen och ger honom ont. I och med att symptomen är lindriga (det vill säga utan större rörelsenedsättning) och svarar fort på rimadyl så är det inte läge att operera honom. Men – målet får bli att han tål aktivt sällskapshundsliv, ibland kanske med en kur rimadyl när disken är dum. Det kan ju gå uppåt ett halvår eller till och med ett år mellan symptomen, och de är kortvariga när de slår till (tre-fyra dagar med rimadyl har räckt).

Norrie är alltså inte längre agilityhund och målet är inte heller längre att han ska bli återställd för agility. Vi kanske i framtiden kan tävla i heelwork eller rally? Kanske till och med apellen i spår? Men framför allt ska han få leva ett vettigt liv, med lite bus och utan enorma begränsningar. Får han ont så får han några rimadyl och lite vila tills disken har skärpt till sig, och sen fortsätter vi. Förstås med rehab i form av trask och sim och skritt och cavaletti och hela skiten, men också med skogspromenader, med lite fnitter och kanske någon gång ibland en rundbana.

Det är skit att den häftigaste agilityheelern jag träffat inte får fortsätta vara det. Men han får leva utan att ha ont, och han får leka med vattenslangen. Det är också värt något.

I’ve got my ticket for the long way ’round
The one with the prettiest of views
It’s got mountains, it’s got rivers
It’s got sights to give you shivers
And it sure is prettier with you

Shut Up and Dance

av Linnea Björk Timm (LadyFrost)

den 18 February 2016 kl 19:47

Nu är det visst dags igen för lite agilitypolitik. Det har höjts upprörda röster över det färdiga regelförslaget som SAgiK har skickat in till PtK (SKK Prov- och tävlingsKommittén) för godkännande och bland annat den demokratiska processen ifrågasatts, men det är också upprördhet över innehållet i förslaget. Jag tänkte räta ut några saker kring det här i ett sammanfattande blogginlägg, så det blir lätt att överblicka.

Allra allra först kan jag ju skriva att revideringsprocessen via SAgiK är avslutad. Regelkommittén har lämnat ifrån sig ett färdigt förslag till styrelsen som lämnat detta vidare till PtK och därmed är möjligheten att påverka processen via SAgiK slut. Möjligheten att påverka påbörjades i september 2014 och har pågått fram till 31 augusti 2015. Hur vet jag allt det här? Jo, för att allting står på SAgiKs hemsida, under regelrevidering. Det finns alltså dokumentation av hela regelrevideringen.

Vi kan börja med den demokratiska processen. Under regelrevideringen så har regelförslag gått ut på remiss vid två tillfällen, och dessa har gått till samtliga agilityaktiva klubbar under SKKs paraply. Förutom detta har SAgiK också genomfört en rådgivande enkät kring storleksklasser bland SAgiKs medlemmar. Det har alltså funnits tre olika tillfällen och två olika kanaler att göra sin röst hörd genom:

 1. Remissomgång 1, via sin lokalklubb.
 2. Enkäten, via medlemskap i SAgiK.
 3. Remissomgång 2, via sin lokalklubb.

Ifrågasättandena kring den demokratiska processen verkar vara två:

 • Enkäten gick bara ut till SAgiKs medlemmar, inte till alla agilityaktiva.

Korrekt. Enkäten var också bara ett av flera sätt att ta in åsikter, och just enkäten valde SAgiK att gå ut med till just sina medlemmar eftersom de garanterat är agilityaktiva (du lär ju inte bli medlem i en agilityklubb om du kör rally). Om du inte är medlem i SAgiK trots att du är agilityaktiv så kommer du att gå miste om sådana här saker.

 • I remissomgång 2 räknades de som inte kommenterade på storleksförslaget som att de godkände det.

Ja. Hur skulle de annars tolkas? Om du får ett regelförslag och inte kommenterar det så måste klubben kunna utgå ifrån att det betyder att det är okej. De klubbar som inte kommenterade regelförslaget i andra omgången måste tolkas som att de tycker att det är rimliga regler.

Andra ifrågasättanden som dykt upp är:

 • Varför får inte alla som betalar 10 kr per start ha åsikter om reglerna?
  Om du tävlar så tävlar du för en klubb under SKK-paraplyet som har agilityverksamhet. Då har du fått ha inflytande över processen via din klubb. Du har alltså redan fått valuta för de tio kronorna.
 • Det är inte ett majoritetsbeslut!
  Så länge de enda argumenten för detta är “jag tyckte inte så och jag har pratat med många som inte tyckte så” så talar den här punkten för sig själv. Anekdotisk bevisföring är inte detsamma som att ha verkliga bevis.
 • Om vi lägger ihop båda förslagen på tre storlekar i enkäten så har tre storlekar majoritet!
  Du kan inte lägga ihop de två olika förslagen med tre storlekar för de som röstat på dem vill med stor sannolikhet INTE ha det motsatta förslaget. Det som skiljer förslagen åt är hur 43-45-hundarna hanteras och de som röstat för att följa FCI vill i de flesta fall bli av med 43-45 i medium, medan de som röstat för 43-45 i medium inte vill ha FCI. Det är verkligen inte samma förslag, utan två olika, och ska hanteras på det sättet.

Enkäten använd som ett slagträ i debatten; å ena sidan är den inte tillräckligt demokratisk eftersom alla agilityaktiva inte har besvarat den, men å andra sidan så sammanställs de två förslagen om tre storlekar till ett och används som bevis för att flest vill ha tre storlekar. Användandet av enkäten som slagträ är med andra ord ungefär lika effektivt som att veva med en uppblåsbar piphammare – du ser inte ut som den häftigaste krigaren direkt, och det enda du lyckas med är att irritera resten av personerna som diskuterar.

Storleksförslaget

Förslaget som nu ska godkännas av PtK och sedan CS (SKK Centralstyrelsen) innehåller fem storleksklasser:

storlekar

De här storleksklasserna hänger ihop med FCIs tre storleksklasser eftersom XS-ekipage kan tävla i S internationellt, medium är samma som internationellt och L-ekipage kan tävla i XL internationellt. Storleksklasserna har olika hopphöjder:

hopphojd

Argumenten mot storleksklasserna

De flesta argumenten handlar om arrangemang. Ett axplock:

 • Tävlingsdagarna blir jättelånga.
  Det beror alldeles på hur arrangörerna väljer att lägga upp tävlingsdagarna. Det som kommer att förändras omedelbart är att det kommer att bli två extra resultatlistor att skriva ut (ca 1 minut styck), två extra höjningar av hinder (ca 1 minut styck) samt två extra prisutdelningar (som redan idag generellt sker samtidigt som tävlingarna pågår, alltså ingen större skillnad).
 • Nej men det blir ju massa fler banvandringar!
  Nej. Om XS och S tillsammans är under 40 ekipage så kan de banvandra tillsammans. Samma med L och XL.
 • Men då måste ju vissa vänta en hel klass efter banvandringen!
  Ja, precis som det kan vara idag. Jag kan starta som nummer 60 i startfältet i small och ha gått banvandring i början av klassen.
 • Det kommer krävas en massa fler funktionärer!
  Inte om inte antalet starter ökar kraftigt. Dessutom blir det lättare att flytta runt på funktionärerna och planera deras pass runt klasser de eventuellt tävlar, när de är borta till exempel i en av fem istället för en av tre klasser.
 • Det krävs massa fler priser.
  Det beror på hur ni brukar dela ut priser. På “mina” klubbar kör vi procentuellt, att t ex 10% av startande får pris. Om då gamla small var 60 och nya XS och S är 30 vardera blir 10% precis detsamma. Fler starter = större inkomster = fler priser.
 • Det blir svårare att ta pinnar!
  Nej. Det kommer faktiskt att bli något fler pinnar totalt sett på en tävlingsdag att ta, eftersom pinnarna avrundas uppåt. Räkneexempel:

  12767500_10154118961409349_148105310_n

  Det kanske kommer att kännas svårare att vinna av fem startande än att komma tvåa av tio, men möjligheten till pinne kommer att vara något förhöjd.

 • Varför får inte 43-45-hundarna tävla medium längre?
  Det inkom önskemål om bättre anpassning till FCIs regler. Regelförslaget innehåller därför en indelning som kan motsvara FCIs tre genom att åter låta medium vara 35-42 cm som FCI har. Det gör att XS/S tillsammans motsvarar FCIs small och L/XL tillsammans motsvarar FCIs large.
 • Varför får L och XS välja XL / S om de vill?
  Because FCI. Det finns ekipage i de klasserna som önskar tävla på FCI-liknande höjder, och om de så önskar så får de tävla i en klass med högre hopphinder. De måste inte, men de får om det är viktigt för dem att nationellt och internationellt ska vara lika.
 • Varför får inte hundarna över 50 välja att hoppa lägre?
  För att ingen eller väldigt få föreslog det i revideringsprocessen.
 • Det hade räckt att sänka maxhöjden med 5 cm i alla storlekar och behållit tre storlekar.
  I regelförslaget finns en sänkning av maxhöjden för samtliga storlekar med 5 cm med. Det räcker dock inte att sänka maxhöjden i small till 30 cm istället för 35 och tro att det är rimligt för en tax på 19 cm eller en chihuahua på 22 cm. Det är rimligt för mitt 28-gränsfall, inte för hundar närmare decimetern lägre än honom.
 • Men sänk till XS-höjd i S!
  Mitt 28-gränsfall kan köra på 10-20 cm. 34 cm sheltie skulle dock inte ens behöva hoppa och då blir det liksom inte så mycket agility längre.

Förra gången jag skrev om agilitypolitik så avslutade jag med sit down, you’re rocking the boat. Idag känns det passande med en annan uppmaning: shut up and dance. Eftersom revideringsprocessen är avslutad är det helt enkelt dags att acceptera läget, acceptera vad agilitysverige i stort har valt som sina nya regler, att knäppa igen kakintaget och hänga med agilityn mot framtiden. Somliga har valt att istället skriva på en namninsamling mot förslaget om fem storlekar (men utan att vara eniga om vad alternativet är), och det inget annat än en protest mot hela processen och ett sätt att försöka kullkasta det demokratiska arbetet som SAgiK har gjort. Det är mycket lättare att vara eniga om att vara mot något än att komma med ett enhälligt förslag för något!

Around New Year I started evaluating Roller Network as a new home for my mail domain. A few days ago I moved my MX record. These are my initial impressions.

The Good

 • They appear stable enough. During the evaluation neither me nor my monitoring detected a single hiccup. The fact that RollerNet have been doing mail hosting for ten years is also reassuring.
 • Not only is Sieve filtering supported, so is the ManageSieve protocol. In my case that means that I can use Emacs to write my filtering rules, and keep track of those rules using Git.
 • You get access to the equivalent of MTA logs. Discovering that made me happy.
 • There's an abundance of configuration options. Everything from how domains, addresses and mailboxes fit together to how/if DNSBLs, Greylisting, SpamAssassin, etc are to be used.
 • Beautiful IPv6 everywhere.

The Bad

 • My main issue with RollerNet is that they don't do DKIM signing. For that single reason I still run my own outgoing SMTP server.
 • Not being able to manually train SpamAssassin's bayesian database is a concern. To what extent it's actually a problem or not remains to be seen.

The Ugly

 • The RollerNet web control panel is neither intuitive nor easy to work with. Not that that matters once you have everything setup, but it definitely has an impact on the first impression.

All in all I'm happy with the RollerNet Mail Service. While far from perfect, it has given me a lot more positive surprises than negative ones.

DNSSEC helper scripts

av Andreas Olsson (olsson)

den 25 January 2016 kl 04:55

BIND does a lot of things right in regards to DNSSEC; automatic resigning, key rotation, etc. For the remaining house keeping I have put together a set of helper scripts.

At this point in time the scripts are as follows.

 • zskregen: Assuming an existing (zone-signing) key the zskregen script will generate follow up keys, as well as correspondingly modify the Inactive date for the original key.
 • keypruner: After that BIND has deleted an expired key from the zone the actual key file still remains in the filesystem. The keypruner removes those files.
 • keys2table: Parses all the keys in a directory, and presents an informative table.

For the full story, see the project's README file.

Was trying to connect to zookeeper with kerberos authentication. This was giving me the following "helpful" error message:

WARN
[main-SendThread(zookeeper.example.com:2181):ZooKeeperSaslClient$ClientCallbackHandler@459] -
Could not login: the client is being asked for a password, but the Zookeeper client code does
not currently support obtaining a password from the user. Make sure that the client is
configured to use a ticket cache (using the JAAS configuration setting 'useTicketCache=true)'
and restart the client. If you still get this message after that, the TGT in the ticket cache
has expired and must be manually refreshed. To do so, first determine if you are using a
password or a keytab. If the former, run kinit in a Unix shell in the environment of the
user who is running this Zookeeper client using the command 'kinit <princ>'
(where <princ> is the name of the client's Kerberos principal). If the latter,
do 'kinit -k -t <keytab> <princ>' (where <princ> is the name of the Kerberos principal,
and <keytab> is the location of the keytab file). After manually refreshing your cache,
restart this client. If you continue to see this message after manually refreshing your cache,
ensure that your KDC host's clock is in sync with this host's clock.

[Krb5LoginModule] authentication failed

I was using the following command line:

CLIENT_JVMFLAGS="-Djava.security.auth.login.config=/home/forsberg/jaas.conf" zookeeper-client -server zookeeper.example.com:2181

With jaas.conf containing:

Client {
  com.sun.security.auth.module.Krb5LoginModule required
  useTicketCache=true;
};
Not a very helpful error message. Adding -Dsun.security.krb5.debug=true to the cmdline gave more information::
unsupported key type found the default TGT: 18

This combined with https://unix.stackexchange.com/questions/23012/java-could-not-get-the-tgt-from-cache-in-linux-client/23172 made me realize I had forgotten to install the "Java Cryptography Extension (JCE) Unlimited Strength Jurisdiction Policy Files" on this particular machine.

Problem solved.

Jag uppgraderade en installation av Ubuntu 12.04 till Ubuntu 14.04. Resultatet lämnade en del i övrigt att önska. Någonting gick sönder med dbus; jag kunde till exempel inte montera ett USB-minne med mindre än att jag använde sudo. Det fanns en massa skräp i loggarna också som antydde att systemet var rejält sjukt.
 
Jag störde mig på en del andra saker också, t.ex sättet som Canonical tar bort möjligheter till personliga anpassningar. Jag har verkligen försökt att ge skrivbordet "Unity" en chans(1), men i och med 14.04 kan man inte längre flytta knapparna stäng/fullskärm/avsluta till där de hör hemma på fönstren(2). Vad blir nästa steg, att man inte kan sätta "focus follows mouse"?
 
Det fick bli en ominstallation från grunden, med Xubuntu. Ut med Unity, in med Xfce. Det krävdes några justeringar efteråt, de flesta av trivial karaktär som löstes med en apt-get eller två(3). Till det besvärligare hörde att få tillbaka tecknet é. Tidigare har jag skrivit det genom att trycka på tangenten till vänster om "backspace" och sedan på e. Nu gick det inte att få fram den alls, med mindre att man trycker en magisk tangentbordskombination följd av en numerisk unicode.
 
Jag minns nostalgiskt den tid när man med xev och xmodmap kunde ändra tangentbordets teckenuppsättning. Det har blivit krångligare sedan dess:
 
I /usr/share/X11/xkb/symbols/se, lägg till:
// With dead keys.
//
partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "deadkeys" {

    include "latin(type2)"
    include "se(se)"

    name[Group1]="Swedish (with dead keys)";

    key <AE12>  { [     dead_acute,      dead_grave,    plusminus,      notsign     ]   };
    key <AD12>  { [ dead_diaeresis, dead_circumflex,   dead_tilde,      asciicircum ]   };
};

I /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.lst och /usr/share/X11/xkb/rules/base.lst, lägg till en rad under "! variants"(4):
deadkeys        se: Swedish (with dead keys)
I /usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml och /usr/share/X11/xkb/rules/base.xml, lägg till en stanza under "variantList>"(4)(5):
        <variant>
          <configItem>
            <name>deadkeys</name>
            <description>Swedish (with dead keys)</description>
          </configItem>
        </variant>

Logga ut, logga in, njut.
 
___
1/ I fem år.
2/ Uppe till höger. Precis som på windows...
3/ Man kan inte leva utan enn full TeX-live, och pdfgrep är ett måste.
4/ Varför det ska in på två ställen har jag ingen aning om, men att exakt samma information måste läggas till på två ställen verkar vara ett mindre vettigt designbeslut.
5/ Äntligen XML. Varför finns det tre (minst) olika format i konfigurationsfilerna?

Läst under 2014

av Hans Persson (unicorn)

den 02 January 2015 kl 08:59

Jag brukar tycka att jag borde hinna med att läsa en bok i veckan och även det här året har det stämt: totalsumman blev 54 vilket är ungefär detsamma som de senaste åren.

Vad som däremot är noterbart är att jag visst läst mycket mer på engelska än under de närmast föregående åren. Under 2011-2013 kom jag aldrig upp i mer än 38% engelska böcker som mest. I år blev det 67%. Inte mig emot egentligen och en tillbakagång till hur det varit förr när jag flera år passerade 90% men det ett tag sedan sist.

Engelska vet jag å andra sidan att jag kan läsa obehindrat. Vad jag skulle vilja är att komma igång att läsa på tyska. Under 2014 har jag läst ett par tidskrifter på tyska och börjat på en ungdomsroman men jag har inte kommit så många sidor i den och får erkänna att det än så länge går lite trögt. Jag får se det som ett mål för 2015 att lära mig att läsa på tyska.

De bästa romanerna jag läste under 2014:

 • Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Nyckeln
 • Jo Walton: Among Others
 • Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
 • Cory Doctorow: Pirate Cinema
 • Simon Stålenhag: Ur varselklotet
 • George R. R. Martin: A Dance with Dragons

Vad det gäller Nyckeln och A Dance with Dragons kan noteras att jag inte menar att de nödvändigtvis är de bästa delarna i sina respektive serier men att jag uppskattat serierna i sin helhet mycket även om resten av delarna lästs under andra år.

De bästa serierna jag läste under 2014:
 • Robert Kirkman: The Walking Dead
 • Greg Rucka: Lazarus
 • Liv Strömqvist: Prins Charles känsla
 • Craig Thompson: Habibi och Blankets
 • Alison Bechdel: Fun Home: A Family Tragicomic
Här måste jag speciellt lyfta fram Craig Thompson som en väldigt trevlig bekantskap som jag ska hålla utkik efter framöver.

Spooky Old Linköping

av Karl Mikaelsson (derfian)

den 09 November 2014 kl 20:25

Scary Gamla Linköping

Scary Gamla Linköping

Scary Gamla Linköping

#selfie

av Karl Mikaelsson (derfian)

den 15 October 2014 kl 18:12

ego
Linköping, 2014.

Small and obscure CSS bug on IMDb.com.

av dentarg

den 10 August 2014 kl 15:00Small and obscure CSS bug on IMDb.com.

Friends arena

av David Hall (dp)

den 13 June 2014 kl 16:15

[bambuser id=”4700375”]

Det här albumet är den sjätte och sista delen i serien Locke & Key och jag tycker att det har varit en mycket trevlig bekantskap. Personerna har känts trovärdiga trots de ibland rätt skruvade övernaturligheter de har drabbats av. Illustrerandet har genomgående skötts med den äran av Gabriel Rodriguez.

I den här avslutande volymen får vi så klart en del extra fyrverkerier innan upplösningen som jag tycker fungerar bra. Jag vill inte avslöja några detaljer men saker som jag förväntat mig skulle vara väsentliga utan att veta exakt hur blev mycket riktigt det och gav dessutom en extra knorr till själva berättandet.

Man kan också notera att Hill gör en liten homage till pappa i en scen. Som alltid med referenser är det inte alla som kommer att förstå den, men här konstaterar de inblandade själva efter händelsen att det är just ingen i deras omgivning som förstår dem så det är väl inte mer än rätt att även en del av läsarna inte gör det.

Jag är faktiskt lite sugen på att läsa om hela serien en gång till utan långa uppehåll mellan varje album (jag har köpt dem allt eftersom de kommit ut hela vägen) för att få lite bättre koll på handlingen genom att läsa hela på en gång.

Joe Hill: Alpha & Omega
Illustrationer: Gabriel Rodriguez
IDW, 2014
192 sidor
ISBN: 978-1-61377-853-1

large_simplicity-solving-complexity-thI höstas hade jag nöjet att se en föreläsning av Irene Etzkorn om hennes idé att förenkling kan förändra företag och organisationer i grunden. Föreläsningen byggde på hennes bok ”Simple – Conquering the crisis of complexity”, som är klart läsvärd.

Grundtesen i hennes bok är att det mesta går att förenkla och på så vis göras bättre. Anledningen till varför fler företag och organisationer säger att de vill förenkla men inte gör det beror enligt Irene på flera olika saker. Bland annat finns det en tro hos flera företag att just deras kundgrupp vill ha många val eller mer ingående (läs avancerade) texter, viljan till förändring kanske inte riktigt finns och förändring kan också vara lite skrämmande.

“Simplicity is a concept with many nuances. At first glance, it’s a design aesthetic–minimalism, absence of color, clean lines, etc. A second pass suggests that clarity makes for simplicity–something with a clear intent that quickly conveys its purpose or use is simple. … Lastly, it’s not about what is there but what you take away–a feeling of confidence, of trust, of satisfaction.”

I boken finns flera ganska roliga exempel på hur företag försökt nå alla sina potentiella målgrupper i sin kommunikation men budskapet har då blivit så avancerat att det inte tilltalar någon. Det är bara att titta runt i sitt eget hem så ser man saker där det finns en välvilja men där buskapet blivit allt för avancerat för att ta till sig.

Irene har tre principer som man kan följa för att nå förenkling.

 1. Empati – att uppfatta andras behov och förväntningar
 2. Destillera – minimera och anpassa ditt erbjudande för att möte målgruppens behov
 3. Klargör – Gör erbjudandet du har lätt att förstå, använda och nyttja

Det hela är egentligen ganska enkelt att förstå, men ändå är det relativt få som gör det. Förstår man inte sin målgrupp och dess behov blir det ofta allt för komplicerat samtidigt som man måste våga att ta bort saker som inte behövs (lättare i teorin än praktiken).

Avslutningsvis, läs boken. Förenkla. Bli framgångsrik.

 

The post Svårigheten att förenkla eller att erövra krisen komplexitet skapar appeared first on Jon Lindholm.

Blogg 100 som Flipboard-magasin

av David Hall (dp)

den 01 March 2014 kl 17:36

Jag väljer ut inlägg från Blogg 100 och lägger ut i ett magasin på appen Flipboard:

View my Flipboard Magazine.

Kriterierna för mitt urval är helt godtyckliga men andemeningen är att jag själv ska tycka det är intressant och/eller att jag tror att andra tycker det är intressant att läsa.

Själv tänker jag inte lova 100 inlägg närmaste 100 dagarna på denna blogg. Kanske kommer det ett och annat inlägg här. Däremot tänker jag och mina kolleger skriva på bloggen http.tv4.se. Imorgon kommer mitt första inlägg som en del av Blogg 100.

Senast jag bloggade på jobbloggen var från Las Vegas när jag bevakade International Consumer Electronics Show för TV4:s räkning.

Till och från Krakow, dag 5.

av Mats Carlberg (matca)

den 13 December 2013 kl 18:43

Lördag

Idag var jag turist i Krakow, i dagsljus! Jag gick runt stadskärnan, följandes parken man anlagt där den gamla vallgraven låg. Jag besökta också ett känt varuhus från kommunisttiden, Jubilat. Ryktet förtäljde att det skulle vara mycket gammal rysk stil på varorna; jag nöjde mig med at fönstershoppa och tyckte nog att det mesta var ungefär som det kitch man ser säljas i Sverige. Julskyltningen var redan på plats - kanske något tidigare än vad den skulle ha varit hemmavid.

Efter att ha gått runt hela stadskärnan hamnade jag på ett fik vid namn Coffeheaven vid Florianporten. Där häckade jag tills en kollega hämtade mig för vidare eskapader; vi besökte en större shoppinggalleri nordost om stadskärnan. Den var gigantisk - dock fanns en del affärer på flera va de fyra våningarna. Och ärligen, hur många Starbucks behövs det i en och samma byggnad? På Carrefour handlade jag en typ av mjukare pepparkakor överdragna med choklad som sägs vara typiska för regionen. I konsistensen påminde de om Printen från Aachen, men de var bättre kryddade. Vi vandrade sedan runt och tittade på diverse statyer, kyrkor och andra byggnader med stil.

Lunchen var internationell; en kebab med bröd serverad från ett hål i väggen. Efter det slog vi oss ner på Castor Coffee Club för lite fri WIFI och för att vila våra trötta fötter. Vår plan var att besöka House of Beers, vilket dock blev väldigt kort: det var dåligt upplyst, högljutt och urvalet av öl på tapp var inte så upphetsande. Det blev i slutändan lite väl mycket eftermiddag innan taxin till flygplatsen kom vid 1830.

Om hemresan är det inte mycket att säga, förrutom att det inte spelades någon fanfar vid landningnen eftersom vi inte var i tid, och att det är segt att komma hem efter midnatt.

PuTTY-url 0.63

av tobbez

den 07 August 2013 kl 23:36

I just released PuTTY-url based on PuTTY 0.63. PuTTY-url is a patch that adds support for clickable URLs to PuTTY.

You can download it from http://ryara.net/putty-url/.

Make sure to update, since PuTTY 0.63 includes fixes for four security issues. See the PuTTY web site for more information.

Bought a new computer. Had some trouble with the fan controller built into the chassis, so got a couple of PWM fans instead since the motherboard can control 1 CPU and 3 chassis PWM fans.

The BIOS however was a bit limited when it came to how slow you could make the fan run. So turned to the fancontrol package in ubuntu, and after some fiddling it worked as intended, even turning off the case fan when the temperature was below the configured threshold.

However, after suspending then resuming, the fan would go at 100% again, and not spin down. There's a launchpad bug that tells me I'm not the only one with this problem.

Here's a workaround. Create /etc/pm/sleep.d/20_fancontrol with the following contents:

#!/bin/sh

case "${1}" in
  resume|thaw)
   /usr/sbin/service fancontrol restart
   ;;
esac

This will restart the fancontrol service after resume, which solves the problem. The fan will run at 100% for a little while at resume, since it takes a couple of seconds before this script is being run.

This is useful if, for example, the web interface keeps resetting the connections.

Upgrading the firmware requires first updating the boot code, and the regular console in the earlier firware doesn’t have support for flashing the boot code. However, there is a hidden IOS-like cli available, that makes it possible to upgrade the boot code over tftp. An additional benefit is that it is much faster than using xmodem.

The steps

 1. Setup a tftp server on your machine, serving the files srw2024_16_boot-101.rfb and ls20xx-12230.ros (download from Cisco)
 2. Connect your computer to the switch using ethernet and serial cables.
 3. Boot the switch.
 4. Log into the console.
 5. Press C-z.
 6. On the new promt, type lcli and press enter.
 7. To upgrade the boot code, type copy tftp:///srw2024_16_boot-101.rfb boot
 8. Then upgrade the firmware: copy tftp:///ls20xx-12230.ros image
 9. Lastly, restart the switch: reload

That’s it.

As an aside, please note that the web interface only works in Internet Explorer, so if it seems like it doesn’t work, it’s probably because your’re using another browser.

Fågelgöra

av Kaprifol

den 21 February 2012 kl 18:28

Jag twittrar inte för det tycker jag är fågelgöra. Nu har någon teknikkunnig person i Lettland klätt in ett tangentbord med ister så att talgoxar kan mumsa i sig och samtidigt generera twittermeddelanden. Ganska obegripliga sådana, men ändå. Här kan man se spektaklet. Det här verkar roa folk i hela världen just nu, mig också. Fåglarna själva är nog lyckligt ovetande. :)

Novemberkaktus i december

av Kaprifol

den 11 December 2011 kl 19:45

Den är något särskilt, min novemberkaktus.

Inte vill den blomma mindre bara för att det är fel månad. :)

av Leif Nixon (nixon)

den 23 November 2011 kl 10:12

En liten, liten text om fotografering: https://plus.google.com/#109021744783500770649/posts/5FNHU2fbKCq

(Jag verkar ha flyttat mitt skrivande mer och mer till Google+, om ni saknat mig...)

What I found in my system log

av Leif Nixon (nixon)

den 07 November 2011 kl 19:53

A short write-up (in English) about what the Chinese government appears to be doing to my systems.

Centrum för arbete och studier i Värmdö har startat Sveriges första yrkeshögskola till Bygglovhandläggare. Jag fick uppdraget att skapa deras nya webbplats. Denna webbplats är tänkt att stå ut lite mer än vad man är van vid för utbildningswebbar.

En mörk bakgrund stöds upp av ett stort bakgrundsfoto tillsammans med starka accentfärger. Sidan är tänkt att vara det första den nye studenten möter och ska då få positiva känslor för utbildningen.

Webbplatsen finns på www.bygglovhandlaggare.se.

Bygglovhandläggare.se

The post Ny webbplats för YH-utbildning till Bygglovhandläggare appeared first on Jon Lindholm.

Gott Nytt År! (igen)

av Per Jonsson (poj)

den 31 December 2010 kl 21:42

Det har varit lite dåligt med postningar på bloggen, men nu är det i alla fall dags att önska ett Gott Nytt År!

Ett nytt år som är det näst sista på väldigt länge som har en dag där tvåsiffrigt årsnummer, månad och dag i månad alla har samma värde. Efter den 11 november 2011 är det bara 12 december 2012 kvar innan man får vänta ända till den 1:a januari 2101 innan det går igen, och det är fasligt länge.

Hoppas att 2011 eller 0x7DB blir ett minst lika intressant år som 2010!

Bacon och Broccoli

av Per Jonsson (poj)

den 26 September 2010 kl 17:07

Vissa kombinationer råkar man bara kombinera, och sen är man fast. Bacon och Broccoli är en sådan kombination. Dessutom låter det trevligt.

AVR, Gentoo and Paludis

av Thomas Axelsson (axl)

den 30 December 2009 kl 00:09

Seeing that there is a new AVR simulator for linux in town, simavr, I decided to get the latest avr gcc packages for Gentoo. (More about simavr when I have gotten a bit accustomed to it)

As the crossdev scripts don't really wants to play nice with Paludis the packages have to be "created" manually. This is really a simple procedure as the packages themself already works for different targets, they just need to be told. I got the information on how to do it from the Gentoo wiki.

First one needs a repo for the cross avr chain. We will call it cross-avr. It is created by putting this configuration file in /etc/paludis/repositories:

master_repository = gentoo
format = ebuild
location = /var/paludis/repositories/cross-avr
names_cache = /var/cache/paludis/names
write_cache = /var/cache/paludis/metadata

And to get the files in the repo, make the directory and create symbolink links for the required packages:

mkdir /var/paludis/repositories/cross-avr/{cross-avr,profiles} -p
cd /var/paludis/repositories/cross-avr/cross-avr
ln -s /usr/portage/dev-embedded/avr-libc
ln -s /usr/portage/sys-devel/binutils
ln -s /usr/portage/sys-devel/gcc
ln -s /usr/portage/sys-devel/gdb

The repo also needs to be named and as the category is not in the master tree (portage) it needs to be added to the categories file:

cd ../profiles
echo cross-avr > repo_name
echo cross-avr > categories

Finally we need to tell paludis to use the avr-gcc for the other cross-avr packages, by placing this in /etc/paludis/bashrc

#cross-build avr
if [[ "${CATEGORY}" == "cross-avr" ]]
then
if [[ "${PN}" != "gcc" && "${PN}" != "binutils" ]]
then
CBUILD=${CHOST}
CHOST=avr
CFLAGS="-Os"
fi
fi

Now we have the ("auto-syncing" :D) repo set up!

To make sure that paludis knows about the new packages we run:
paludis --regenerate-installable-cache cross-avr


Next up is the installation. Do a pretend to see what paludis will pull in:
paludis cross-avr/binutils cross-avr/gcc cross-avr/avr-libc cross-avr/gdb -ip

Here it is important to note all the use flags for gcc. My experience is that most of them will break avr-gcc and my recommendation is to turn them all off.

At last we are ready. Start the build and grab a mug of cocoa.

While you wait it may be interesting to know that avr-libc will place the libs in /usr/avr. And if you want to start playing with simavr you need to change AVR_ROOT, in its Makefile.common, to this path. But more on that another time ;)

When the packages are installed you may want to create a symlink in /usr/avr/lib to /usr/x86_64-pc-linux-gnu/avr/lib/ldscripts (substitute architechture as appropriate) because ld will have problems finding the linker scripts otherwise. (/usr/libexec/gcc/avr/ld: cannot open linker script file ldscripts/avr4.x: No such file or directory, Gentoo bug)

Now you can compile your avr projects with avr-gcc! Happy hacking!
It has bothered me for a while that the KDE run dialog (Alt+F2) won't find my custom scripts in ~/bin. After a failed attempt, with ~/.kde/env/bin_path, I found a way that should (in theory) work with any desktop manager.

The solution is to put the export command in a file called ~/.xprofile

export PATH="/home/thomas/bin:${PATH}:/home/thomas/installs/bin"

(I keep all my user installed apps in ~/installs/bin ;))

Stockholm beer and whisky.

av bjowi

den 29 September 2007 kl 19:45


Kom till Villevalla! Nu.

av bjowi

den 06 September 2007 kl 19:26Drivs med Planet!
Senast uppdaterad: 21 October 2016 kl 16:30