N}gon ville ha recept p} s|tsur s}s, h{r kommer tre olika varianter. Recept 1) B|rja med att bl|tl{gga 3 torkade kinesiska svampar. De ska ska allts} sk|ljas, l{ggas i en sk}l varvid man h{ller kokande vatten |ver s} att de t{cks plus ca 4 cm till. L}t de st} i 20-30 min. Dessutom beh|vs: 50g sm} fina {rter 2 tsk potatismj|l utr|rt i 2 msk vatten. 4 msk ris- eller vitvinsvin{ger 4 msk socker 4 msk tomatketchup 1 tsk salt 1 1/2 tsk m|rk sojas}s 2 tsk Shaohsing-vin eller halvtorr sherry 1/4 l vatten 4 msk jordn|ts- eller majsolja 1 klyfta vitl|k, skalad och finhackad 1 liten gul l|k eller 3 schalottenl|kar, skalade och skurna i t{rningar 50 g konserverade bambuskott, t{rnade Häll bort och kläm ut överflödigt vatten ur svampen, som fortfarande ska vara fuktig. Skär svampen i små kuber. Koka ärterna i 2 min. Låt rinna av. Blanda potatismjölet, vinägern, ketchupen, saltet, sojasåsen, vinet, och vattnet. Hetta upp en wok eller en oljesmord kastrull över hög värme tills den börjar ryka. Häll i 3 msk olja och fördela över pannan. Tillsätt vitlöken och sedan löken eller schalottenlöken och stek under omrörning ca 1 min. Tillsätt svampen, ärterna och bambuskotten. Rör om i vätskeblandningen ännu en gång, häll den sedan i woken eller kastrullen. Låt koka upp och rör hela tiden medan den tjocknar. Ställ åt sidan. Låt såsen sjuda upp igen, rör i resterande olja (1 msk) och häll såsen över fisken eller vad det nu är som serveras. Recept 2) 2 tsk potatismj|l 4 msk vatten 4 msk ananasjuice 3 msk ris- eller vitvinsvin{ger 4-4 1/2 msk socker 1/4 tsk salt 2 tsk ljus sojas}s 2 msk tomatketchup 1 1/2 Worchestershires}s R|r ut potatismj|let med vattnet och ananasjuicen i en sk}l. Tills{tt vin{gern , sockret, saltet, sojas}sen, tomatketchupen och Worchestershires}sen och r|r om. Värm upp den sötsura såsen och rör i resterande olja. Den gör att såsen inte bli limaktig. Häll den sötsura såsen över köttbitarna och servera genast. Recept 3) 3 dl vatten 4 msk socker 3 msk ris- eller vitvinsvin{ger 3/4 tsk salt 2 msk tomatketchup 2 1/2 tsk potatismj|l, utr|rt i 2 msk vatten 1/4 tsk r|d karamellf{rg (kan uteslutas) H{ll vattnet, sockret, saltet, vin{gern och ketchupen i en kastrull. L}t skuda upp. Tills{tt stegvis det utr|rda potatismj|let och r|r om medan s}sen tjocknar. (R|r i karamellf{rgen.) H{ll upp s}sen i en eller tv} serveringssk}lar och l}t kallna. Det var allt. / kjell-e (Kjell Enblom) OBS receptet härstammar från ett inlägg i LysKOM