Den stora skillnaden mellan torftig och intressant studentmatlagning anser jag ligger vid förmågan att göra såser. Om du inte vet hur man hanterar redning, lär dig det genast. Torde stå i var kokbok. Grunden till följande recept har jag fått av Jens Larsson. Måtten är grova uppskattningar och endast avsedda som ledning åt de osäkra. Notera att fläskkarré allt som oftast kan köpas på extrapris för 40 eller 50 kr/kg. Fläskkarré med löksås ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Skiva en lök. Bryn en eller två skivor fläskkarré (båda ska rymmas på botten av stekpannan) tillsammans med löken. Krydda köttet (under bryningen eller innan) med salt och peppar samt efter smak vitlökspulver och en av rosmarin, salvia eller ingefära (jag föredrar den första). Häll på vatten när köttet blivit brynt på båda sidor (så det täcker köttet halvvägs ungefär, gissningsvis en till två deciliter). Lägg i en halv buljongtärning. Häll på soja (en matsked kanske). Låt koka under lock tills köttet har blivit färdigt (räkna med åtminstone 20 minuter, fläskkött ska inte ha någon rosaaktig nyans inuti, det tar inte skada av att stå lite för länge). Plocka ur köttbitarna och vispa ner mjölredning i såsen tills konsistensen blir bra. Mjölredning skapas förslagsvis genom att blanda en eller två matskedar vetemjöl med lika mängd _kallt_ vatten i ett glas, där omrörning sker med gaffel tills mjölklumparna försvunnit. Köttet äts med valfri variation av potatis, ris eller pasta som naturligtvis tillagas parallellt. För att få bra smak på såsen behöver den dock kryddas ytterligare. Mer peppar och salt (kom dock ihåg att buljong också är salt) är en bra start. Jag brukar också blanda i lite Mango Chutney, några droppar pressad citron, vitlök och paprikapulver. Smaka av tills önskad styrka och smak uppnås. Var dock beredd på att redningen brukar mildra smaken. Förslagsvis görs den mesta kryddningen på ett tidigt stadium. För att få lagom mängd sås kan också ytterligare vatten behöva tillsättas. / Gunnar Farnebäck OBS receptet härstammar från ett inlägg i LysKOM