Media med MHulan

Mats Hultquist

Memento

Memento är en annorlunda film då den berättas baklänges.

Leonard (Guy Pearce) lider av en ovanlig hjärnsjukdom som gör att han inte kan skapa nya minnen. Han kan inte komma ihåg saker längre än cirka fem minuter, sen glömmer han bort det. Han fick denna skada i samband med att hans fru mördades och nu är han på jakt efter sin frus mördare.

Filmen börjar med att man får se honom mörda sin frus mördare och berättas sedan i korta episoder bakåt i tiden för att vi ska få reda på hur han lyckades spåra upp sin frus mördare.

Han antecknar allt viktigt som händer och tar polaroidbilder av allt viktigt (hotellet där han bor, sin bil med mera) och han tatuerar de absolut viktigaste sakerna på sig själv för att inte slarva bort dom.

Man kan tycka att filmen inte skulle vara bra då slutet avslöjas i första scenen, men den är riktigt bra filmad och mästerligt genomtänkt.

Trots att jag sett filmen flera gånger så har jag fortfarande inte fått klarhet i vem som ljuger (om någon) för att få honom att göra vissa saker.

Filmen rekommenderas varmt för att köpa så man kan titta på den flera gånger.

The Frighteners

Frank Bannister (Michael J. Fox) försörjer sig på att driva ut spöken ur hemsökta hus med den lilla egenheten att han skickar in spökena och sen kommer han och driver ut dom. Han kan nämligen se och prata med spöken efter att hans fru förolyckades när han körde av vägen.

Han har utvecklat ett ganska bra samarbete med tre spöken som då först kommer och ställer till oreda i huset sen kommer han dit med sin specialutrustning och ''fördriver'' spökena, men nu har det dykt upp nåt hemskt spöke i staden som dödar en massa folk och Frank lyckas närvara vid flera av morden så han hamnar i knipa.

Skulle denna film ha släppts nu och inte 1996 så skulle den haft ''Peter Jackson's The Frightners'' som alternativ titel och inte som nu ''Robert Zemeckis The Frightners''.

Klart kul skräck-komedi och väldigt bra effekter på spökena.

Peter Jackson gör även en cameo i denna film precis som han gjorde i Sagan om ringen.

Avalon

Avalon är den senaste filmen från Mamoru Oshii (han som regisserade Ghost in the Shell). Den är inspelad i Polen eftersom han tyckte polska lät så vackert.

Mamoru har gjort en fin blandning av vanlig spelfilm och datorgenererat blandat med tecknat.

Ash är en spelare i ett förbjudet virtuellt spel som lockar mycket folk. Hon spelar ensam sen gruppen Wizards upplöstes och har uppnått mycket hög status bland de andra spelarna.

Nu försöker hon hitta till den beryktade hemliga nivån i spelet, fast alla som försökt komma dit har blivit vårdkollin på sjukhuset. Det ryktas om ett spöke som ska leda en till den hemliga nivån men man klarar inte av att kalla fram henne själv så Ash måste hitta några andra spelare som är av tillräckligt hög nivå och har de speciella egenskaperna som krävs.

Mycket bra filmad och The Matrix är en blek kopia av denna film.

Atlantis: The Lost Empire

En Disney-film utan sångnummer.

Atlantis är den senaste Disneyfilmen som kommit ut, den saknar alla fåniga sångnummer och söta barn eller djur så den är ovanlig för att vara en tecknad film från Disney.

Milo (Michel J. Fox står för rösten) är en yngling som jobbar som vaktmästare på museumet och försöker följa farfars sökande efter den förlorade kontinenten Atlantis. Han har i flera år försökt få museumet att göra en expedition för att finna Atlantis men de bara skrattar åt honom.

Nu får han oväntad hjälp från en gammal vän till farfar som satt ihop en hel expedition för att hitta Atlantis och behöver hans språkkunskaper.

De ger sig ut med den specialdesignade ubåten och lastar in all utrustning i den och ger sig iväg enligt en gammal bok. De stöter på problem på vägen dit och här kommer även nästa konstighet in i handlingen. Folk (dock inte hjältarna) dör som flugor i denna film. De startade med en ordentligt stor expedition och det är bara ett tjugotal personer som till slut lyckas komma fram till Atlantis.

7 dagar

7 dagar är en ''SF''-serie som går på TV3 nu. Nåja, SF och SF, man skulle snarare kalla det dålig amerikansk thriller/deckare.

Jag har missat piloten (ska troligtvis vara lycklig för detta) så jag vet inte riktigt hur det hänger ihop men så mycket har jag konstaterat att det handlar om en hemlig del av nån säkerhetsgren i USA som har lyckats bygga en tidsmaskin som de kan skicka sju dagar tillbaka i tiden.

Denna använder de för att rädda världen (nåja, vi kanske inte ska ge dem för mycket beröm då i de två avsnitt jag sett så har de räddat sig själva från ryska spioner), de har bara en pilot till sfären de skickar tillbaka i tiden och av någon outgrundlig anledning så hoppar sfären upp i omloppsbana runt Jorden innan den trillar ner. Inga lyxdetaljer som fallskärm utan ''piloten'' sitter i en vanlig flygplansstol och jag vet inte hur han lyckas överleva alla dessa fall från omloppsbana och att nedslagen inte märks.

Givetvis bygger denna tidsresemaskin på teknik och kraftkällor som de lyckades få ut ur Roswell-händelsen.

X-Change

X-Change är ett företag i en nära framtid där man reser genom att byta kropp med en annan person.

Vår hjälte är ovillig till denna form av resande men blir tvingad av sin chef för att representera företaget då en kund blivit mördad av terrorister. Han byter kropp med terroristen och blir indragen i komplotten mer än han önskat då terroristen kidnappat hans kropp och kroppen han får visar sig tillhöra någon annan som vill ha tillbaka sin kropp. Alternativet blir att byta till en klon, men de har bara en livslängd på sju dagar och han smiter istället och försöker själv ta reda på var hans kropp är.

Hyfsat bra thriller/SF story, lite småmissar och onödigt långa sexscener. Det kompenseras med en hel del läckra saker såsom till exempel när hans chef bytt kropp med sin personliga tränare och tränaren tränar kroppen medans han kan fortsätta med sitt jobb.

En lite mörk framtidshistoria där allt är hårt kontrollerat och man måste visa ID-handlingar lite här och där samt utegångsförbud på kvällarna.

Stargate SG-1

Som vanligt så insisterar Hollywood på att göra TV-serier och/eller uppföljare av alla filmer som går hyfsat på biograferna och ibland så lyckas de faktiskt.

Man får leva med de tekniska missar de gjorde i filmen som de fortsätter att göra (såsom att man egentligen inte behöver ha tre linjer för att hitta en skärningspunkt). I övrigt så har dom lyckats bra med TV-serien.

Serien börjar ett år efter att långfilmen slutade med att några aliens kommer ut ur porten och dödar lite folk samt kidnappar en person. Jack blir återkallad till aktiv tjänst och beger sig tillbaka till Abydos (planeten i långfilmen) och upptäcker att attacken inte kom därifrån. Sen händer lite saker och man får reda på att Ra inte var den enda ''skurken'' bland Goa'uld utan att det finns flera andra härskande ledare som verkar bråka inbördes om makten. Daniel får en anledning att följa med tillbaka till Jorden och börja jaga Goa'ulds då dom tar hans fru.

Flera team ger sig ut och börjar undersöka alla de olika planeter man kan komma till. Våra hjältar är team ett (SG-1) och vi får följa med dem på uppdrag till olika planeter. De övriga teamen dyker upp lite då och då.

Man kan lätt tro att det kommer att bli resor till slumpmässig planet där alla aliens på något mystiskt sätt pratar engelska och ser precis ut som människor och att man har den stora resetknappen mellan avsnitten. Så är faktiskt inte fallet. Visserligen pratar dom flesta engelska men ibland så anstänger dom sig och har andra kreativa lösningar, och framförallt så är dom väl medvetna om vad som hänt tidigare (inte så märkbart i säsong ett dock men det verkar bli mer märkbart senare).

Att de flesta ser ut som människor har dom en hyfsad förklaring till då Goa'ulderna har befolkat andra värdar med slavar från Jorden, att de sedan lyckats få hela planeter med mongoler, indianer eller andra folkslag kan vara lite svårare att acceptera särskilt som egyptierna gjorde uppror och begravde portalen för flera tusen år sedan kan vissa modernare folkslag vara svårsmälta.

Säsong två tar ordentlig fart på historien och har mycket mer bakåtreferenser och att dom följer en större handling som verkar sträcka sig över hela serien. Troligen inte lika väl genomtänkt handling som fanns i B5 men ljusår bättre än Star Tråk. Saker som händer för karaktärerna kommer att påverka dom i framtida avsnitt.

Stargate SG-1 är en serie där man ska se avsnitten i ordning och inte hoppa över avsnitt. Högsta befälet på basen ger sig nästan aldrig ut på uppdrag genom Stargaten utan det är bara de olika grupperna som är borta.

Den är mycket trevlig då det visar sig att alla skurkar inte är superonda utan att det finns olika fraktioner och till och med dom som hjälper människorna annat än för egen vinning.

De har nu (2003-06-22) börjat sända säsong 7 av Stargate SG-1 nu så vi får se när man får se mer än de två första säsongerna.

Six Feet Under

Six Feet Under är inte riktigt som andra amerikanska serier. Den är extremt sevärd och rekomenderas varmt för er som inte sett den. Det är inte SF på något sätt utan helt enkelt en underbar serie som jag vill att ni ska få upp ögonen för.

Six Feet Under handlar som ni kanske förstår av titeln om en familj som driver en begravningsbyrå. Den sänds tydligen utan störande reklamavbrott också, så den är ganska unik.

Det är mycket mörk humor i den serien och karaktärena utvecklas under seriens gång till skillnad mot mycket av dyngan (läs Star Tråk) man tittar på bara för att det är SF. Serien har kontinuitet och saker som sägs i förbifarten i ett avsnitt kan komma att användas eller refereras till i kommande episoder så man ska se serien från början och inte hoppa över avsnitt.

Piloten kom med fejkade reklampauser där det gjordes reklam för saker en begravningsbyrå kunde tänkas behöva.

Fadern i familjen klantar till det och dör i första avsnittet när han är på väg till flygplatsen för att hämta äldsta sonen för julmiddagen och lyckas kvadda den nya likbilen. Fadern dyker sen upp som spöke eller inbillning hos betraktaren och tittar bland annat på sin egen begravning och familjemedlemarna diskuterar med honom. Dessa diskussioner sker när de är ensama med pappa så därav osäkerheten om han är spöke eller inte för lite av svaren antyder att det inte bara är inbillning.

Nu är det ju inte bara pappa som de pratar med, de brukar även diskutera med ''spöken'' till den kropp som de håller på att balsamera. Det verkar bara vara familjen som kan prata med de avlidna (eller så är de galna och tror sig prata med de avlidna).

Familjen har givetvis en massa problem som gradvis förvärras eller löses. Strax efter faderns död blir familjen kontaktad av en stor begravningsbyråkedja som vill köpa upp dem och låta dem ingå i deras stora koncern.

Säsong två av serien börjar snart (2002-08-25) sändas på Canal+. Den finns tyvärr inte på DVD ännu men vi kan ju hoppas att den kommer snart.

Enterprise

Star Trek gone bad. Och jag som inte trodde det kunde bli sämre efter att ha sett Voyager, men jag hade fel.

Nu har jag inte sett så många avsnitt vilket Trekkies brukar ha som motargument för att man inte gillar serien. Men vis efter att ha försökt motsvarande med de övriga serierna så tänker jag inte riskera min mentala hälsa på att se fler avsnitt av denna dynga.

Historien tilldrar sig ungefär 100 år efter Star Trek -- First Contact (och då utifrån den punkt de åkte tillbaka i tiden) när människan ska ut utanför det egna solsytemet för första gången. Detta är alltså före kapten Kirk och Spock.

Piloten börjar med att ett litet Klingonskepp störtar på Jorden och det är förföljt av ett annat skepp. Klingonen lyckas med nöd och näppe klara sig när han lyckas döda de två mystiska varelserna (givetvis en ny ras som vi inte hört talas om i de senare öhh äldre öhh whatever serierna).

Människorna bestämmer sig för att köra hem den skadade Klingonen som på deras jungfrufärd med Enterprise trots att Vulkanerna tyckte att man skulle döda Klingonen istället. De får givetvis med sig en Vulkan Science Officer med på skeppet; en kvinnlig Spock för omväxlings skull.

De tuffar iväg bort till de onda Klingonerna för att lämna tillbaka den skadade Klingonen. Nu är det bara det att de blir bordade av onda aliens och de kidnappar Klingonen för dem.

Så nu måste de leta upp vart de fört honom. Detta involverar givetvis modifiering av scanners så de klarar av nya saker. Argh, varför är alla Enterpriseskeppen i alla serierna utrustade med så akut ineffektiva scanners att man måste patcha dem i i stort sett varje avsnitt.

De lyckas hitta Aliens tillhåll efter en massa strunt och en livetest av den tidigare oprövade teleportern för att få ut alla.

Nu tuffar de bort till Klingonerna som tackar dem för att de tagit tillbaka honom för han hade information om hur denna ras av aliens försökte tussa ihop Klingons att slåss inbördes.

Den observante tittaren vet att Klingonerna vid denna tidpunkt var onda och skulle utan att tveka ha skjutit ner deras skepp eller åtminstone öppnat och tittat hur denna nya ras av människor såg ut på insidan, men det går ju inte för Klingonerna är ju snälla nu från och med Star Tråk -- The Next Degeneration.

Sen avslutar de avsnittet med ett glatt ''varför åka hem när vi kan åka runt och upptäcka''? ARGH, detta innebär random avsnitt, varför gjorde inte Klingonerna processen kort med Enterprise?

Jo mycket riktigt, de ploppar runt planlöst och flyttar organismer runt mellan planeter hej vilt. Nåja, en positiv sak är ju att de inte har något Holodeck, så det blir inga sådana ruskiga avsnitt iallafall.

The Core

Förberedelser innan du tittar på filmen:
  1. Skaffa en stickkontakt och en strömbrytare för lampsladdar samt en lång kabel. Strömbrytaren ska vara av den typen man klickar på så ändrar den läge från av till på.
  2. Ta kabeln, som ska vara lång nog att räcka från soffan till en stickkontakt i rummet. Fäst stickpropen i ena änden och strömbrytaren i andra änden. Var noga med att fästa de två ändrarna av kabeln på varsin sida om den del av kontakten. Det är väldigt viktigt att strömbrytaren är i avstängt läge.
  3. Stick nu in kontakten i ett väguttag. Tryck nu ner kontakten men släpp inte upp den. Du har nu skapat ett död-mans-grep för att kunna titta på filmen så det är nu bara att starta filmen.
  4. Skulle nånting hända med dig såsom hjärtattack, svimning, eller ett epileptiskt anfall så kommer du förhoppningsvis att släppa kontakten och därmed få säkringen att utlösas och stoppa filmen och rädda dig från permanenta skador.

LSFF:s hemsida