Ordförandespalt

Hans Persson
Nu är det snart dags för science fiction-fans att bege sig ut på kongressresa igen. För ovanlighetens skull får man dock ge sig ut söderut, för nu ska det bli kongress i Göteborg igen för första gången på tio år.

För den som är bokintresserad finns det ytterligare en anledning att åka till Göteborg, nämligen bokmässan som går av stapeln strax innan kongressen. Jag har faktiskt aldrig besökt den tidigare, men i år ska det förhoppningsvis bli av.

Till jul kommer fantasyvågen till biograferna. I bokhandeln har ju science fiction sedan länge trängts ut av fantasyn, men på bio har det vimlat av science fiction-filmer men varit väldigt långt mellan fantasyfilmerna. Nu till jul kommer både den första delen i filmtrilogin baserad på J. R. R. Tolkiens Sagan om Ringen och en Harry Potter-film. Det finns väl anledning att tro att även den kommer att vara den första i en serie. Det ska bli spännande att se om de kommer att följas av en våg av fantasyfilmer, och om det får någon inverkan på genrens status i största allmänhet. Antalet människor som ser på bio är nog större än de som läser böcker.


LSFF:s hemsida