Media med MHulan

Mats Hultquist

Space Cowboys: The Ripe Stuff

Clintan har gjort en film igen, denna gång tilldrar det sig runt rymdskytteln och några gamla rävar. Som vanligt så är han själv med i filmen han regisserar.

Frank Corvin (Clint Eastwood) är en gammal pilot och forskare som är lite sur på NASA för att han blev lurad på en tripp ut i rymden då NASA tog över rymdforskningen från flygvapnet 1958.

När ryssarna får problem med en gammal satellit som börjat falla ner så frågar de USA om hjälp och då det visar sig att satelliten har identiska komponenter med SkyLab och det är ingen av de nya forskarna som klarar av dessa antika/udda lösningar så blir de tvungna att kalla in Frank Corvin.

Han beslutar sig för att han ska med upp och att han ska ha med sig sina gamla kompisar. Efter lite kohandel med Bob Gerson som visade sig vara den chef som mer eller mindre sparkade honom 1958 så får han tillåtelse att ta med sina kompisar upp om de klarar den medicinska kontrollen.

Efter ett kort träningsprogram så åker de upp och väl framme vid satelliten så upptäcker de att ryssarna inte varit helt sanningsenliga om vad det var för satellit.

Inte så mycket till science fiction-film och de var i rymden bara den senare tredjedelen av filmen men den är sevärd.

The 10th Kingdom

Vad hände egentligen med ''Then they lived happily ever after''?

The 10th Kingdom är en storslagen fantasyfilm. Egentligen är det en TV-serie som klippts ihop till en film. Man dras in en sagovärld där man får se vad som hände efter slutet på alla sagor.

Det börjar med att prins Wendell White, Snövits barnbarn, åker på en inspektionstur i sitt kungarike (''The 4th Kingdom''). När han kommer till ''Snow White Memorial Prison'' så har den elaka drottningen rymt. Hon lyckas senare förvandla prinsen till en hund och sin hund till prinsen.

Prinsen (hunden) lyckas fly och trillar via en magisk spegel in till Central Park i New York där han springer in i Virginia Lewis, som tar hand om den herrelösa hunden. Men tre troll och en varulv förföljer prinsen. Trollen deklarerar att detta måste vara det legendariska ''the 10th kingdom'' och proklamerar det som trollens egendom.

Efter diverse trassel så ger sig alla tillbaka in i sagolandet och dess nio kungadömen. Nu följer även Virginias pappa Tony med. Där börjar ett långt äventyr för att hitta tillbaka till New York och på vägen rädda de nio kungadömena.

Man har hämtat friskt från sagoböcker och man får träffa många välkända sagofigurer. Trollen bor till exempel i den del av världen där Jack sådde sina magiska bönor och där marken har blivit så utarmad av alla bönstjälkar så att det inte går att odla något. De som gjort serien kan också sina sagor för Snövits elaka styvmor försökte förgifta henne tre gånger och fick dansa i rödglödande järnskor på Snövits bröllop.

Filmen är väldigt rolig och underhållande, det är fullt med referenser till sagor och vad som kan gå fel eller rätt. ''När man gift sig så lever man antingen ett långt och lyckligt liv eller dör i en hemsk förbannelse''.

Man får träffa många välkända sagofigurer, eller snarare deras barnbarn då det gått ca 200 år sedan sagorna skrevs. Kejsaren utan kläder finns med, Drottning Rödluvan den IV finns också där och många många mer man kommer ihåg.

Filmen är även full av referenser till sagor som när varulven gömmer sig hos Virginias mormor för att fånga henne och ligger under täcket och försöker härma mormor.

Den kan tyckas vara lång med sina 7 timmar, men det var snarare, ''va är den redan slut, jag vill se mer!''.

Filmen rekommenderas varmt, synd bara att den är för lång för att visas på ett medlemsmöte, men det ska vi nog kunna ordna på något sätt.

X-Men

X-Men är ytterligare en i raden av Hollywoods filmatiseringar av en serietidning. Dock inte lika illa som många av de andra.

Filmen är baserad på den oerhört seglivade och populära serien X-Men som jag såg och läste första gången omkring 1975 (då alltså i en svensk översättning). Filmen lyckas hyfsat bra med att fånga stämningen och personerna och man behöver inte ha läst serietidningen innan för man får en tillräckligt bra beskrivning av vad de olika skurkarnas och hjältarnas mutantkrafter är under filmens gång. Och då filmen är regisserad av Bryan Sigen (mest känd för The Usual Suspects) så är det väldigt lite ''förklara superkraften först använd den sedan'' i filmen.

Jag tyckte regissören lyckades ganska bra med att få ihop ett bra manus och lyckas presentera personerna tillräckligt mycket på den relativt korta tid som filmen varar med tanke på den grupp av superhjältar och superskurkar som trots allt var med. Det var bara Cyclops och professor Xavier med från den gamla goda tiden.

Filmen är full med häftiga datoranimeringar och morfningar så varje fan av specialeffekter ska se denna film. Det lämnades väldigt mycket öppet för att kunna göra en uppföljare till filmen, hoppas bara att de låter Bryan Sigen göra den.

Battlefield Earth

Jag har inte sett denna ''film'' det är bara elakt förtal att jag skulle gjort nåt sådant dumt.

Och jag som i min enfald trodde att Highlander 2 och Species 2 var dåliga filmer. De är ju riktigt bra i jämförelse med Battlefield Earth. En hemsk tanke slog mig just, tänk om Hollywood får för sig att de ska göra en uppföljare på filmen. Det är bara att hoppas på att inget sådant händer för det kommer att vara ett säkert tecken på att djävulen har kommit till jorden och att vi ska plågas i evigheters evigheter.

Filmen börjar ''bra'' som vilken dålig efter-atombombskriget-film som helst, men efter 15 minuter bryter helvetet lös och man börjar betvivla att man fortfarande lever och undrar om man har hamnat i helvetet istället. Filmen tilldrar sig år 3000 och det är 1000 år sedan de elaka Psychlos invaderat Jorden. De är på jakt efter den värdefulla metallen guld. Efter 1000 år så har de fortfarande inte fått tag i allt guld, skulle de inte vara högteknologiska, nä jag måste ha missförståt något för de hyr in arbetare som manuellt bearbetar malmen.

Människorna lever i ett primitivt samhällssystem som påminner om grottmänniskor fast dom rider på hästar och har sadlar (nej jag tänker inte se den en gång till för att kolla om det verkligen var så illa). Psychlos andas en konstig atmosfär som gör att de måste ha andningsmasker och människorna, som de bara har i burar, fick ha när de var inne i deras kupol.

Det är till och med så illa att deras atmosfär är känslig för radioaktiv strålning. Aj, aj, aj nu fick jag kramp i hjärnan, manusförfattarn/Ron Hubbard har aldrig hört talas om bakgrundsstrålning och tyngre grundämnen.

Alla Psychlos är längre och starkare än människor så därför går alla Psychlos omkring i Spice Girls skor, eller för oss äldre stackare som var med redan på den gamla goda tiden: platåskor. Sen är allas sminkning urkass, inte undra på att Psychlos skjuter så dåligt med sina vapen då de springer omkring i dessa otympliga gummivantar.

Givetvis är en av Psychlos ditkommenderad och försöker komma hem med alla medel så han försöker lura till sig en massa guld så han ska kunna köpa sig fri hemma. Vår hjälte blir tillfångatagen och satt i en maskin för att lära sig saker så han kan prata deras konstiga språk. Detta för att skurken ska kunna utnyttja människor till att bryta guld åt honom.

Han får till och med lära sig att flyga deras rymdskepp.

När Psychlos kom till Jorden för 1000 år sedan besegrade de hela Jordens samlade försvar på nio minuter, så överlägsna teknologiskt var de för tusen år sedan men det kan hända mycket på tusen år eller förträngas massor med saker i en manusförfattares hjärna. Hmm, vi ska nog stryka alla insinuationer om att manusförfattaren skull ha haft hjärna.

Nu är vår hjälte ute i skogen och ska gräva guld åt skurken, men han smiter iväg till Fort Knox istället med några andra människor (de råkar tursamt springa in i en stam av människor som simulerar arbete i gruvan så att det inte syns att de är borta, det kan omöjligtvis bero på att manusförfattaren tänkt).

Som tur var så ligger ju Fort Knox i ett radioaktivt område, för det syntes ju på de gamla kartorna de hittat, så Psychlos har inte varit där och tagit guldet.

Nu råkar det ligga en militärbas där också insprängd i berget som ligger i samma område. I berget hittar dom en massa Harriers, Öhhh det är USA:s flotta som har Harriers och mig veterligen så är det bara Schweiz som insisterar på att ha flottan stationerad på/i en insjö. Nåja nu ska vi inte klaga på petitesser.

Där lyckas de även hitta en flygsimulator för dessa Harriers så de sätter in dessa ''grottmänniskor'' för att lära sig flyga Harriers på mindre än två veckor. Himla tur för dem att det var tillräckligt mycket ström kvar i ledningarna för att köra allt detta i två veckor.

Planen var givetvis tankade och inget flygfotogen hade dunstat under dessa tusen år. Luft i däcken och däcken var perfekt runda efter att ha stått där. Krut och andra explosiva saker hade inte påverkats av tidens tand. De hittar även en atombomb som de tar med sig.

De tar tillbaka guldet till kupolen efter att de två veckorna har gått. De smugglar även med sig atombomben och lyckas parkera Harrierna i närheten. De släpper ut alla människorna som hålls i burar och ger dem automatvapen som de givetvis kommer ihåg hur man använder, visst ja, de var ju amerikaner, det ligger i blodet där.

De skickar upp Harrierna som börjar skjuta ner Psychlos rymdskep, Nä nä, nu får allt manusförfattaren ställa sig i skamvrån. När de fick pisk så det stod härliga till för tusen år sedan och nu när Psychlos har tusen år modernare rymdskepp och människorna kör omkring i antika saker, det känns lite som att skicka upp bröderna Wrights flygplan mot JAS fast det är ju bara hundra år mellan de planen.

Givetvis lyckas människorna skjuta ner en hel del plan och deras vapen fungerar och några av människorna blir nedskjutna. De spränger även den stora kupolen så att större delen av Psychlos kvävs.

Nu kallar skurken på förstärkning hemifrån och då är det ju bra med en teleportationsenhet för snabba transporter. Nu smyger en av människorna upp med atombomben till teleporten och hamnar på deras hemplanet.

Där trycker han på knappen och utlöser atombomben. Som vi alla vet så var Psychlos atmosfär känslig för radioaktiv strålning. Så nu börjar hela atmosfären att brinna och planeten exploderar. Nu blev det så där fel igen, säkrast att stänga av hjärnan innan den börjar koka.

Allt är lyckligt för nu vann ju människorna.

Här lyckas de faktiskt plocka en del poäng, ja man får en belöning för att man genomlidit filmen. Skurken överlever då han råkade ha andningsmask tillgänglig, så nu sätter de honom i en bur i Fort Knox omgiven av allt detta guld. Sen är det ett par pluspoänger till men dem tänker jag inte avslöja för då kommer det inte finnas någon belöning kvar för er stackare som trots min varning bestämmer er för att se filmen.


LSFF:s hemsida