Media med MHulan

Mats Hultquist

Mystery Men

I en värld där superhjältar finns så finns det givetvis en massa folk som inget mer önskar än att de också har speciella krafter och kan bekämpa skurkar.

Vi får följa tre av dessa wannabe-superheros. ''Mr. Furious'' som får sina krafter från okontrollerad ilska, ''The Shoveler'' som är världens bästa pappa på att hantera en spade och ''The Blue Raja'' som är expert på att kasta gafflar och skedar.

När Champion Citys superhjälte Captain Amazing börjar få problem med sina sponsorer, hans dräkt är täckt med Pepsi märken och de enda uppdragen han får är att rädda pensionärer från att bli rånade på ålderdomshemmen, så kommer han på den geniala planen att släppa loss en av superskurkarna så att han kommer tillbaka in i rampljuset igen. Han bestämmer sig för att släppa ut Casanova Frankenstine

från mentalsjukhuset för han är den enda som är kvar (''Death Man'' är död, ''Father Doom'' har fått livstid utan benådning. ''Apocalypta'' har fått 50 år, ''Armagezzmo'' lever i exil, ''Baron von Chaos'' fick stolen).

Casanova Frankenstine blir friskförklarad med hjälp av rekommendationer från Captain Amazing via Lance Hunt, en miljardär som bär glasögon så det är ju ingen som inser att det är Captain Amazings hemliga identitet.

Casanova Frankenstine tar hjälp av sina hantlangare ''The Disco Boys'' för att fånga Captain Amazing och lyckas, så nu blir det dags för våra amatörsuperhjältar att rycka in och bekämpa brottsligheten. De inser att de inte själva skulle klara av att möta Casanova Frankenstine och hans gäng så de börjar rekrytera bland de andra amatörsuperhjältarna i staden.

Detta är en helt underbar film som driver väldigt mycket med superhjältebranschen. Filmen är full med underbara stereotyper för hjältar och skurkar. Filmen rekommenderas varmt.

Wing Commander

Har man undrat hur ubåtar skulle fungera i rymden så är Wing Commander definitivt en film man ska se.

Filmen är baserad på de populära spelen med samma namn och tilldrar sig på 2600-talet. Vi får följa vår hjälte som är nyutexaminerad och skickas ut till fronten tillsammans med sin bäste vän som har överseende med att hans mor var pilgrim.

De gör sina hyperspacejumps via svarta hål eller pulsarer. Vår hjälte briljerar då de av misstag sugs in mot ett svart hål och beräknar hoppet i huvudet snabbare än navigationsdatorn skulle klarat av. Man får ingen förklaring här till varför han kunde göra det eller varför människor hatar pilgrimer, det förklaras mycket senare. Dom får lite pluspoäng där för att dom inte förklarade allt innan det händer, men dom lyckades istället med konststycket att vänta för länge med sin förklaring så man blev irriterad över det istället. Detta svarta hål kan förklara varför de två senaste rymdskeppen till Mars misslyckades.

Väl framme i vid sin utpostering så upptäcker de att de elaka aliens slagit ut ett stort rymdskeppet och lyckats ta navigationsdatorn, så de vet nu var jorden finns och har skickat iväg en flotta för att förstöra jorden.

Det är nu manusförfattaren visar att han hellre ville skriva en film om ubåtar eller gammal hederlig sjörövarfilm där skeppen sänker varandra genom att lägga en bredsida, han vet iallafall inget om hur det fungerar i rymden.

Det stora skeppet hjälten är stationerad på har en massa små enmansjaktskepp som startar på den långa fina startbanan, där de dippar ner lite efter att lämnat startbana på samma sätt som flygplanen gör när de startar från ett hangarfartyg.

När två av halvhjältarna är ute och flyger så ska de imponera på varandra genom att skjuta ner mest aliens. Då lyckas en av dem skada sitt skepp så illa att hennes katapultstol inte fungerar. Vad gör man då, jo man flyger hem och försöker landa i full fart. Detta skiter sig givetvis och hon kraschar innan hon kommer innanför kraftfältet med atmosfär. Där ligger hon hjälplös på landningsbanan och hindrar de andra jaktplanen från att landa och de börjar få ont om bränsle, så hemskt man kan ju trilla ner eller nåt om man får slut på bränslet. Så då gör de det ända rätta och åker ut med en traktor och puttar ner hennes skepp över kanten där det givetvis trillar ner så vackert och totalt ologiskt.

Lite senare så gömmer sig skeppet i en krater och då åker de elaka aliens omkring och letar efter dem med nånting som låter misstänkt likt en sonar. Besättningen måste dessutom vara tysta för annars kan aliens höra dom. Nån som vet hur fort ljud fortplantar sig i vakuum för det står inte i min fysikbok. Lite senare börjar de använda något som ser misstänkt likt sjunkbomber för att få upp dem i rymden när de gömmer sig i en krater på en stor astroid.

Sen för att varna Jorden för den kommande attacken åker vår hjälte mot jorden genom att göra en del icke kartlagda hopp genom hyperrymden, för då han är halvpilgrim så har han en medfödd förmåga att snabbt räkna ut hoppen. Han får givetvis ett fiendeskepp som förföljer honom. När han kommer fram till solsystemet (givetvis före den stora armadan) så börjar de skjuta efter honom.

Han hade kommit ut nånstans i närheten av Mars och styr då mot den pulsar som finns där och vänder i sista stund och lyckas ta sig loss från gravitationen, det lyckas givetvis inte de elaka aliens med då de hade ett större skepp.

Den stora jordflottan som varit långt borta på något uppdrag och fick ett meddelande om den annalkande attacken hade kört tillbaka på 110% av rektorns kapacitet, de hade bara förlorat ett skepp på härdsmälta och två i hyperrymden när dom ökade till 120%. Så vi kommer bli sämre på att göra kärnkraftverk i framtiden, dom får tydligen härdsmälta för ingenting.

De kommer nu till undsättning och skjuter ner alla aliens då de var smarta nog att komma ut ett och ett ur hyperrymden. Allt är lyckligt och hjälten får flickan och halva manuset. Aliens vet inte längre vad jorden är. En ganska underhållande film om man gillar att skratta åt dåligt manus.

Run Lola Run

Jag blev mycket förvånad när jag såg den tyska filmen Run Lola Run (Lola Rennt i original) och hade en massa fördomar om att tyskar gjorde tråkiga filmer, men jag blev positivt överraskad.

Det är ytterligare en i raden av filmer om vad som skulle ha hänt om man inte gjorde si eller så. Denna film var till skillnad från många andra originell och otroligt läckert filmad.

Lola får ett samtal från hennes pojkvän Manni som agerat kurir åt några skurkar och lyckas slarva bort en plastpåse med 100000 DM på tunnelbanan. Lola måste skaffa fram pengarna annars dödar skurkarna hennes pojkvän. Den enda som skulle kunna ha pengarna är hennes far.

Det blir till att springa dit så snabbt som möjligt och försöka övertyga pappa innan Manni gör nåt dumt som att råna en affär för att få ihop pengarna innan skurkana kommer och ska ha sina pengar. När hon springer så interagerar hon med några människor och man får se snabbglimt av vad som kommer att hända dem då deras liv blev ändrat på på grund av att deras liv på något litet sett ändras av deras slumpmöte.

Fotot i filmen är helt underbart och mycket läckert. De blandar in lite tecknat på en del ställen och lite andra häftiga trick.

Lola kommer fram försent och Manni har redan börjat råna butiken och när de kommer ut så står polisen där och väntar på dem. Lola blir skjuten och dör, men då börjar det plötsligt om hemma i lägenheten och Lola springer iväg igen, nu blir hennes möten med folk lite annorlunda och detta får drastiska effekter på deras liv.

Filmen är gjord med glimten i ögat och är lätt konstig i alla sina glimtar av livet. Detta är en film som jag varmt kan rekommendera, den har tyvärr slutat gå på bio nu, men den borde finnas att hyra snart.


LSFF:s hemsida