Ordförandespalt

Andreas Björklind
Är science fiction redan här? Ibland inser jag tydligare än annars att det är en rejäl science fiction-våg i dagens populärkultur. Denna insikt var också en insikt som delades av flera debattörer och andra fans på en paneldebatt på den senaste ConFuse. Jag vet inte säkert, men det känns som det är en kraftigare våg än den vi hade mot slutet av sjuttiotalet. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det faktiskt är årtusendets sista år nu ... Inte sedan raketostens tid (den slutade väl tillverkas på sjuttiotalet?) har man kunna omge sig med så många futuristiska matvaror som idag. Kompismakaroner med raket- och planet-tema. Massor av space opera-inspirerade energidrycker som ger en stark eftersmak av billig TV-serie.

Dessutom finns det massor av klädesplagg med futuristiska logotyper eller motiv. På barnklädesavdelningarna kan man hitta de mest avundsvärda nödvändigheter! Som förälder får jag leva ut mitt behov av futuristiska kläder utan att skämmas!

På musiktelevision av olika smaker (Z-TV, MTV och liknande) kan man utan att vänta för länge få se mycket futuristiska videor. Både bandens och låtarnas namn likväl som scenografin och handlingen hämtar ofta från klassiska science fiction-teman.

Det är kul att leva i en kitschig science fiction-inspirerad popkultur!


LSFF:s hemsida