SF på TV

Leif Stensson

Tiden går, och trenden mot mer science fiction och fantasy på TV verkar hålla i sig. Här kommer en överblick av vad som hänt och händer under sommaren och hösten.

Star Trek: Voyager sändes under sommaren, och visade sig vara nästan, men inte riktigt, så dålig som ryktet gjort gällande.

Babylon 5 är tillbaka! Kanal 5 inledde hösten med att bland annat börja sända den tredje säsongen av Babylon 5. I England började SciFi Channel i augusti sända hela serien från början, fem avsnitt i veckan, men här i Sverige får vi nöja oss med ett avsnitt i veckan, närmare bestämt kring 16-tiden på söndagar.

Hercules: The Legendary Journeys har jag nämt tidigare, med kommentaren att den inte synts till i Sverige, men att några av de kopior av serien som finns hade visats. Nu har dock orginalet börjat sändas av TV3, först de fyra-och-en-halv TV-filmer som gjordes innan produktionsbolaget kände sig övertygat om att det fanns publikunderlag för en TV-serie, och sedan själva TV-serien, med början söndag 4/10 17:55.

Xena: Warrior Princess är gjord av samma folk som gjort Hercules, och TV3 har köpt in även denna serie, och börjar sända den under hösten, med start söndag 4/10 17:00, vilket innebär att vi under hösten får ett tvåtimmarsblock med fantasy på TV3.

The Adventures of Sinbad är en av de serier som dök upp i Hercules kölvatten, och har sänts av TV4 förra året, men nu kommer en ny säsong, som sänds tidigt på lördagseftermiddagar.

Red Dwarf lär ska återkomma med sin åttonde säsong i någon av SVT:s kanaler, men exakt tid verkar inte ha annonserats ut ännu. Håll ögonen öppna.

Black Adder är väl kanske inte science fiction, men ändå värd att rekommendera. Den sänds för närvarande av TV4 sent på natten mellan lördagar och söndagar.

Lexx: The Dark Zone heter en skojig tysk-kanadensisk TV-serie som påbörjades 1997 med fyra TV-filmer (sända i Sverige av TV1000), och verkar ha fått fortsätta med vanliga entimmesavsnitt. SciFi Channel har redan börjat sända filmerna.

Star Trek, originalserien, fortsätter sändas av Kanal 5 på söndagar klockan 15.

Drag i galaxen är den svenska titeln på en amerikansk komediserie med svagt science fiction-tema i bakgrunden. Tyvärr är det mer ''komedi'' än science fiction, och inte speciellt bra komedi heller. Om någon vill se den så sänder TV4 den på söndagar klockan omkring klockan 13.

The Sentinel (Spejaren) har återvänt till TV4, med sin tredje säsong, och sänds även denna gång på tisdagkvällar kring 23-tiden.

F/X rullar även den vidare på TV4, på ungefär samma sätt som The Sentinel, fast med skillnaden att den sänds på torsdagar, och att det är första säsongen som går i repris.


LSFF:s hemsida