Media med Mhulan

Mats Hultqvist

Star Trek Voyager

... eller sökandet efter ett bra manus.

Som ni kanske märkt så har SVT sänt Star Trek Voyager nu under sommaren. Detta har varit en skräckupplevelse i dåligt manus och avsaknad av logik. Det enda positiva med serien är den holografiska doktorn.

Rymdskeppet Voyager sugs till deltakvadranten av en mystisk varelse som kallar sig caretaker och hamnar cirka 70000 ljusår hemifrån. Hela serien bygger sedan på deras resa hem som kommer att ta 70 år (vilket implicerar att Voyager färdas med 1000 gånger ljusets hastighet i medeltal för att ta sig hem på den utsatta tiden).

I ett avsnitt så hamnar de i en händelsehorisont från en kollapsande stjärna och kan inte komma därifrån. Då upptäcker de en liten spricka (som de gjorde på vägen in) men den är bara 12 meter i diameter så de tar en av sina skyttlar och åker dit för att göra hålet större (fråga mig inte varför de inte tog Voyager, den skulle ju ändå ut genom hålet sen). Väl framme så lyckas de öka hålets diameter med 65% och nu är det 120 meter i diameter ... Man kanske ska ursäkta de stackars amerikanerna för alla måtten som används i Star Trek är i det metriska systemet så de kanske gjorde nåt fel i konverteringarna när de räknade ut den procentuella ökningen?

En annan gång så var de i omloppsbana runt en planet och detekterade nåt som kunde tänkas vara ett ''cloked ship''. Och vad gör man, man skjuter mot det så kanske det syns ett kort ögonblick. Mycket riktigt det syntes. Jag vill inte träffa Voyager med ett sådant konstigt ''First Contact Protocol'', som de i andra situationer förhindrar dem från att skada främmande raser. Det är en himla tur att det skeppet de sköt emot var från en av de raser de lyckats bli fiender med och var där på ett uppdrag att stjäla teknik från dem via en överlöpare så att de inte sköt tillbaka.

Efter sex månader upptäcker en av besättningen att hon blivit gravid med sin man som hon har kvar på Deep Space 9-stationen. Några avsnitt senare har tio månader förflutit sedan de hamnade i deltakvadranten, ytterligare några avsnitt senare så är hon inne hos doktorn och kontrollerar sig (hon börjar nu se gravid ut).

De har plockat upp två aliens från den här sektorn och Kes [kolla stavningen av namn konsekvent] (den kvinnliga av de två) börjar plötsligt löpa (eller vad det nu kan tänkas heta hos dem) och då är det väldigt viktigt att hon hittar någon att para sig med för de kan bara bli gravida en gång i sitt liv. Neelix (den andra alien, givetvis av en helt annan ras) blir den troliga kandidaten. Men allt de säger om graviditeten är att de kommer att få ett barn. Mycket intressant ras vars befolkning halveras för varje generation. Undrar vad den rasen har för halveringstid med tanke på att Kes bara lever i nio år.

De träffar på en ras som drabbats av ett hemskt virus som gör att deras kroppar degenererar och faller sönder. De är på en ständig jakt på nya kroppar att stjäla organ från så att de kan genetiskt modifiera dessa. De börjar med att stjäla Neelix lungor (utan att ta resten av kroppen, underlig princip om de nu är på jakt efter kroppsdelar). Dessa aliens kommer senare ombord på Voyager och fixar en ny lunga till Neelix då kapten förklarat för de att man inte gör så. Ingen som helst tanke på att detta mystiska virus kunde tänkas smitta ner besättningen.

När de träffar på dem igen så tar de Torres till fånga (hon är halvklingon) för hennes klingon-del verkar innehålla botemedlet för deras sjukdom. Deras briljante forskare lyckas återskapa de saknade mänskliga och kligonska DNA:na som skapades. På detta sätt lyckas han skapa en mänsklig Torres och en klingonsk Torres. Den klingonska Torres offrar sitt liv för att rädda den mänskliga Torres men hennes kropp klarar inte av påfrestningarna utan skeppsläkaren återskapar henne som halvklingon så att status quo kan råda i serien så att man inte skulle råka få en chock av att något hänt med karaktärerna.

I ett annat avsnitt hittar de en truck svävande ute i rymden. Den släpar de ombord och konstaterar att den troligen var byggd på Jorden under 30-talet (1930-talet alltså). Denna bil startar de, som om att all vätska i bilen inte skulle ha dunstat i vakuum och dessutom på 500 år. De lyckas hitta en planet i närheten och hittar en kammare med sex nedfrusna människor. Dessa tinas upp och en av dem visar sig vara Amelia Earhart (det skjuts uppenbarligen alldeles för få manusförfattare om personer med så här korkade idéer får finnas). Det visar sig sedan, efter visst ömsesidigt skjutande på varandra, att planeten befolkas av ättlingar till de människor som blivit kidnappade på Jorden på 1930-talet. De var dittransporterade som slavar men hade gjort uppror. Snacka om att gå över ån efter vatten om man åker iväg 70000 ljusår för att hitta slavar när sektorn är full med planeter som människorna kan landa på utan rymddräkt.

De träffar hela tiden på diverse rymdabnormaliteter som påverkar dem på ett eller annat sett. Man börjar så smått undra om det egentligen inte är rymdabnormaliteter som är det vanliga och vanlig tom rymd är något mystiskt legendbetonat som det bara står om historieböckerna.

De landar med en skyttel på en planet för att leta mat. Det är ett litet problem med denna planet för atmosfären gör att det börjar klia lite på huden (dock inte allvarligt nog för att använda nån av rymddräkterna som inte varit med någon gång hittills). De lyckas givetvis krascha på planeten, och det logiska man gör är att springa in i en grotta och skjuta lite med sina phasers så att öppningen rasar igen. Nu är de trygga inne i grottan och den besvärande atmosvären kan inte ta sig in i grottan då de blockerat öppningen.

De verkar ha ett obegränsat förråd av skyttlar för de har kraschat åtskilliga vid det här laget.

Sen har vi problemet med fotontorpeder som de bara har med sig 40 stycken och inte kan få tag i nya. Dessa skjuts det ibland friskt med, i ett av de senaste avsnitten (av de jag sett) så tror jag de sköt upp en sex-åtta stycken. Jag har inte orkat räkna dem för det märktes ganska snart att man inte skulle fästa någon som helst vikt vid vad som hände i ett avsnitt för det hade ingen som helst inverkan på nästa avsnitt. De har ännu inte tillgripit tricket ''Jag hade en sån konstig dröm där jag dödade J.R.'', men jag skulle inte bli förvånad om det kommer.

Det är ytterst lite rymdporr i denna serie, den tilldrar sig väldigt mycket på Holodeck eller nere på nån planet/asteroid/måne. Det finns givetvis undantag där det finns en del rymdflygning med. I avsnittet där Kes försökte bli gravid så hade de en söt idé om en stor varelse som åkte omkring i rymden och som uppfattade Voyager som en rival till den och började strida om de mycket mindre honorna. Detta hade varit ett bra avsnitt om det inte varit för Kes halveringstid och människan som behövde sex månader på sig för att upptäcka att hon var gravid.

I det senaste avsnittet så förlöstes hon i hissen. Man ska inte hänga upp sig på de små hålen i handlingen såsom varför de inte transporterade henne till sjukstugan. Det var uppskattningsvis en graviditet på 12 månader, fullt normalt för en människa i Star Trek där allt är Science Fiction och måste vara nya spännande uppfinningar.

Nu springer de dessutom i samma avsnitt på en överlöpare från deras besättning som hjälper några onda aliens i sektorn. Hon gjorde sig gravid för ett par månader sedan (avsnitt) och hon ser minst lika gravid ut såsom en människa gör i elfte månaden.

Den holografiska doktorn å andra sidan är helt underbar och hans dialog och sätt lyfter hela serien och gör att jag står ut att titta på den bara för att få se vad som händer med doktorn. Han lär sig att stänga av sig själv och han lär sig så sakteliga att bli mer mänsklig gentemot sina patienter. Han tycker till exempel att den mänskliga kvinnan som är gravid i 11:e månaden (eller vad det nu kan vara) är en vekling som inte kan jobba, han skulle minsann klara av det. Så han skriver om sitt program så att han får ett 29 timmars virus för att känna på hur det är att vara sjuk och få mer förståelse för patienterna. Men han fortsätter att vara sjuk efter de 29 timmarna och får panik och är jätteorolig och vill inte alls bli lämnad ensam. Men då Kes ska gå därifrån, efter att Kim kommit dit för att hålla doktorn i handen, så säger hon att hon modifierat programmet lite för att han kunde ju inte känna av hur det var att vara sjuk om han visste exakt när han skulle bli frisk.

Jag har lånat video-kassetterna av en kompis då jag först inte brydde mig om att se alla avsnitt på TV och när jag upptäckte vilken höjdare doktorn var så lånade jag hans kassetter för att se alla avsnitten. Jag har nu hunnit till avsnitt 2:15 så det är längre än vad de sänt på svensk TV så här långt.

Fast de verkar ha börjat ha med saker som händer över flera avsnitt, men vad jag hittills sett så är det mest folk som dyker upp igen lite då och då, såsom den gravida kvinnan. Men i de senaste avsnitten så har det funnit med en överlöpare till som pratade med de onda aliens och nu senast fick han order om att förstöra Warp-driven. Så det kan faktiskt vara så att de har uppläggen för vad som komma skall i flera (3) avsnitt innan det händer. Men det lär ju inte vara några stora övergripande saker utan sånt som enkelt löses i ett avsnitt och sedan glöms bort i nästa avsnitt.

Man blir så trött på allt detta icke kontinuerlig handlig när man blivit bortskämd med Babylon 5.

Dark City

Dark City är en futuristisk historia om John Murdoch som vaknar på ett hotellrum och inte kommer ihåg hur han kom dit eller vad han heter.

Han upptäcker efter ett tag att han är efterlyst för flera seriemord men kan inte komma ihåg att han gjort något av dem. Han får ett mystiskt samtal från en man som påstår sig vara hans doktor och säger att han är förföljd av några som inte får ta honom tillfånga. Staden han lever i blir bara konstigare och konstigare ju mer han undersöker den. De mystiska personerna som förföljer honom verkar besitta mystiska krafter för att förändra verkligheten. Ingen person verkar komma ihåg att de gjort någonting under dagen på väldigt lång tid.

Dark City är en väldigt vackert filmad film med en otroligt skön mystisk känsla över stadens utformning och dess innevånare. Den mystiska staden påminner i viss mån om den trista grå staden som fanns i Brazil. Handlingen är mystisk och inte en standard ''jag gissar slutet efter att ha sett 5 minuter av filmen''-handling så jag kan inte berätta för mycket av det underbara med filmen utan att förstöra filmen för mycket för er som inte sett den. Jag ger filmen 4 White Star.


LSFF:s hemsida