UFO

Detta är en transkription av ett föredrag hållet på ConFuse 96. Transkriptionen gjord av Tommy Persson och bearbetningen av Tommy Persson och Hans Persson.

Om jag säger att jag håller på med UFO så brukar det vara två grupper framför allt som studsar till lite grann och som nästan gör en dubbel mollbergare på stället. Det är amatörastronomer och det är science fiction-entusiaster. Det har väl flera orsaker. Framför allt då för att ärendet är så kontroversiellt och så ''töntifierat'' av massmedia på många sätt. Vi blir ju också sammanblandade ständigt och jämnt. Säger man att man håller på med UFO tror folk att det är science fiction och tvärtom. Det har kanske ni märkt också. I allmänhetens medvetande så är det här nästan ett ämne i sig: science fiction mot UFO.

Jag tycker det kanske kan vara bra för mig att komma med en liten självdeklaration om var jag står någonstans i allt det här, för säger man att man håller på med UFO får alla direkt associationer till Arkiv X, att man tror på utomjordingar och massor av fantastiska saker. Jag är alltså ordförande för någonting som heter ''Arkivet för UFO-forskning'' i Norrköping som är en stiftelse som har tagit som sin uppgift att skapa en grund för seriös UFO-forskning i Sverige, samla material, samla allting från doktorsavhandlingar till ren kultlitteratur om det här ämnet. Jag brukar kalla mig nyfiken skeptiker i det här ämnet. Jag är alltså ingen tefatstroende. Jag är nyfiken på myten om UFO, jag är nyfiken på gåtan om UFO. Det finns som jag ser det både en myt och en gåta i det här ämnet. Sedan har jag en liten speciell bakgrund. Jag har en kult-sekt-bakgrund. Jag är uppvuxen i ett sekthem, jag har varit med i massor med olika sekter. Jag har varit med i UFO-sekter som tonåring, jag har stått på berg och väntat på venusianernas ankomst och hela baletten som man kan tänka sig. Jag har sett den miljön och upplevt den inifrån och det kanske gör min bakgrund lite speciell. Idag så kallar jag mig för nyfiken skeptiker, jag räknar mig som ateist och sekulärhumanist om man kan kombinera det. Jag är alltså både UFO-intresserad och håller på med UFO-forskning och samtidigt är jag med i Föreningen för vetenskap och folkbildning som är en skeptikerorganisation. Jag är också med i Humanetiska förbundet som är en internationell organisation för ateister, agnostiker och sekulärhumanister. Det här kan ju låta som ett perfekt fall av schizofreni, att man kan hålla på med så väldigt olika saker. Men min infallsvinkel till det här är att jag är nyfiken på myten och jag är nyfiken på gåtan. Jag tänkte att jag skulle försöka presentera både gåtan och myten lite grann på den här timmen vi har. Ni får naturligtvis gärna ställa frågor men vi kanske kan ta frågorna sist då man kan debattera ämnet i all oändlighet. Men har ni någonting snabbt som ni undrar över så kan ni ju köra det.

Det absolut första man ska känna till när det gäller UFO är att de som håller på med det här kan indelas i två kategorier grovt sett. Det är dels new age-falangen, den nyreligiösa falangen, som har huvudkontor i Hjo. Och så finns det de som är intresserad av det här som en gåta och som utför mer eller mindre seriös forskning. Jag tillhör då riksorganisationen för Sverige som försöker titta på det här på ett seriöst sätt. Nu är det inte så här att vi har vattentäta skott mellan de här grupperna. Jag själv står för en skeptisk linje. Jag brukar alltid få på moppe för att jag är för kritisk, för skeptisk. De som mer tillhör new age-falangen brukar alltid anse att jag jobbar för CIA eller tillhör någon hemlig konspiration. Det är favoritteman, när jag uttalar mig. Jaha, nu kommer han igen som inte tror på någonting.

Det är alltså två folkrörelser, de nyfikna skeptikerna och mystikerna. Det är alltså en myt och en gåta, det är viktigt att komma ihåg detta. Att ha detta som grundbegrepp hela tiden. Om ni inte vet något om UFO och går in i en bokhandel eller ett bibliotek och säger ''jag ska försöka ta reda på något om det här konstiga ämnet jag såg om på teve, ge mig tre böcker så att jag kan sätta mig in i det här'' så är chansen ganska stor att ni får

med er

Whitley Streibers Närkontakt hem. Den kom 87 på engelska i USA och 88 i Sverige. Streiber som ni känner till var eller är väl fortfarande en ganska känd författare i skräckgenren. Han har skrivit The Wolfen som det gjordes film på, Varulvarna kommer på svenska. En väldigt bra skräckförfattare för övrigt tycker jag. Men för några år sedan gick han ut med den här boken Närkontakt, Communion heter den på engelska, där han påstår att han blivit ombordtagen på ett flygande tefat och blivit stucken i hjärnan med nålar av utomjordingar och utsatt för massa otrevliga saker ombord på tefatet. Problemet var att det inte var så många som både hade läst hans skräcklitteratur och Närkontakt och såg inte att saker som han skrev om då det gällde varulvar och vampyrer sedan blev överförflyttat till rymdmänniskor som verklighet vilket jag påpekat i flera recensioner av boken.

Eller så knallar ni hem med

Vem är jag? av Rainu-Lena Lukkanen, en finsk läkare som var medicinalråd i Finland för några år sedan och skriver mycket böcker. Bland annat kanaliserar hon böcker från sin döda mormor och rymdmänniskor. I den här boken kan ni läsa att jag tillhör en internationell konspiration som ska tysta sanningen om UFO. Mitt namn står inte men det står några skeptiker, som har tagit makten i UFO-organisationerna, det gäller mig, Clas Svahn, Anders Liljegren och arkivet för UFO-forskning, det är de personerna de handlar om. Om ni undrar så jobbar jag för CIA. Tyvärr kommer checkarna väldigt sällan.

Publik : Hur gör man med royalties till sin döda mormor?

En intressant fråga. Det är ganska fantastiska historier men de säljer fruktansvärt bra. Jag var på en förlagspresentation på Trevi för ett tag sedan och då presenterades den här typen av litteraturen som seriös vetenskapligt litteratur av förlagsrepresentanter.

Publik Robert Brown: Förlagsredaktörerna vägrar avfärda den här typen av litteratur?

Ja, tvärtom sa de att det här var seriös litteratur därför att den var skriven av en läkare. Han hade nog inte läst boken.

Eller så kanske ni knallar hem med

Out on the Limb av Shirley MacLean. Den här boken gjordes det en film på som gick på teve för ett antal år sedan. I den här boken beskriver hon hur hon träffar en man som varit i Peru där han träffat en utomjordisk kvinna som han haft ett fantastiskt sexuellt förhållande med. Det kan ju vara ett tips, är du trött på din man så pröva en utomjording.

När ni läst de här tre böckerna så tänker ni att det här var inte mycket för mig. De som pysslar med det här har skickat hjärnan på semester och begått intellektuellt självmord på löpande band. Det är inget för mig, jag fortsätter med science fiction eller att odla rosor eller vad man nu gör för någonting. Någonting måste man göra innan man dör som Hjalmar Söderberg uttryckte det.

Och det är ju så här att det mesta som ni konfronteras med i det här ämnet är vår tids folktro, det är vår tids myter, det är en teknologisk mystik. Framför allt det som importerats från USA. Dels finns det folk som tjänar pengar på det och sen är det väldigt många som har gjort religion av det här. Det är jätteinne att ha det här som religion. Det har bildats massor med new age-grupper runtom i landet. Jag ska bara ge ett exempel från tidningen Arbetet hur det kan se ut idag.

<Bild visades> Här har vi en liten new age-grupp i Landskrona. De gränslösa kallas de. Här beskriver de sin verksamhet lite grann, hur de tror på utomjordingar och här beskriver de det precis i religiösa termer. Det handlar om tröst, mening, social gemenskap, det som religionen alltså ska tillfredställa men man har det i ett UFO-perspektiv istället. Här säger en exempelvis att förr umgicks folk mer med varandra på ett annat sätt; det finns många ensamma. En i gruppen upplever frälsning till exempel. Man pratar helt i religiösa termer, men man har bytt ut traditionella religiösa begrepp mot utomjordingar. Sådana här grupper finns det många av runtom i Sverige. De växer ganska snabbt, för det är helt enkelt jätteinne.

Det jag pysslar med i Arkivet för UFO-forskning är den andra sidan; själva dokumentationen av både myten och gåtan och att försöka klarlägga gåtan. Jag tänkte vi skulle börja med den lite grann, så att vi har en begreppsapparat att jobba med.

Först och främst det här begreppet flygande tefat (''flying saucer''). Det var en privatflygare som hette Kenneth Arnold som flög i sitt privatplan i staten Washington den 24 juni 1947 och fick syn på 9 stycken skivformade föremål från planet. När han berättade detta för en journalist så myntade journalisten begreppet ''flying saucer'' därför att Arnold använde begreppet att farkosterna rörde sig ungefär som när man kastar macka, ''saucer'' i USA. Så då dök det här begreppet upp, ''flying saucer''. Sedan efter kriget så blev det en väldig massa rapporter om mystiska flygande farkoster. Det blev så många att försvaret började intressera sig för det här, både i Sverige och i andra länder. Sverige var faktiskt först i världen att titta på det här. Till försvarstaben i Sverige kom det in 998 UFO-rapporter redan 1946 vilket var innan begreppet dykt upp och det var alltså missilformade objekt och man hade svårt att få kläm på vad det kunde vara. Man trodde kanske att det var ryska hemliga experiment eller något liknande. Likaså i USA hade man många sådana här observationer från militärt håll. Då myntade man det här begreppet UFO,

Unidentified Flying Object. Det var en undersökningsgrupp inom det amerikanska flygvapnet som myntade begreppet och det har följt med sedan dess.

Sedan blev det så att försvaret började titta på det här på olika sätt. I Sverige var det faktiskt en grupp killar från försvaret som åkte runt och gjorde utredningar på varenda sådan här rapport mellan 1946 och 1965. De försökte se vad det kunde vara ur försvarssynpunkt, man var inte ute och letade utomjordingar utan man ville se vad det kunde var för något, om det var intressant militärt. 1965 så bedömde man att det här inte var intressant militärt och då gick allt material över till FOA, Försvarets Forskningsanstalt, avdelning 2 i Stockholm och där finns det nu, dokumenterat. Vi har kopierat allt det materialet, så allt försvarsmaterial som är offentligt finns tillgängligt för forskningen, för dem som är intresserade att titta på det.

Sedan dök det upp massor av civila grupper, privata grupper, som också ville titta på den här frågan och det var inte så seriöst i början. Riksorganisationen för Sverige bildades 1970 och då var det en slags syntes mellan new age-grupper och amatörforskare i stort sett. Idag, efter 25 år har den utvecklats till en seriösare organisation i varje fall, så seriös att jag själv anser mig kunna tillhöra den. Jag har varit en av kritikerna av den här organisationen tidigare.

I arkivet i Norrköping har vi 13000 svenska UFO-fall dokumenterade och då ungefär 3000 från försvaret. Vi har lagt in 11500 av dem i en databas. När man säger 13000 svenska UFO-fall så är det kanske 6-700 som är intressanta. Resten är misstag, eftersom det mesta som kommer in i den här branschen är misstag, 90-95% av alla rapporter som vi får in är misstag. Det kan ju vara ganska komplicerade misstag. Vi hade ett fall 1979, det var ett par som satt i sin sommarstuga i Kungsör en sommarkväll och de fick se ett ljus borta vid viken. De vart fundersamma på vad det här kunde vara så de smög fram mot ljuset. Efter ett tag hörde de surrande läten och då vart de mer exalterade och tyckte att det här var verkligen gåtfullt och mystiskt och de misstänkte att det här kunde vara ett UFO. De fortsatte närmare och till slut så fick de även se två varelser som var klädda i konstiga dräkter med någon form av något som såg ut som vapen i händerna och som rörde sig på ett underligt sätt. Då var de ganska rädda och tänkte vända om och förmodligen gå hem och ringa någon UFO-rapportcentral. De gjorde inte det tack och lov. De fortsatte framåt och när de kom fram fick de se att det var två insektforskare från Uppsala universitet som hade satt upp halogenstrålkastare i träden, lagt vita lakan på marken för att fånga insekter, var klädda i gröna stora stövlar och gick runt i strandkanten med långa håvar och fångade insekter. Det här i skymmningsljuset, surrandet var från generatorerna, i kombination med deras förväntningar, psykologiskt, att det här var något verkligt gåtfullt hade kunnat skapa en UFO-rapport. Hade de vänt och gått hem så hade det här kanske stått kvar som ett UFO-fall. Nu var det ju en patetisk naturlig förklaring till det här. Så även ganska fantastiska fall kan ha en naturlig förklaring.

Jag själv tittade på ett fall från Finspång för några veckor sedan. Det var en kvinna som ringde och var väldigt rädd. Hon hade sett på natten vad hon tyckte var en metallisk farkost som stod på låg höjd över en sjö. Vi samarbetar mycket med amatörastronomer så jag kollade upp hur läget var och det visade sig att exakt i den riktningen som hon hade observerat den här metalliska farkosten så stod planeten Venus. Jag åkte ut till platsen och tittade och det var helt enkelt en misstolkning av planeten Venus. Hon hade gått upp på natten och sett det här och blivit rädd och projicerat en massa saker. Tack vara att vi kunde kolla den här astronomiska databasen så löste vi fallet ganska lätt. Så är det i 90-95% av fallen.

I Sverige, om vi ska fortsätta rent historiskt, så var den första seriösa UFO-boken, om man nu ska kalla den så,

Gösta Rehns De flygande tefaten: Dokument och teori. Han var den första svensk som var nyfiken på ett vetenskapligt sätt på det här och som ville skilja ut sig från new age-falangen. Det ändrades väl lite grann på det viset att det dök upp lite mer seriösa föreningar. Den här boken kom 1966 och UFO Sverige bildades 1970 lite grann som en följd de här böckerna.

Om man ska titta på de här 5% som är kvar så vad är det för någonting? Vad är det vi som skeptiker fortfarande tycker är intressant? Då är det tre huvudkategorier av rapporter. Dels lysande glober eller lysande föremål som uppträder på ett sådant sätt att man inte hittar någon rimlig naturvetenskaplig förklaring till dem. Vi hade en sådan observation över Mora 1952, som försvarstaben tittade på och som massor med forskare har tittat på. En kille som heter Nils Frost tog ett foto

av två föremål som långsamt flöt över skogen där han och hans familj stod. Sådana här observationer dyker upp lite då och då. När de här kloten kommer nära elektricitet så brukar elektricitet paja. Det har vi ganska många fall av. Här kan man spekulera om det är någon form av icke känt elektriskt urladdningsfenomen. Det är inte omöjligt. Det finns en teori som heter tectonic strain theory. Det har att göra med magnetiska och geologiska förhållanden som på något sätt skapar sådana här ljusbilder. Det är en teori som förklarar just den här typen av fenomen. Detta är alltså en kategori av UFO.

Sedan har vi en annan kategori som går mera in på den militära sidan. Det är missiler, okända missilformade objekt över Sverige som det observeras några stycken varje år och som vi också dokumenterar. Vi hade ett sådant fall utanför Håknäs i Umeå 25 augusti 1991 då en familj såg en manick

som passerade på ganska låg höjd över deras hus och de hörde ett lågvarvigt motorljud som inte alls stämde överens med farten på objektet. Det här kan man ju undra vad tusan det är. Försvarstaben gjorde så att de satte en kille på SÄPO på det här. Så SÄPO fick order att utreda det här fallet. Han tittade på det här och försökte klarlägga det och han hittade ingen rimlig förklaring själv. Han sa att han misstänkte någon form av missil men den uppträdde inte på det sätt som missiler normalt uppträder. Han åkte ned till Stockholm och specialstuderade litteraturen på det här och så vidare. Det här kan man då tänka sig att det är ett militärt hemligt experiment. Om det är våra militärer som håller på med det eller någon annan främmande makt är svårt att säga. SÄPO-killen bedömde vittnena som fullständigt trovärdiga, inget psykologiskt i det hela på något sätt. Sedan är det också så att den här kategorin av rapporter finns det alltså några av varje år som vi dokumenterar i arkivet. Här har vi fått lite påbackning av militären. De har sagt till oss att vi ska ge fan i de här missilerna, men det har vi inte brytt oss om, vi fortsätter att dokumentera dem i alla fall. Så det är ju möjligt att det har något med militären att göra. Men det finns märkliga rapporter om det här som går kant i kant med UFO-fenomen. Vi tycker att de är väldigt gåtfulla i alla fall. Jag kommer inte ihåg exakt men jag tror vi har 300-350 sådana här rapporter i arkivet.

Sedan har vi den sista kategorin, den som verkligen är knepig hur man ska tolka den, som den här till exempel.

Det är två journalister, serietecknare och tecknare som gjort den här observationen, Rolf Goos och Peter Ingemark. De berättar att de var ute och gick med en hund på en skogsväg i Sörmland, det var maj 1970, det var varmt och fint och då får de se något som tecknaren Rolf Goos sedan ritar av.

Hunden blir rädd, sticker in i skogen och från skogen kommer det upp någonting som ser ut som en gigantisk pistolkula som helt ljudlöst går över träden så att träden böjer sig åt sidan. Det hörs ett svagt surrande ljud från det här. De undrade vad det här var för något och det tog sedan tio år för dem att berätta det här för någon annan eftersom de tyckte det var så himla löjligt att berätta om en sådan här sak. Speciellt eftersom Rolf Goos har tecknat lite science fiction-serier. Ingen kommer någonsin tro att det här är ett äkta fall. Han har tecknat Mystiska 2:an. Jag har intervjuat båda två och de vet fortfarande inte vad det var, de står för det, det var bara en mystisk farkost som dök upp från skogen och uppträdde på det här sättet. De talar inte om utomjordingar, de är själva ganska kritiska och det är alltså bara en UFO-rapport.

Publik Robert Brown: Hur långt efter händelserna är teckningen gjord?

Den här teckningen är gjord för bara några år sedan. Sedan finns det en annan teckning som är gjord med tio års mellanrum ungefär som är ganska lik. Det här är då en mer traditionell UFO-observation. Man kan bara säga så här att om de inte skämtar om det här eller om det inte finns någon psykologisk förklaring så ...

Det här är en annan teckning. Det här ser verkligen ut som ett klassiskt science fiction-tefat. Det här var ett fall som jag undersökte uppe i Björkvik i Sörmland. Det var september 1989, det var en mor och dotter som kom åkande med bil, det är ganska ensligt och de kör mot sin villa, på några hundra meters avstånd så får mamman, påstår hon, syn på en farkost som ser ut så här <visar bild> som hänger precis i trädtoppshöjd. Hon och dottern, som sitter i baksätet, bestämmer sig för att åka närmare och parkerar bilen precis under farkosten som var på 15-20 meters höjd ovanför dem. Som ni ser av teckningen så påstår de att det var en slags lucka undertill, det var tre ljus runt, det var metalliskt, det var ett fönster som det lyste gult ur. Här har vi gjort så att vi intervjuat mor och dotter separat, vi har intervjuat pappan i huset, vänner och bekanta. Vi har försökt se om det finns någon rimlig psykologisk förklaring till det här. Är de mystiker, använder de droger eller vad som helst och vi har helt enkelt inte hittat någon rimlig förklaring. Det står fortfarande kvar som ett UFO för oss. Här kommer då frågan om det här bara är en mytologisk projektion eller finns det någonting verkligen? I samband med den här observationen var dottern fruktansvärt rädd och började gråta och tyckte att alltihopa var science fiction och ville åka hem. Mamman fick åka hem med henne efter att de hade parkerat bilen under den här farkosten. Jag vet inte svaret men jag är väldigt nyfiken det. Hur kommer det sig att vi har 600-700 sådana här rapporter i Sverige från många, som jag tycker då fullständigt sansade vittnen, vanliga svenskar? Det är för mig UFO-gåtan. Jag har inte svaret på den men jag är förbaskat nyfiken. Finns det en yttre verklighet, någon form av teknologi från någonstans? Det är gåtan för mig. Det är lite grann min drivkraft att jag fortsätter med att undersöka sådana här fall. När jag inte hittar rimliga förklaringar

tycker jag det är värt att fortsätta forska i det. I den här kategorin har vi alltså ganska många rapporter. Det verkar vara ren science fiction, det tycker jag också, men jag har ändå pratat med många välutbildade normala sansade personer som själva säger att det här med tefat är nonsens, jag tror inte på utomjordingar, men ändå beskriver de observationer typ den här. Sedan säger de att det måste vara ryssarna som håller på med någonting. Jag pratade med en läkarfru för ett tag sedan som observerade en sådan här sak på mycket nära håll och sa att: ''Jag tror inte på utomjordiska tefat, det här måste vara ryska experiment eller några andra hemliga experiment, men jag har sett det här.'' OK, där står man.

Det är gåtan. Myten då?

Så här kan det se ut exempelvis (bild visades), det här var ett fall vi utredde, Domstensfallet. Det var två killar utanför Helsingborg som i december 1959 påstod att de hade blivit nästan kidnappade av utomjordingar. De hade försökt dra in dem i ett tefat. Försvaret var och tittade på det här fallet och kunde inte hitta någon rimlig förklaring till det även om man var skeptisk naturligtvis. Det fick en enorm publicitet i massmedia 1959, 1960. Det här publicerades över hela världen. De här killarna åkte runt i Sverige och höll föredrag, och även i andra Nordiska länder, de var på radion och så vidare. Anders Liljegren och Clas Svahn som har skrivit den här rapporten lyckades till slut knäcka det här fallet.

De båda killarna söp ihjäl sig till slut. De var kända för att köra lite historier och Clas och Anders lyckade hitta en nära släkting som de hade erkänt för att det här var en historia de kokat ihop bara för att tjäna pengar. Och det gjorde de faktiskt också. Anders Liljegren hittade inspirationen till den här historien och det var en Tom Trick-serie i Hemmets veckotidning. Läser man den Tom Trick-serien så ser man att det var exakt samma historia som de här killarna kom med. Men det var det ingen som tänkte på då. I detalj exakt samma historia finns i Hemmets veckotidning som science fiction-serie, som de publicerade som verklighet. Vi gjorde så att vi försökte spåra det kulturella klimatet kring den här rapporten, tittade på vad man läste i tidningarna, vad diskuterade man, och så vidare. Då hittade vi alltså den här Tom Trick-serien, där hade man idén. Så det fallet knäckte vi och fick då på moppe av alla nyreligiösa, naturligtvis, för det här var ett paradfall i Sverige.

Historiskt sett så har alltid personer haft mystiska upplevelser. Ni kanske känner till Emanuel Swedenborg, vår egen gamla mystiker.

På 1700-talet när han var 55 år gammal fick han plötsligt en massa visioner, hörde röster, pratade med Jesus och änglar och allt möjligt. 1758 skrev han en bok om jordarna i vårt solsystem. Han var vår första riktiga new age-are eller kontaktperson kan man säga. Han beskrev resor till Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och hur varelserna såg ut där. På månen fanns det varelser som såg ut som små pojkar som pratade genom att pressa luft ur buken, hur de nu gjorde det, det låter väldigt underligt. Han beskrev hur korna såg ut på Merkurius. Idag kan vi kontrollera detta och det här stämmer inte men det visste man inte på den tiden. Det intressanta är att han inte pratade om planeterna Uranus, Neptunus och Pluto, ganska naturligt, de var inte upptäckta på den tiden. Alltså drar man slutsatsen att det här var hans egna inre mystiska upplevelser och hade ingen koppling till den yttre världen. Det här är precis det som händer idag, mängder med mystiker har inre upplevelser, kontaktupplevelser.

Sedan fortsatte den här traditionen och den som körde det här väldigt mycket var

Helena Petrovna Blavatsky, en rysk adelsdam, som bildade teosofiska sällskapet i New York 1875. Hon påstod att hon hade kontakt med en grupp mästare som ursprungligen kom från planeten Venus för 18 miljoner år sedan -- de var gamla. Hon är den ideologiska upprinnelsen till i stort sett allt ni läser idag i new age-kretsar. Det var den här damen som syntetiserade ihop detta. Allt det här med karma, reinkarnation och andlig utveckling kom från det teosofiska sällskapet som Blavatsky startade.

När sedan de här observationerna av UFO kom efter kriget så blev det också så att mystikerna som hade inre upplevelser började lägga till det här med tefat. Den första boken som jag hittat i arkivet som tog upp detta var en kille som hette Eugen Drake med The Fellowship of Golden Illumination som kom 49 eller 50 ungefär. Han beskrev sina resor bland annat till Venus. Där träffade han lustigt nog Hayden, Mozart, Vivaldi och alla möjliga på Venus. De hade reinkarnerat då, höga musiker på Venus. De hade reinkarnerat mellan olika planeter. Om 50 år kommer säkert någon att träffa Mike Jagger på Pluto, det är samma tradition. Det intressanta var att i Californien började medier byta ut sina mästare mot rymdmänniskor.

Den som verkligen drog igång den här UFO-kulten var

George Adamski från Californien. Han påstod att han träffat rymdmannen Orton i Californieöknen 20 november 1952. Han blev våldsamt populär, han är den som startade hela UFO-kultrörelsen. Han gav ut flera böcker, bland annat

Flygande tefat har landat, där han beskriver sitt möte med Orton i Californien. Nästa bok hette Ombord på rymdskepp där han träffade de visa mästarna ombord på tefaten. Vad ingen kollade på den tiden var att den här mannen 1949 skrivit en science fiction roman som hette Pioneers of Space, a Trip to the Moon, Mars and Venus. Och där hittar man samma historia i en science fiction-roman. När tefaten sedan kom var det väldigt smart att hoppa på det och säga att det här var verklighet, ungefär som Whitley Streiber. Så mycket av de här grejorna kom alltså från en science fiction-roman som han publicerad 1949. Den har vi ett exemplar av i arkivet så att vi har kunnat jämföra Ombord på rymdskepp och Pioneers of Space i detalj. Adamski är fortfarande väldigt gångbar i Sverige.

Publik : Var science fiction-romanen skriven före upplevelsen? Annars skulle man kunna tänka sig att han först inte vågade tala om hur det var.

Så påstår han att det var delvis, men jag har en annan tolkning av det. Sedan kom det massor av sådana böcker som till exempel Kontakt med rymdmänniskor. Idag har vi fått

böcker som UFO Contact from Angels in Starships, en italienare som möter Jesus, jungfru Maria och Orton från Venus i samma tefat. Det är ganska fantastiskt, tala om religionsyntes. Lustigt nog, jag vet inte om jag ska kalla det lustigt, så börjar fler och fler präster över hela världen anamma det här, både i katolska kyrkan och statskyrkopräster. Jag har pratat med flera stycken. Så då står det så här i tidningarna, det här är Ma Oftedal som är präst i statskyrkan. Hon har precis kommit med en självbiografi, hon har skrivit fler böcker i och för sig en nu som heter Doxa, där hon berättar om sina kontakter med utomjordingar. Hon har bytt ut mycket av sin kristendom mot ett new age-budskap och det är väldigt inne nu. Hon påstår att hon har kontakt med rymdmänniskor från Orions stjärnbild.

Publik Daniel Pargman: Vilken tidning kommer det ifrån?

Det kommer från Aftonbladet 21 januari 1994 <året osäkert>.

Jag har pratat med flera präster inom den svenska kyrkan som påstår att de träffar rymdmänniskor och har kontakt med dem. Det här har blivit ett problem för domkapitlet i respektive städer hur man ska hantera det här. Om man slänger ut Kristus och plockar in Orton så är det lite knepigt att förklara detta för församlingen. Jag vet inte riktigt hur man tacklar det. När det gäller Ma Oftedal så har man sagt att så länge hon säger det här off record, inte från predikstolen, så får hon hållas. Det har en präst förklarat för mig.

Jag ska visa några av science fiction-källorna till dagens UFO-kult och det är bland annat George Van Tassel. Han fick psykisk kontakt med rymdmänniskor 1952 i Californien. Han fick bland annat kontakt med rymdkvinnor som hette Hulda, Lata och Semla. Ganska roliga namn, exotiska i Californien men löjliga och omöjliga i Sverige. Den här killen fick också kontakt med en man som ni borde känna till, Klaatu, som han fick kontakt med den 2 maj 1952. 1951 kom The Day the Earth Stood Still där tefatet landar i Washington och ut kommer rymdmannen Klaatu och en robot. Strax efteråt får han psykisk kontakt med bland annat Klaatu. Han fick kontakt med en annan person också. Han var den förste som tog upp det i My Identity is Ashtar och det är den första dokumenterade kontakten med rymdmannen Ashtar. Den är våldsamt populär i Sverige. Varenda medium har kontakt med Ashtar. Det är jätteinne. Det kommer från den här amerikanske killen som fick sin inspiration från science fiction. Jag ska visa hur det ser ut i tidningen Universell kontakt nummer 1 94. <bilder visas>

Det intressanta är att i nästan samtliga fall man går in och tittar på de gamla kontaktberättelserna eller i dagens new age-berättelser så kan man plocka ut från vilken science fiction-bok de fått idéerna från ursprungligen. Ta till exempel den populära new age-boken Ovanpå stjärnorna av Lennart Lindfors där de får kontakt med en rymdmänniska som heter Lace, det finns en inte alldeles okänd roman som heter Lace, de jagar kattfolket i svarta bilar i Stockholm, ni har sett Cat people med Nastasha Kinski. Det verkar som om mystikerna helt enkelt plockar från populärkulturen och framförallt då från science fiction, omformar det till inre visionära upplevelser och som feedback kör ut det igen. Jag har fått flera exempel på det här. Det finns en kille i Sverige som plockar direkt från Coocon, kommer med samma historia som finns i Coocon, han har kontakt med rymdkaptenen Mir, som är ryska rymdfarkoster. Det här går igen hela tiden men de verkar inte märka det, de här mystikerna. Och det kan ju bero på att de inte läser science fiction eller att de inte följer med i populärkulturen. Min tolkning av mycket av det här är att det är science fiction omformat till mystisk verklighet.

Om vi glömmer myten en stund så är frågan om vi är ensamma intressant.

Jag har inget svar på om de här gåtfulla UFO-rapporterna verkligen representerar en främmande teknologi men jag är väldigt nyfiken på att se om teorin att vi får besök håller. För mig själv är det intressant att fortsätta forska i det. Jag tror inte att vi är ensamma i universum men det finns inga bevis för att vi har besök av utomjordingar, det kan jag lugnt säga. Men det finns en gåta i det och det finns en myt som jag tycker är intressant.

Publik Johan Anglemark: När du deriverar alla de här historierna och hittar ursprunget så har det gått lång tid. Är de som skriver i sådana här tidskrifter idag medvetna om varifrån det kommer ursprungligen?

Så långt jag känner till är de inte medvetna om det. De är mystiker och har en inre upplevelse. De hör en röst inom sig som säger jag är Lace eller jag är Mir.

Publik Johan Anglemark: Var får de det ifrån då?

De har läst det någon gång eller sett på teve. Sedan finns det lagrat någonstans. Det kommer igen i det undermedvetna eller hur man vill förklara det.

Publik Johan Anglemark: Du tror att det är mycket vanligare än att de själva upplever det här och att det är väldigt få riktiga bluffmakare?

Bluffmakare tror jag är ganska sällsynta. Det finns några enstaka. Generellt så är det här naiva godtrogna mystiker som misstolkar inre upplevelser för yttre verklighet. De flesta är väldigt ärliga och väldigt vänliga. Jag vill heller inte sjukdomsstämpla dem på något sätt. Vem som helst kan ju uppleva mystiska händelser, inre upplevelser, jag har själv då jag har hållt på med mycket skumt i mina dagar, sett mycket konstiga väsen. Jag kan ju se psykologiska förklaringar till detta men det gör ju inte mystikerna.

Publik Ahrvid Engholm: Konsulterar ni psykologer i er forskning?

Ja, vi försöker konsultera experter överhuvudtaget. Vare sig det är naturvetenskap, psykologi, religionshistoria eller religionspsykologi.

Publik Ahrvid Engholm: Vad säger psykologerna då, i allmänhet?

Jag kan inte säga vad de säger i allmänhet. Det är precis som med allt annat att det finns olika falanger där också. Generellt är det så att en psykolog är mer benägen att ge en psykologisk förklaring, en militär är mer benägen att ge en militär förklaring och så vidare. Det funkar lite så.

Publik Daniel Pargman: Nu har vi hört en del om människor som haft mystiska upplevelser av olika saker här i Sverige och USA. När det gäller våra nordiska grannländer, resten av Europa, resten av världen, ser de UFOn där också?

Ja, det är globalt. I arkivet får vi tidningar från precis hela världen.

Publik Johan Anglemark: Har rapporterna kommit i samband med den västerländska civilisationen.

Rapporter om mystiska himlafenomen har funnits i alla tider. De kallas för järtecken till exempel. Den här mängden med teknologiska grejor det har börjat komma nyligen.

Publik Robert Brown: Det är väl så att abductions verkligen spridits geografiskt, kommit först i USA, sedan i England, sedan vidare ut i resten av Europa.

Det är en löpeld av abductionhistorier som kommer ursprungligen från två böcker i USA.

Publik Robert Brown: Jag undrar om du vill kommentera det faktum att man med hjälp av psykologi verkar ha kommit fram till att 5% av amerikaner antingen eller både och har blivit kidnappade av flygande tefat eller blivit utsatta för satanistiska sekter då de gick i lekis och som förgripits sig på dem sexuellt. Den här obehagliga psykologiska undersökningen som har liknande siffror.

Det är ju samma fenomen att du med hypnos tar fram påstådda minnen om händelser. Jag tror inte att det är äkta minnen som man tar fram genom hypnos. Jag har själv varit med om hypnos på vittnen som en läkare utfört men jag är mycket skeptiskt till det. Det håller inte, man måste ha något i yttre världen för att det ska vara användbart.

Publik Johan Anglemark: Jag hängde inte med i det sista som sades om crop circles. Lyckades man bevisa att det var en bluff eller vad hände?

Jag kan bara säga att bland våra utredningar så finns det ett fall som vi inte klart kan säga att det är en bluff. Annars så har vi knäckt alla fall. Ett intressant exempel på det är i Dalarna för några år sedan då det var några gymnasieungdomar som gav sig ut i natten och gjorde en cirkel, det är jättelätt, det kan ni göra på 10 minuter med ett spett, en planka och ett snöre. Strax därefter så upptäckes den här cirkeln och då kom alla mystiker till platsen och satte sig och mediterade där. De fick kontakt med rymdmänniskor som förklarade att de hade landat där. Sedan kom folk med slagrutor som fick enorma utslag just där. De som gjorde cirkeln framträdde i teve och berättade att de var ansvariga. Då kan man ju säga att mystikernas upplevelser var inre upplevelser. Som jag känner till så finns det ingen detaljerad crop circle som håller.

Publik Daniel Pargman: Du sa att du växt upp i ett mystikerhem och att du brytit med det. Vad betyder det, måste man bryta med sin familj också?

Nej, det behöver man inte göra. Man kan tolerera varandras åsikter även om man har olika åsikter.

Jag har ju en insiderupplevelse som jag tycker man kan använda sig av. Jag har en kunskapsbakgrund som är lite unik. Jag har själv hållt på med meditation, hört röster och sett syner, hela baletten. Prövat allt från rituell magi till häxkonst. Upplevelserna finns där men jag kan se psykologiska förklaringar till dem.

Publik : Har den övriga familjen påverkats av din ståndpunkt.

Nej, de har inte ändrats. Min mor springer fortfarande till medier.

Publik : Vad är din åsikt om Roswell-incidenten?

Det där är en härva. Det är helt uppenbart att någonting störtade i Roswell och att militären hemlighöll det. Men sedan vad som är vad är väldigt svårt att säga. Det är en så otrolig stor massmedial uppmärksamhet och det finns personer som bevisligen ljugit om det för att bli uppmärksammade. Någonting hände där som inte är klart utrett, det är så långt vi vet.

Publik : Det var intressant att du nämnde det där med dina kontakter med militären och myndigheter i allmänhet. Hur upplever du det, sitter de på saker som är hemligstämplade fortfarande?

Ja, det gör de men det är inte så att de hemlighåller UFO-fall bara för att det är UFO-fall. Det är så att om du rapporterar en UFO-observation till militären och säger att du vill vara anonym så hemligstämplar de den automatiskt. Om det görs en observation av något underligt nära en radarstation som man inte vill släppa ut information om så hemligstämplar man det. Så visst finns det hemligstämplade fall. Men vi har inte sett några tecken på någon gigantisk konspiration. Tvärtom så har vi väldigt bra kontakt med både militära underrättelsetjänsten, FOA och hela militären. Det har varit raka puckar hela tiden.


LSFF:s hemsida