Mera SF på TV

Leif Stensson

I tidigare Månblad har jag skrivit kortrecensioner av de flesta science fiction-serier som gått på TV just då. Den här gången tänkte jag skriva något mer ingående recensioner av enbart de nya serierna som vårsäsongen 1997 bjudit på.

I höstas gick det ett rykte att Star Trek: Deep Space Nine skulle börja sändas av TV3, och det visade sig att ryktet var sant. I februari började de med att sända pilotavsnittet och ett avsnitt till, därefter sänder de ett avsnitt per vecka, klockan fem på söndagar, med repris på torsdag efter midnatt (alltså egentligen tidigt på fredag morgon).

''Deep Space Nine'' är namnet på en rymdstation i omloppsbana runt planeten Bajor, i utkanten av Federationens område. I början av serien har Bajor länge varit ockuperat av en ras, cardassierna, från ett närbeläget solsystem, men ockupationen har nyligen upphört och Federationen har tagit över den gamla ockupationsmaktens rymdstation. Förutom att fungera som garant för freden finns det en baktanke; bajorsystemet är nämligen intressant eftersom det råkar innehålla alfasektornsSom är Star Trek-universums namn på den fjärdedel av vintergatan där Jorden finns. enda stabila ''maskhål'', som gör det möjligt att resa fram och tillbaka till gammasektorn på några minuter istället för några decennier.

Bajoranerna, som för övrigt känns igen på att de ser ut som vanliga människor fast med rynkor på näsan, verkar ha ganska blandade känslor inför Federationens närvaro i systemet, men deras regering åtminstone anser att det finns mer att vinna än förlora på det hela.

Det finns ett tjugotal återkommande karaktärer i Deep Space Nine, varav ungefär hälften förekommer i åtminstone vartannat avsnitt. Benjamin Sisko är rymdstationens befälhavare som har det knepiga uppdraget att bevara freden, samt övervaka trafiken genom maskhålet och utforskningen av gammasektorn. Med sig har han sin son Jake, frun har dödats i borgernas anfall mot Jorden i ett dubbelavsnitt av Star Trek: The Next Generation. Bajorregeringens representant är major Kira Nerys, som varit medlem i den bajoranska motståndrörelsen ShakaarBabylon 5-tittare kan notera att detta namn uttalas nästan precis som ''G'Kar''. under ockupationstiden.

Övrig nyckelpersonal på stationen utgörs av säkerhetschefen Odo, doktor Julian Bashir, officeren Jadzia Dax, och teknikschefen Miles O'Brien. Namnet Miles O'Brien känner några kanske igen som transportchefen från Enterprise, som nu har flyttat till ett något mindre kringflackande jobb efter att ha gift sig.

Jadzia Dax är en ''trill'', som egentligen är två varelser, Jadzia och Dax. Dax är en symbiotisk varelse som bor inne i en värdkropp, för ögonblicket Jadzia. Sisko känner Dax sedan tidigare, fast i dess förra värdkropp, Curzon.

Odo är en skepnasskiftare och verkar vara den ende av sin ras. Han hittades flytande i rymden under den cardassiska ockupationstiden, och fick bli säkerhetschef på stationen redan då på grund av sitt närmast överdrivna sinne för lag och ordning.

Några andra figurer på stationen är Garak, som är en cardassisk ''skräddare'' som fungerar som inofficiell ambassadör och spion, och Quark, den ferengiske ägaren till suspekta baren ''Quark's''. Dessutom finns Quarks bror Rom, och brorsonen Nog.

Ramhandlingen i serien förefaller starkt inspirerat av händelserna i före detta Jugoslavien från upplösningen och framåt. Slutomdömet blir nog att första säsongen är ganska dålig, men att det blir lite bättre därefter.

The Sentinel utnämde jag i förra numret till ''serie man kan vilja se''. I januari började TV4 sända serien, och den visade sig vara en helt godkänd actionserie.

Serien The Sentinel är gjord av Pet Fly Productions, som tidigare producerat både The Flash och Viper, som visats av Kanal 5 respektive TV4 och TV3. I Viper fanns det två återkommande storskurkar; dels Alec Connor (spelad av Jason Carter som dyker upp som Marcus Cole i tredje säsongen av Babylon 5), och dels Lane Cassidy, som spelades av Richard Burgi. Samme Richard Burgi spelar nu hjälten i The Sentinel.

I första avsnittet får man veta bakgrunden till det hela. En specialenhet på åtta personer har skickats till Peru för att motarbeta en lokal gerillarörelse, men inte hörts av på över ett år. Nu har en spionsatellit finkammat området och hittat sju gravar i närheten, och en grupp soldater skickas för att undersöka vad som hänt. De hittar kapten James Ellison, ensam överlevande ur gruppen, som har organiserat en stam infödingar till en motgerilla.

Därefter görs ett hopp fem år framåt i tiden, och Ellison arbetar nu för polisen i Cascade, Washington. På ett uppdrag råkar han ut för plötslig yrsel i en kritisk situation, och det är tydligen inte första gången det händer. Han uppsöker en läkare, men när kommer tillbaka för att få svar på sina prover dyker det först upp en falsk läkare som säger att han behöver kontakta en specialist, och därefter kommer den riktige läkaren och säger att han inte hittat något fel på Ellison.

Ellison söker upp ''specialisten'', som visar sig vara samma person som utgav sig för att vara läkare. Egentligen heter han Blair Sandburg och studerar antropologi vid det lokala universitetet. Han har studerat primitiva kulturer och upptäckt att man i vissa stammar brukade träna upp någon till att bli en ''sentinel'', en sorts spejare med hyperaktiva sinnen. Sandburg har hört talas om Ellison, och misstänker att han haft förutsättningarna för att utvecklas till en sentinel, och att den långa vistelse i Perus djungler har utvecklat förmågan.

Till en början är Ellison måttligt entusiastisk, men efter lite övertalning låter han Sandburg följa med och observera honom.

Jag rapporterade i förra numret att pilotavsnittet hade fått 9 av 10 poäng i betyg hos Internet Movie Database, men jag misstänker efter att ha sett avsnittet att det mest varit fanatiker som röstat. 7 vore nog ett rimligare betyg. Resten av serien har än så länge hållit stilen, och inget av de första åtta avsnitten har varit dåligt.

Millenium, som jag utnämde till andra kandidat till ''serie man kan vilja se'', visade sig däremot bli en besvikelse. Den är rätt så välgjord, men tyvärr är det ganska tråkig handling, tråkiga karaktärer, och det finns inte speciellt mycket av den humor som man trots allt kunde hitta i The X Files.

Huvudpersonen är en tidigare FBI-agent som nu hoppat av, flyttat från Washington DC till Seattle, och där blivit medlem i organisationen Millenium, som spårar brottslingar. Han har en förmåga att ''se'' vad brottslingar har upplevt och hur de tänkt, vilket gör honom till en lämplig brottsutredare. Det ger även utrymme för närgångna skildringar av brotten som begås.

På det hela taget är Millenium en rätt så trött och tråkig serie, åtminstone att döma av de första avsnitten. Men vem vet, det kanske blir bättre efterhand?

Hercules: The Legendary Journeys har inte visats i Sverige ännu, men de fyra långfilmsavsnitten som gjordes innan serien började massproduceras finns att hyra på videokassett. Anledningen till att jag överhuvudtaget nämner serien här är att dess framgångar inspirerat några andra, liknande serier, och två av dessa dök upp på svenska kanaler den här säsongen.

The Epic Adventures of Tarzan heter den ena av de Hercules-inspirerade serierna, och är en version av Edgar Rice Burroughs historier om Tarzan som verkar försöka vara trogen mot orginalet, åtminstone jämfört med några andra versioner som dykt upp tidigare. Den här serien sänds klockan 18 på lördagar av TV3, och ska inte blandas ihop med den fenomenalt dåliga budgetversionen som de sänder bland morgonbarnprogrammen på helgerna.

The Epic Adventures of Tarzan verkar ha en relativt hög budget, men tyvärr verkar inte tillräckligt mycket av pengarna gå till utformningen av innehållet. Omkring hälften av de avsnitt som sänts hittills har varit mycket tunna i handlingen, som det dessutom känns som om de inblandade försökt fylla ut med att ta det hela på desto större allvar, vilket inte förbättrar saken.

The Adventures of Sinbad, som är den andra Hercules-inspirerade serien som börjat sändas nyligen, sänds klockan 17 på söndagar av TV4. Till skillnad från Hercules- och Tarzan-serierna är det här inte en amerikansk produktion, utan en kanadensisk, men det verkar inte göra så mycket skillnad i det här fallet.

Förutom Sinbad (sin spelas av Zen Gesner) finns det ett halvdussin återkommande roller; Sinbads äldre bror Doubar (George Buza), uppfinnaren Firouz (Tim Progosh), krigaren Rongar (Oris Erhuero), trollkarlen Dim-Dim (Wayne Robson) och dennes lärling Maeve (Jaqueline Collen). Maeve har även en tam falk vid namn Dermott.

Serien början med ett dubbelavsnitt där Sinbad kommer hem till Bagdad efter att ha varit borta ett tag. Det har skett en del förändringar, varav de flesta till det sämre, och Sinbad lyckas på kort tid bli dömd till döden genom halshuggning. I väntan på avrättningen hamnar han i en fängelsehåla där han stöter på sin bror Doubar och dennes kompis Mustafa. Därefter tar handlingen fart på allvar.

Rollen som Mustafa spelades av Ian Tracey, tidigare känd bland annat som Spider i deckarserien Tropical Heat som sänts på TV4 tidigare, där han uppvisat en viss komeditalang. Tyvärr verkar det som om figuren Mustafa inte är med i resten av serien. Synd, eftersom det såg ut att vara en av de roligaste karaktärerna.

Även Rob Stewart, som spelade Nick Slaughter i Tropical Heat, har fått gästspela i ett avsnitt av Sinbad.

The Adventures of Sinbad tog över hålet efter SeaQuest DSV när TV4 hunnit sända slut på första säsongen, och det var nog en förbättring. Man kunde önska sig en bättre skådespelare än Zen Gesner i rollen som Sinbad, men i stort sett är serien godkänd i kategorin lättsam underhållning.

The Adventure of Brisco County, Jr. är serien jag i ett tidigare Månblad skrev att alla månbladsläsare skulle hålla utkik efter om den gick i repris. Nu går den i repris! På lördageftermiddagar klockan tre, på TV3.

Det här är något så ovanligt som en westernserie med inslag av komedi och science fiction. Hjälten i serien heter Brisco County Jr. och är en före detta advokat som omskolat sig till prisjägare. I första avsnittet har hans far, en känd sheriff, gripit skurken John Bly och de flesta ur hans gäng, men återstoden av gänget överfaller tåget som ska föra dem till fängelset, och Briscos far bli nerskjuten. Brisco får i uppdrag att fånga in gänget igen, och detta utgör en stor del av seriens ramhandling.

Det finns emellertid även en annan komponent i ramhandlingen, som kretsar kring något som kallas ett ''orb'', eller rättare sagt tre stycken sådana, och det är dessa tre konstiga kulor som står i centrum för science fiction-komponenten i The Adventures of Brisco County, Jr. I första avsnittet upptäcks ett av kloten i utgrävningarna av en tunnel inför ett järnvägsbygge, och packas ner i en låda med påskriften UFO (Unearthed Foreign Object) och skickas till Washington DC. Med tåget blir rånat av --- gissa vilka? --- några ur John Blys gäng.

En annan trevlig sak med den här serien är att huvudrollen spelas av Bruce Campbell (snart bioaktuell i John Carpenters Escape from L.A., för övrigt).

Den som vill ha en lite utförligare beskrivning av serien kan slå upp artikeln ''The Adventures of Brisco County, Jr.'' i Månblad Alfa, nummer 28 (december 1995).

Men den som vill göra det enkelt för sig kan istället slå på TV3 en lördag klockan 15:00 och titta på serien själv. Den är klart sevärd, och troligen en av de roligaste serierna på svensk teve just nu.


LSFF:s hemsida