Bokmötesrapport

Britt-Louise Viklund
Bokmötena under hösten har av olika anledningar inte varit helt lyckade.

8 september 1994

Den 8 september möttes vi hemma hos mig i Norrköping. Mötet var livligt och välbesökt men ingen hade läst någon av de båda i förväg utsedda böckerna The Trinity Paradox av Kevin Anderson och Doug Beason eller Alien Earth av Megan Lindholm. Å andra sidan blev det ändå en hel del bokprat eftersom vi vidtog nödåtgärden att alla närvarande i tur och ordning fick berätta om den bok de just höll på att läsa. En idé som fungerade riktigt bra. Vi kanske skulle göra om det någon gång.

29 september 1994

Den 29 september samlades några få trofasta hemma hos Hans Persson. Bokmötesböckerna var Eternal Light av Paul McAuley och Glass Houses av Laura J. Mixon. En person hade läst den senare så mycket till diskussion blev det inte, men istället fick vi en demonstration av hur man spelar Magic -- the Gathering. Intressant, även om det inte precis är min idé om hur man bäst slösar bort sin fritid. Inte när massor av böcker står olästa i hyllan.

Några intryck av Glass Houses: Värd att läsa om man inte fått tillräcklig stor dos av cyberpunken. Boken utspelar sig i den vanliga miljön -- hård nedgången storstad plus växthusuppvärmning med därtill hörande miljöeffekter.

Bokens huvudperson Ruby kan inte motstå frestelsen att stjäla ett kuvert med diamanter från kroppen av en död man som hon försökt rädda ur en raserad skyskrapa. Eftersom den döde visar sig ha varit en av USA:s rikaste män och kuvertet visar sig ha en betydelse långt utöver värdet av diamanterna får Ruby problem som är värre än hon räknat med.

Boken är inte precis oförglömlig men rätt kul medan man är fångad av berättelsen som har en ton av hårdkokt deckare, typ svartvit film från 40-talet med Bogie i huvudrollen.

20 oktober 1994

Mötet den 20 oktober ska vi nog försöka glömma snarast möjligt. Det finns andra (inga namn) som hade glömt det redan i förväg. Mötet skulle ha behandlat The Ragged World av Judith Moffet och The Remarkables av Robert Reed. Själv låg jag hemma med ryggskott denna dag, vilket var lika bra eftersom kvällens mötesvärd [Jukka Nylund!] glömde bort sina plikter mot kulturen och blev kvar på jobbet i stället.

10 november 1994

Låt oss i stället snabbt gå vidare till det välbesökta mötet hemma hos Carina och Andreas den 10 november. (Andreas var på tjänsteresa och det var Carinas tur att ha ryggskott men möte blev det ändå.) Först diskuterades uppläggningen och bokval inför kommande års bokmöten. En del förslag till förändringar lämnades. Resultatet presenteras snarast möjligt i Månbladet av Carina Björklind som lovade sammanställa idéerna.

Sedan över till kvällens böcker. Ingen hade läst Greg Egans Quarantine medan två-tre personer läst C. J. Cherryhs Heavy Time och Hellburner, som utspelar sig i hennes Union/Alliance-universum men i tiden före händelserna i böcker som Downbellow Station, Rimrunners och Cyteen. Dessutom hade ytterligare flera mötesdeltagare läst andra verk av Cherryh så en ganska livlig diskussion uppstod kring hennes särpräglade språk och stil som återkommer i bok efter bok. Alla som läst dem uppskattade Cherryhs böcker. Visserligen nämndes att hon nästan alltid skapar handlingar som är mörka, våldsamma och depressiva men detta var ingen kritik. Alla tycktes ense om att böckerna samtidigt är intressanta, engagerande, spännande och fyllda av handling. Riktigt hård science fiction men också berättelser om människor, relationer, politik, intriger och känslor.

Just bokmötesböckerna, som är mycket typiska för sin författare och som uppskattades mycket av sina läsare, är kanske ändå inte hennes mest lättillgängliga och den som inte läst Cherryh tidigare kanske inte ska välja att börja just där. Istället rekommenderas Hugovinnande Downbellow Station som startpunkt.

Om handlingen i de båda mötesböckerna kan man säga massor, vilket jag dock inte kommer att göra. I Heavy Times hittas Paul Dekker döende i ett skadat rymdskepp. Han minns inte vad som orsakat katastrofen som dödade hans partner, men i hans förvirrade hjärna finns något som hotar mäktiga intressen vilket drar in både honom och hans räddare i livsfara.

Samma personer återkommer på nytt i Hellburner när Dekkers skicklighet som pilot utnyttjas för att testa prototypen till ett nytt hemligt och mycket kraftfullt krigsskepp. Situationen är en annan men Dekker och hans vänner är fortfarande små och hjälplösa inför makter och intressen som tycks för stora för att övervinna. Ett vanligt tema i Cherryhs böcker.


LSFF:s hemsida