Utblick mot zinnevärlden

Nedanstående fanzinerecensioner är skrivna av Hans Persson.

Fanac 119. John-Henri Holmberg, Box 94, 260 40 Viken.

Knappt hinner Martin Andreasson meddela att han lägger ner sitt nyhetsfanzine Horisont, så kommer John-Henri och drar igång ett nytt (nygammalt -- det var tolv år sedan sista numret). I det här första numret så finns ungefär samma saker som Martin brukade fylla Horisont med (nya böcker, fanskvaller, fanzinerecensioner och diverse värdelöst vetande). Dock säger John-Henri att han inte kommer att känna sig bunden vid det utan kommer att publicera det som faller honom in.

Spektra SF 46 -- 49. Carl-Mikael Zetterling/SFSF, Box 3273, 103 65 Stockholm, 110 kronor/år.

Återigen så kommer Spektra SF ut igen regelbundet, fyra nummer per år närmare bestämt. Den nya redaktören tycker jag gör ett bra jobb, det är en ganska bra blandning. Till slut har vi också sluppit boklistorna som tidigare brukade fylla ungefär hälften av sidorna i Spektra. Numer finns det istället recensioner, en serie med presentationer av amerikanska novellmagasin och någon enstaka novell. Dessutom naturligtvis en del föreningsinformation.

Spektra after the Flood: Nebulafanzinet 1994. David Griffin & Lars-Arne Karlsson/SFSF.

För nionde året i rad så gör David och Lars-Arne (med hjälprecensenter) en genomgång av alla verk som har blivit nominerade till Nebulapriset. Liksom förra året försett med suveräna illustrationer, en till varje novell, av Nicolas Krizan.

PötZine 2. Staffan Vilcans, Mörbylund 19 2 tr, 182 30 Danderyd.

Ett (mycket) tunt och innehållslöst blad som inte har så mycket att komma med.

Svenska fanzines 1993. Martin Andreasson, Industrigatan 1, 112 46 Stockholm.

Martin listar alla fanzines som kom ut under 1993 och skapar statistik över det på både längden och tvären.

Trash Barrel. Donald Franson, 6543 Babcock Ave., North Hollywood, CA 91606-2308, USA.

Ett tunt blad som kortfattat recenserar det senaste på den amerikanska fanzinefronten. Är nog inte så dumt att ha om man tänker beställa någonting att läsa.

The Mentor 82. Ron Clarke, P. O. Box K940, Haymarket, NSW 2000, Australien.

Det här var ett tjockt och bra fanzine som dök ner oanmält för ett tag sedan. Det innehåller massvis med recensioner, en artikel om australiensisk fandom 1935 -- 1965, en artikel om de enorma mängder material (inte bara science fiction) som Michael Moorcock skrev under början av sin karriär, ett par noveller och en brevspalt. Rekommenderas.


LSFF:s hemsida