Bokmötesrapport

Britt-Louise Viklund
Det finns ingen rapport från bokmötet den 5 maj eftersom jag inte var där.

14 april 1994

Bokmötet den 14 april var otursförföljt. I sista stund fick det flyttas hem till Tommy Persson. Trots ansträngningar för att meddela alla om lokalbytet var det minst en person som kom till Tommy efter att först ha bankat på dörren hemma hos Calle och Ceci i Lambohov.

Trots ovanligt många deltagare på mötet var det också få som läst de aktuella böckerna. Count Geigers Blues av Michael Bishop hade ingen lyckats få tag på. Greg Bears Forge of God hade två personer läst -- den ena läsaren tyckte helt enkelt att boken var långtråkig, den andra att den var acceptabel med rätt bra undergångsstämning och lite ''sense of wonder'' här och där. Uppföljningsboken Anvil of Stars hade bara en läst -- samma person som tyckte Forge of God var acceptable. Uppföljaren fick dock inte lika bra betyg. Seg och ointressant var nog det vänligaste omdömet. Bear har lyckats betydligt bättre med andra böcker.

26 maj 1994

Den 26 maj träffades vi för bokmöte hemma hos Hans och Camilla Persson. Detta var sista gången på Alsättersgatan 4, förresten, då paret flyttade till en större lägenhet under försommaren.

Ingen hade läst Orson Scott Cards The Memory of Earth men mången hördes sucka: ''Jag har läst Ender's Game och den var väl bra, men jag är så trött på Card.'' Intressant fenomen?

Fyra personer hade läst Pat Cadigans cyberpunkroman Synners och var rätt så ense om att boken med sina många karaktärer och komplicerade intrig var läsvärd. Tydligen var den dock inte minnesvärd eftersom alla kom ihåg att de uppskattade miljöerna och ''attityden'' men ändå hade stora svårigheter att återge vad boken egentligen handlade om.

16 juni 1994

Bokmötet den 16 juni avhölls i Jukka Nylunds nya lägenhet, svårupptäckt belägen i ett gytter av byggnader i Lambohov. Böckerna var snabbt avklarade denna gång eftersom endast en person hade läst dem. I övrigt diskuterades bland annat brittiska teveprogram, Donald E. Westlake, moral och djurplågeri. Aldrig ett ointressant ögonblick i LSFF!

Kate Elliotts Jaran borde egentligen inte ens vara med på listan över bokmötesböcker. Den ströks på grund av sin bottenlösa uselhet men kom ändå på något sätt med till slut. Man frågar sig vilken makt som ligger bakom? Elliott har åstadkommit ''Mitt livs novell'' i science fiction-miljö. Man börjar ana oråd redan när hjältinnan blir strandsatt på främmande planet, upplockad av stilig hästburen barbar och sittande bakom honom på hästen känner hans hårda muskler spela. De två avskyr varandra genom 400 sidor och sedan anar alla hur det går ...

Mark S. Gestons Mirror to the Sky däremot rekommenderas. Handlingen är egentligen inte särskilt originell eftersom den skildrar mötet med en artistisk och teknisk avancerad utomjordisk ras. Ett möte som, givetvis, påverkar mänsklighetens öde. Även om boken inte är originell är den välskriven, med intressant språk och övertygande karaktärer. En kul vinkling är att Geston främst låter handlingen kretsa kring artistisk kreativitet och några mycket speciella konstverk, inte kring någon teknisk pryl.


LSFF:s hemsida