Novelltävlingen på ConFuse 92

Mats Öhrman

Calle Dybedahl

Det här är det bidraget som kom tvåa i novelltävlingen på ConFuse 92. Författare är Mats Öhrman. Kravet var att novellen skulle innehålla orden strålpistol och cykel.


Denna cykel var himlen bärnstensgul med olivgröna flagor, vilka virvlade runt likt löv i rinnande sirap kring en nybildad pol i sydväst. Polen låg trettio grader över ekliptikan, vilket tvingade stadsvakten att justera fältet i överensstämmelse med detta.

Under himmelskupolen låg Aichque som en fet, välmående spindel; staden var lyckligt lottad bland noderna i den splittrade världen med fjorton portar. Fem ledde till rika jordbruksområden, från vilka en strid ström av förnödenheter flöt, kapabla att försörja en mångmiljonstad. Inga av de fjorton var återvändsgränder; alla var viktiga handelsleder, samlande ständigt växande förmögenheter åt de mäktiga handelshus som styrde staden.

All denna rikedom lockade givetvis människor från de omkringliggande noderna. Ensamma, i familjer, klaner eller grupper kunde de passera tjugo, trettio portar och lika många noder, betalande ockerhöga passeravgifter ur en allt mer sinande reskassa. Väl framme uppslukades de utan ett spår av kåkstäderna kring randen. Få, om ens några lyckades ta sig den fysiskt korta, men finansiellt oändliga, sträckan från randen till axeln.

Cykel 93, timme 7,76:

Från vaktman tredje graden Erd Telhans bostad till hans arbete vid stationen i cirkel sex, sektor syd tog det i genomsnitt tre fjärdedels timme med balkvagn, så när han spände på sig sin strålpistol för att ta sig till midcykelskiftet, bestämde han sig för att gå till fots och spara ett klipp i sitt reskort.

Cykel 93, timme 8,09:

Förste vaktmästare, sektor sydväst, Meren Norteler drog en lättnadens suck när indikatorlampan för reservgenerator B åter tändes. Huvudreaktorn för den här sektorn borde ha tagits ner för översyn för länge sedan, och med den ökade belastningen efter fältskiftet skulle inte båda nödgeneratorerna räcka till, om han blev tvingad till ett reaktorstopp. I värsta fall skulle han ha blivit tvingad till att köra en nödgenerator med huvudreaktorn på reducerad effekt, sakta förvandlande dess innehåll till radioaktivt slagg.

Cykel 93, timme 8,10:

Reparatör Huntrebe Keln stängde sin verktygslåda med ett klick. Han lyfte den, rynkade pannan, ställde ner den igen och tittade på innehållet. Han såg på sin assistent.

''Några problem?''

''Nej, jag måste bara stuva om lite.''

Cykel 93, timme 8,12: Erd Telhan

Erd Telhan passerade förbi ett lokalkontor av Verid-klanens lönebank. Ett gäng mutater stod och hängde utanför. Erd kände en kall kåre gå nedför ryggen då hans blick noterade och undvek hornförsedda pannor, fjällig hud, tagelborstiga svansar, förtvinade eller dubblerade lemmar.

''Det händer inte mig'', tänkte han. ''Det händer inte mig.'' Som om besvärjelser skulle kunna hålla hotet borta. Han funderade ett ögonblick på om han skulle köra bort dem men han var inte i tjänst och blotta tanken på fysisk närvaro äcklade honom. I stället kastade han en blick på sitt kreditkort, och beslutade sig för att lite mer rörelsekapital inte skulle skada. Det var snart avlöningsdag igen, så han skulle kunna unna sig något riktigt gott från köttmarknaden på vägen hem. En venik-filé, eller en korgi-stek kanske? Han steg in på bankkontoret.

Cykel 93, timme 8,13: Huntrebe Keln

Huntrebe kände paniken bubbla och sjuda i maggropen. Han hade letat överallt, och det fanns bara ett ställe kvar fältmetern kunde vara på: Inne i generatorn. Men öppnade han den, skulle han vara tvungen att ta generatorn ur beredskapsläge, och då skulle stadsvakten få reda på hans slarv. Det innebar minst en veckolöns böter, kanske två. Å andra sidan skulle det bara ta några minuter att tjuvkoppla larmgivaren på inspektionsluckan, öppna luckan och plocka ut det felande instrumentet.

Cykel 93, timme 8,13: Erd Telhan

Erd reagerade först på att det var totalt tyst inne på bankkontoret, och att alla stod helt stilla. Inga transaktioner försiggick vid de öppna kassorna. Sedan såg han mannen med strålpistolen mot huvudkassörskans käkben.

Han stannade till och kände golvet figurativt försvinna under honom. ''Det här är inte en bra dag,'' tänkte han.

Cykel 93, timme 8,13: Meren Norteler

''Vi har fluktuationer i magnetflaskan.'' rapporterade teknikern vid huvudkonsolen.

''Går det att balansera?''

Meren var tacksam att han fått tillbaka sin reservkraft.

''Negativt. Jag är rädd vi måste ta ner henne.''

''Ok. Snyggt och prydligt nu. Erdal, du startar nödkraftverken.''

Gasturbiner är ett dåligt alternativ för att producera elkraft. De kräver dyrbart organisk/kemiskt bränsle; de kräver dyrbart underhåll efter bara en kortare tids drift; och de klarar inte av stora variationer av lasten. De har dock en stor fördel som gör dem perfekta till reservgeneratorer: De tar sig från stillastående till full drift på bråkdelar av minuter, jämfört med veckor av förberedelse för fusionsreaktorer, och timmar för fission. Allt som behövs är en kraftig gasström genom själva turbinen, så att turbinen kan dra kompressorn, vilket i sin tur drar in luft i brännkammaren så att förbränningen kan starta. Detta sker med rökgaserna från små krutladdningar, elektriskt avfyrade från kommandocentralen.

Cykel 93, timme 8,13: Huntrebe Keln

Huntrebe Keln sträckte sig efter fältmetern med halva kroppen inne genom inspektionsluckan, då laddningarna detonerade. Explosionen kastade ut honom, och han flög tvärs genom rummet, kolliderade med ett kopplingsskåp. Fältmetern slungades genom kompressorn, knäckande karbokeramiska turbinblad som torra kvistar. Bränslepumparna gick igång under några minuter innan de automatiska larmen hann strypa dem. Turbinhallen fylldes med brinnande bränsleångor, vilket satte eld på isoleringen i väggar och kring den elektriska utrustningen, samt Huntrebe Kelns lik.

Cykel 93, timme 8,13: Meren Norteler

Hela konsolen till reservgenerator B lystes upp av röda indikatorer.

''Helvete'' skrek Erdal Verter. ''Den löste ut.''

''Ta upp reaktorn igen'', sade Meren med pressat lugn.

''Kan inte. Hon har gått ner för lågt! Vi är nere på 70% av normal tändtemperatur på plasman.''

''Försök!''

Teknikern startade en febril verksamhet vid sin konsol, men möttes snart av en snabbt ökande mängd röda indikatorer. Meren stängde av larmet på reaktorn och reservgenerator B, och allas ögon riktades mot konsolen till reserv A.

''Hon klarar det inte. Hon kommer att lösa ut när som helst.''

Meren aktiverade kommunikationslinjen till vaktcentralen.

''Vi har sköldavbrott i sektor sydväst. Jag repeterar: Vi har fullständigt sköldbrott i sektor sydväst.''

Den sista reservgeneratorn löste ut, och centralens svar dränktes i larmklockor.

Cykel 93, timme 8,14: Erd Telhan

Kvartersirénernas tjut började som ett dovt muller innan de snabbt gick upp i frekvens till ett skri som dränkte allting. Rånaren ryckte till, och reflexrörelsen fick honom att krama av avtryckaren. Huvudkassörskans skalle upplöstes i ett rödgrått moln. Strålpistolen föll ur rånarens hand, och han vände ett chockerat ansikte mot åskådarna.

Erd lyckades famla fram sin strålpistol.

Första skottet missade med två meter. Det andra upplöste rånarens ben från vänster knä nedåt. Erd vände sig till en av kassörskorna:

''Har ni ett skyddsrum?''

Hon tittade stumt på honom och skakade sedan på huvudet.

''Fort, öppna valvet!''

''Vad?''

''Öppna valvet, människa? Himlen håller på att falla ned över våra huvuden!''

Kassörskan reste sig och rafsade med huvudet bortvänt åt sig kodnycklarna från huvudkassörskans huvudlösa lik. Erd kontrollerade att entrén var ordentligt stängd och tittade ut genom glasrutan.

Utanför svepte redan de första guloranga slingorna genom gatorna. Erd såg en kvinna fångas in, hennes kortklippta, blonda hår skimrade till av blå, elektriska gnistor, innan det ersattes av en boll av lysande blågröna fjädrar. Hennes kappa buktade ut och lyfte sig, frisläppandes ett par enorma vingar, läderartat fladdermuslikande vid roten, befjädrade med blålysande vingpennor vid spetsarna.

En medelålders herre, byråkrat vid ett medelstort handelshus av hans uniform att döma, sprang förbi i panik. Hans huvud gick igenom en rad av förvandlingar i snabb takt: från ödlelikt gulfjällat, till halvgenomskinligt gelérött, till något gulaktigt som grenar med löv växte ur, till något likt en papegoja med älghorn. Till slut blev det en blåaktig vätska som rann av det benvita kraniet innan kroppen stupat på trottoaren.

Erd föste snabbt in de återstående människorna i bankvalvet, såg på rånarens medvetslösa kropp ett ögonblick innan han bestämde sig för att han inte hade tid. Det sista han såg innan valvdörren stängdes var hur entrédörren upplöstes i något som liknade blekgul ostmassa.

Erd undrade om dörren skulle hålla tills man fått kontroll på skölden igen.

Erd undrade om syret skulle räcka.

Erd undrade hur han skulle kunna identifiera rånaren, eller hans kropp, igen.


LSFF:s hemsida