Att gå på kongress

Marie Lindh
Fredagen den 12 juni lyckades jag slita mig från min PS 2:a på IBM, för att via SJ:s eminenta tåg bege mig söderut till ConFuse 92 i Linköping.

Solen sken från en klarblå himmel och efter att ha sagt farväl till familjens fyra övriga medlemmar, det vill säga make, söner och ormen Fabian, satt jag då äntligen på tåget, för dagen läsandes Robert A. Heinleins The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag.

Under den två och en halv timme långa färden, hann jag gott och väl fundera över detta plötsliga ryck, att efter 13 års uppehåll återigen besöka en science fiction-kongress.

Det började 1975, när jag av en god vän blev medlurad till min första science fiction-kongress, då anordnad av Sam J. Lundwall på Hotell Amaranten i Stockholm. Visserligen hade jag varit intresserad av science fiction länge, men jag hade i stort sett bara läst Heinlein (som väl de flesta börjar med), lite av Michael Moorcock, Robert Scheckley samt Frank Herbert.

I slutet på 60-talet hade jag naturligtvis sett alla avsnitt på TV av Rymdskepp Orion (jag letar fortfarande med stor nostalgi i alla antikvariat efter avsnitt jag inte läst) och i början av 70-talet blev jag också Star Trek-fan, vilket jag fortfarande nostalgiskt är.

Min första kongress, med gäster som Alfred Bester visade sig bli en stor upplevelse och jag deltog även 1977 och 1979 på Amaranten, då jag träffade storheter såsom Robert Scheckley, Harry Harrison, Brian Aldiss, med flera.

Efter det blev det dåligt med science fiction under några år. Studier (sena kvällar), jobb (tidiga morgnar), bröllop (risgryn i sängen), föda barn (sena kvällar, tidiga morgnar, ''gryna'' i sängen). Så mycket läsande hann man bara inte med.

I juni 1991 råkade jag stöta på SF-Bokhandeln i telefonkatalogen och blev påmind om att det faktiskt var väldigt roligt det här med science fiction. Jag åkte dit, köpte lite böcker och hittade information om ConFuse 91 och om Fantastika 92.

Kanske det skulle vara kul att gå på en kongress igen? Var det någon som anordnade sådana nu för tiden? Jag tog kontakt med Carina Björklind, vilket slutade med att jag hade anmält mig till ConFuse 92 och efter det har det bara rullat på.

Sedan kom då funderingarna.

Ska jag verkligen åka till ConFuse 92? (Ja!) Är jag inte lite för gammal (39 år) för science fiction? (Nej, det kan inte vara möjligt!) Tänk om det bara är 20-åringar med? (So what, det är väl inget fel på 20-åringar?)

Mina tidigare erfarenheter av science fiction-fans är, att de är trevliga -- och jo då -- det är de fortfarande. Efter att ha blivit väl mottagen av Carina och Andreas samt Britt-Louise, följde sedan en trevlig helg på Ryds herrgård med diverse filmer, livliga och roliga paneldebatter, auktion, med mera. Kongressen lystes också upp av att den hade en trevlig hedersgäst (Ian MacDonald) samt en alldeles förträfflig bar.

Nyss hemkommen tillbaka till Stockholm, med väskan utökad med en LSFF-tröja, två Blake's Seven-band, tre tavlor av Mats Öhrman, fyra Månblad Alfa samt ett flertal böcker, ser jag redan fram emot Fantastika 92 samt ConFuse 93.

Ett stort TACK till Carina, Andreas, Britt-Louise och ni andra i kommitén. Ni har verkligen gjort ett fantastiskt arbete.


LSFF:s hemsida